1. Home
  2. Knowledge Base
  3. Fotografie ideeën
  4. Lichtbron of zon als ster fotograferen

Lichtbron of zon als ster fotograferen

Lichtbron of zon als ster fotograferen

Wil je een extra effect aan je foto geven? Dit kan door bijvoorbeeld de zon als ster te fotograferen of door een lichtpunt, zoals een lantaarn, als ster op de foto te krijgen. Het effect van de sterretjes zie je vaak terug bij nachtfotografie. Ik ga je uitleggen hoe je dat effect kunt krijgen.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Zon als ster fotograferen

Diafragma

Door het diafragma kleiner te maken (groter getal, kleinere opening) zorg je ervoor dat het lichtpunt van bijvoorbeeld een lantaarn op de foto vastgelegd wordt als een sterretje. Vanaf welk diafragma de bron een stervorm kan worden is afhankelijk van de situatie, de lichtbron en het objectief. Begin bij f/11 en maak het diafragma steeds kleiner om te kijken wanneer je het gewenste resultaat krijgt. Let er wel op dat bij een diafragma hoger dan f/16 de scherpte van het objectief achteruit gaat.

Sluitertijd

Door het gebruik van een kleiner diafragma zul je al snel een langzamere sluitertijd in moeten stellen, vooral bij nachtfotografie. Voor het scherpste resultaat zul je dus vanaf statief moeten fotograferen.

ISO

Als de sluitertijd te laag is om een scherpe foto uit de hand te fotograferen, dan kan je de ISO iets hoger instellen. Daarbij kan er dus wel ruis ontstaan.

Afstandsbediening/zelfontspanner

Bij het fotograferen vanaf een statief, als je bijvoorbeeld bij zonsondergang of zonsopkomst de zon als ster wilt fotograferen of als je in het donker de lantaarnverlichting als ster wilt fotograferen, kun je het beste gebruik maken van een afstandsbediening of de zelfontspanner. Zorg er ook altijd voor dat de band/riem van de camera goed vast zit. Hiermee voorkom je trilling waardoor de foto onscherp wordt.

Lichtbron

Bij kleine felle lichtbronnen krijg je het beste resultaat. Mocht je in de avond gaan fotograferen, dan is de lantaarnverlichting vaak erg geschikt om dit uit te gaan proberen

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Lantaarverlichting als ster fotograferen

Zon

De zon is een grote lichtbron, waarbij het wat lastiger is om die als ster op je foto te krijgen. Als je de zon bijvoorbeeld tussen de bomen door te laten schijnen zal het wat makkelijk gaan. De zon wordt dan wat kleiner. Ook kan je de zon net langs de muur van een gebouw of vanachter een object langs laten schijnen waardoor je een kleiner lichtpunt ziet. Daarmee kun je makkelijker de zon als ster op je foto krijgen.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Zon als ster fotograferen tussen handen door
De zon schijnt tussen de handen door

Andere creatieve vormen

De lichtbron van bijvoorbeeld kerstverlichting kun je gebruiken om andere creatieve vormen te laten verschijnen, zoals een hart of sneeuwvlok. Dit kun je doen door kerstverlichting te gebruiken in combinatie met de Bokeh Kit.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Bokeh Fotografie Met Pop 8807
Bokeh hart
Fotografie Ploeg Benelux B.V. voorbeelden video 8815
Bokeh ster

Veel plezier! #blijfklikken

 

Was dit artikel nuttig?
×