Zelfontspanner of afstandsbediening

Zelfontspanner of afstandsbediening

De zelfontspanner of afstandsbediening is een erg handig hulpmiddel, bijvoorbeeld bij het maken van een zelfportret of groepsfoto waar je zelf ook op hoort te staan. Daarnaast is de zelfontspanner of afstandsbediening erg handig bij het fotograferen met een lange sluitertijd. De zelfontspanner bedien je op de camera en de afstandsbediening kun je gewoon in je hand houden. Wil je nog een afstandsbediening aanschaffen, kijk dan welke voor jouw camera geschikt is. Ze zijn verkrijgbaar met of zonder draad. Zonder draad is in principe het handigste. Bij een Canon-camera staan de instellingen voor een zelfontspanner of afstandsbediening in het menu bij ‘transportmodus’. Hier heb je dus de mogelijkheid een timer of afstandsbediening in te stellen.

Zelfontspanner-of-afstandsbediening

Bediening via app op je telefoon

Tegenwoordig zijn camera’s vaak voorzien van wifi. Hiermee kun je via een app op je telefoon de camera bedienen en instellen. Op het scherm van je telefoon zie je dan al wat je gaat fotograferen. Het is wel verstandig om dan even op je telefoon in te stellen dat je telefoon niet automatisch uitschakelt na bijvoorbeeld dertig seconden. Je camera verliest anders snel de verbinding met je telefoon en dan moet je deze steeds opnieuw verbinden. Zorg er ook voor dat de batterij van je telefoon vol is.

Elk merk heeft z’n eigen app, dus zoek in de App Store of Google Play Store naar de app van jouw camerafabrikant. Via zo’n app kun je ook foto’s vanaf de camera overzetten naar je smartphone om ze direct te delen met vrienden.

Hoe gebruik je de zelfontspanner of afstandsbediening?

Het is belangrijk dat je je camera op statief zet of op een vlakke ondergrond, zoals een tafel. Let erop dat je de stabilisatie (IS / VR / Steadyshot) uitzet, omdat je camera op een vaste ondergrond of statief staat. Als je de stabilisatie aan laat staan krijg je alsnog bewogen beelden. Zet de camera op de zelfontspanner, afstandsbediening of verbind de camera met je telefoon.

Zelfontspanner

Zodra je op de ontspanknop drukt gaat er aan de voorkant van je camera een lampje knipperen en/of je hoort een piepsignaal tot de foto gemaakt wordt. De timer kun je instellen op bijvoorbeeld twee seconden, maar vaak kun je deze ook op tien seconden instellen. Dan heb je wat meer tijd om op de juiste plaats te gaan staan. Je hebt van te voren al bepaald of iedereen goed staat en waar je zelf gaat staan.

Afstandsbediening

Met een afstandsbediening kan iedereen en/of jijzelf al op de juiste plaats gaan staan en dan de foto maken.

Telefoon/app

Bij het gebruik van je telefoon kun je ook al op de juiste plaats gaan staan en de foto maken. Maar bij portret- en groepsfotografie is dit misschien niet zo handig. De telefoon kun je wat lastiger verbergen.

Avond- of macrofotografie

Bij avondfotografie heb je de zelfontspanner, afstandsbediening of telefoon nodig. Je kunt zelf je camera niet lang genoeg stil houden bij het gebruik van een langere sluitertijd. Ook bij macrofotografie is de zelfontspanner of afstandsbediening handig om mooie, haarscherpe foto’s te maken.

Veel plezier! #blijfklikkenWas dit artikel nuttig?

Related Articles

×

Hoi!

Klik hieronder om te Whatsappen of verstuur een e-mail naar info@fotografieploeg.nl.

× Kan ik je helpen?