Musical fotograferen

Musical fotograferen – omgaan met licht en donker

Het fotograferen van een musical is een uitdaging voor je camera! Het is er altijd te donker (zeker voor de camera) en er is veel beweging op het podium.

Doel: goed belichte en scherpe foto’s krijgen.

Om een goed belichte foto te krijgen is een groot diafragma aan te raden. Fotograferen met f/2.8 is dan het gemakkelijkst. Maar deze mogelijkheid moet dan wel op je lens/objectief zitten.

musical fotograferen

Diafragma

De meeste lenzen hebben een diafragma opening van f/3.5 of f/4. Zeker wanneer je gaat inzoomen zal het diafragma verder omhoog lopen naar f/5.6. Welke opening je ook hebt, gebruik de grootst mogelijke opening!

Sluitertijd

Sluitertijd is eigenlijk de belangrijkste van de belichtingsdriehoek (diafragma, sluitertijd en ISO). Deze moet kort (snel) genoeg zijn om de beweging op het podium goed vast te kunnen leggen. Maar wees hier ook niet te kritisch in, want je kan wel voor zekerheid gaan en met 1/500 fotograferen. Maar dan zal de ISO dusdanig omhoog moeten, omdat de foto vol ruis is.

Stel de sluitertijd in op 1/125. Zeker wanneer je lens is uitgerust met een stabilisatie is deze sluitertijd goed. Natuurlijk zullen niet alle acties zijn bevroren, maar er blijven genoeg foto’s over die wel mooi en scherp zijn.

Meer weten over sluitertijd? Lees ook eens dit artikel.

ISO

Stel de ISO in naar gelang het nodig is. Heb je AUTO ISO dan kan je deze optie gebruiken. Maar heb je liever zelf de controle over de ISO, stel deze dan handmatig in. Ik gebruik gemiddeld ISO 3200, soms zelfs wel ISO 6400.

musical fotograferen

In welk programma ga je fotograferen bij een musical?

Ben je gewend om in de M-stand te fotograferen, doe dit dan vooral, met bovenstaande tips. Maar ben je hier nog niet zeker van, gebruik dan de sluitertijdvoorkeurze (S/Tv).

Stel de sluitertijd in op de gewenste snelheid (1/125) en zet de ISO op AUTO of op een getal wat jij denkt dat goed is. Je zou er ook eventueel voor kunnen kiezen om de belichtingscompensatie te gebruiken. Maak testfoto’s!

Witbalans

Heb je de witbalans op AWB (Automatisch Witbalans) staan, dan zal je opmerken dat er een behoorlijk verschil zal ontstaan in de foto’s qua kleur. De verlichting in de theaters verschillen nogal. Niet alleen qua kleuren, maar ook het soort lampen die worden gebruikt. Er zit namelijk al een verschil in kleurtemperatuur tussen een LED-lamp en een gloeilamp.

Ik fotografeer altijd in RAW en bewerk mijn foto’s na. Ik stel de witbalans in rondom 3450 Kelvin (symbool: gloeilamp) en ga fotograferen. Achteraf, in de nabewerking, ga ik de witbalans nog corrigeren.

Zie de foto hieronder. Deze foto is nog niet nabewerkt, dus de witbalans is nog niet aangepast. Hier zie je dat de dame door een rood, paarse en gele lamp is uitgelicht. Iets waar de camera moeite mee heeft als het gaat om het bepalen van de juiste kleurtemperatuur/witbalans.

witbalans bij musical fotograferen
Witbalans schiet soms alle kanten op!

Lens/objectief

Gebruik overwegend een allround- (bv. 18-300mm) of telelens. Dit is mede afhankelijk van de plaats waar je gaat zitten of staan. Gebruik de stabilisatie! Controleer ook of deze aanstaat. Een statief is niet nodig, zelfs erg onhandig.

Scherpstellen

Gebruik als scherpstelmodus AI Servo (Canon) of AF-C (overige merken). In deze modus zal je camera je helpen om het onderwerp scherp te houden. >> Selecteer één scherpstelpunt, stel scherp, houd de ontspanknop half ingedrukt en volg je onderwerp.

Checklist Fotograferen van een musical

  • Grootst mogelijk diafragma;
  • Sluitertijd op 1/125;
  • Stabilisatie aan;
  • ISO op AUTO of begin met 3200. Te donker? Dan naar 6400;
  • M-stand of S/Tv-stand;
  • Witbalans: Gloeilamp > achteraf nabewerken;
  • Allround- of telelens.

Meer leren over fotograferen en bovenstaande onderwerpen? Bekijk ook eens onze online cursussen!

Was dit artikel nuttig?
×

Hoi!

Klik hieronder om te Whatsappen of verstuur een e-mail naar info@fotografieploeg.nl.

×