1. Home
 2. Knowledge Base
 3. Fotografie ideeën
 4. Kerstverlichting en -sfeer fotograferen

Kerstverlichting en -sfeer fotograferen

Kerstverlichting en -sfeer fotograferen

In december zijn er veel gebouwen mooi versierd met kerstverlichting. Ook in en om het huis is alles leuk versierd in kerstsfeer. Het is erg leuk deze sfeer te gaan fotograferen. Ik ga je handige tips geven hoe je dit het beste kunt doen.

Kerstsfeer buiten

Als je de kerstverlichting en sfeer van bijvoorbeeld gebouwen of bomen vast wil leggen, zorg er dan voor dat je met de schemer begint met fotograferen. Het blauwe uur is een mooi moment om deze foto’s te maken. Tijdens het blauwe uur kun je het contrast tussen de lichtjes en de achtergrond wat verkleinen, zodat je voorkomt dat de achtergrond erg donker/zwart is.

Niet flitsen

Zet de camera niet op de automatische stand. De camera zal dan de flitser gebruiken en daardoor zal je de kerstsfeer niet terugzien op de foto. De camera kun je het beste handmatig instellen. Je hebt daarbij wel een statief nodig omdat je een langzamere sluitertijd gaat gebruiken.

Statief

Bij het fotograferen van kerstsfeer is het belangrijk dat je een statief gebruikt. Meestal gebruik je een langere sluitertijd, waardoor je geen foto uit de hand kunt maken.

Stabilisatie

Als je vanaf statief fotografeert, moet je niet vergeten om de stabilisatie uit te zetten.

Schouderband/-riem camera

Zorg dat de schouderband/-riem van je camera goed vast zit, zodat deze niet kan bewegen door eventuele wind. Er mag absoluut geen beweging in zitten.

Afstandsbediening of zelfontspanner

Gebruik een afstandsbediening of timer om te voorkomen dat er beweging ontstaat.

Diafragma

Met kerstverlichting op de achtergrond kan je verschillende instellingen met het diafragma gaan proberen. Een groot diafragma (klein getal) geeft een mooi bokeh-effect op de achtergrond. Maar wil je alles scherp, gebruik dan f/11 voor maximale scherpte. Wil je de lantaarns of andere verlichting als sterretjes maken, dan zal je het getal nog wat hoger moeten instellen. Begin bij f/11 en maak het getal steeds groter totdat je het gewenste resultaat hebt.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. winter cozy background with festive decor details snow wooden table bokeh concept festive atmosphere home

ISO

Stel de ISO zo laag mogelijk in.

Witbalans

Fotografeer met verschillende witbalansinstellingen. De automatische stand geeft niet altijd het mooiste effect. Je ziet vaak vele kleuren in kerstverlichting. Gloeilamp kan ook mooi zijn, wat vaak een warm effect geeft. Fotografeer in RAW, zodat je de witbalans altijd nog kan aanpassen in de nabewerking.

Bokeh

Zet een aantal kerstcadeaus, familielid of huisdier op de voorgrond en bijvoorbeeld een verlichte kerstboom op de achtergrond. Stel scherp op het onderwerp, gebruik een groot diafragma (klein getal). Gebruik eventueel de Bokeh Kit voor leuke vormpjes.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Voorbeeld 4
Foto gemaakt met de Bokeh Kit

Kerstbal

Gebruik bij het fotograferen een kerstbal in combinatie met kerstverlichting. Gebruik de kerstbal eens als reflectie, maak er bijvoorbeeld een zelfportret in.

Details

Probeer ook eens te letten op details, kerstcadeaus, kersthuisjes, een sieraad of een kersttak.

Kerstkaart

Maak van je foto met kerstverlichting in kerstsfeer een kerstkaart. De gezellige sfeer op de foto kun je goed gebruiken om zelf een kerstkaart mee te maken. Het is erg leuk om je eigen creatie te versturen.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Kerstsfeer fotograferen 1

Samengevat

 • Fotografeer vanaf statief;
 • Blauwe uur, mooi licht buiten;
 • Manuele stand;
 • Geen flitser gebruiken;
 • Diafragma diverse instellingen;
 • Witbalans – bijv. gloeilamp voor warme sfeer;
 • RAW;
 • Details fotograferen.

Veel plezier! #blijfklikkenWas dit artikel nuttig?
×