8 tips voor beginnende fotografen

Alles wat je moet weten als je net gaat beginnen

Als beginnende fotograaf zwaaide ik soms te veel rond, niet wetende wat goed was en wat niet. Het kostte me meerdere jaren en talloze uren om het juiste pad echt te begrijpen en mijn energie te richten op de juiste technieken. Als dit je bekend voorkomt, dan zijn hier acht ongelooflijke tips die je zullen helpen het dilemma te verlichten waarmee een beginner in de fotografie wordt geconfronteerd.

1. Koop een betaalbare camera

Een van de grootste fouten die je kunt maken, is al je spaargeld te investeren om dure spullen te kopen. Het zal snel een last blijken te zijn en je zou het uiteindelijk kunnen verkopen als je niet in staat bent om foto’s te verwijderen die goed genoeg zijn.

Kun je vanaf het begin goede foto’s maken? De kans is vrij laag. Zelfs als je dat doet, kan jij je aankoop mogelijk niet rechtvaardigen, omdat je niet weet of dit de juiste keuze voor je was of niet. Alleen met ervaring weet je welke de beste camera of lens is voor jouw fotografische behoeften.

Mijn aanbeveling zou zijn om een camera te kopen die voor jou betaalbaar is en je tijd en energie te besteden aan het opbouwen van je fotografische vaardigheden als beginner. Dat zal een lange weg afleggen in je fotografiereis.

2. Leer de basisinstellingen

Instellingen op camera’s, vooral DSLR’s, kunnen overweldigend zijn. Om eerlijk te zijn heb ik tot nu toe niet meer dan een handvol instellingen gebruikt. Waarom? Omdat dat alles is wat ik moet weten!

De belangrijkste instellingen zijn:

  • Scherpstelmodi – AF-S (Nikon) / One-Shot AF (Canon), AF-A (Nikon) / AI-Focus AF (Canon), AF-C (Nikon) / AI-Servo (Canon);
  • Camerameetmodi – Evaluatief (Canon) / Matrix (Nikon), Centrumgewogen gemiddelde, Spot en Gedeeltelijk (Canon);
  • Automatische ISO-instellingen;
  • Opnamemodi – handmatig, diafragmaprioriteit en sluiterprioriteit.

Als je leert de bovenstaande instellingen te gebruiken zonder zelfs maar na te denken, dan maak je van je camera een verlengstuk van jezelf, waardoor je veel meer tijd hebt voor creatieve expressie.

3. Begrijp blootstelling

Een goede belichting onder alle omstandigheden is de sleutel tot het maken van foto’s van goede kwaliteit. Belichting is een combinatie van drie fotografische pijlers: diafragma, sluitertijd en ISO. Belichtingsdriehoek hieronder geeft het op een gemakkelijkere manier weer.

02 5 7 Fotografietips voor beginners door Prathap Photography Nature Phootography Vereenvoudigde jpg

De hoeveelheid licht die door de lensopening (diafragma) gaat gedurende een gespecificeerde tijdsduur (sluitertijd), waarvoor de camerasensor, ingesteld op een bepaalde gevoeligheid (ISO), open is, wordt de belichting genoemd.

Het wijzigen van de waarde van een van deze parameters resulteert in een verandering in belichting. Daarom is het erg belangrijk om het diafragma, de sluitertijd en ISO te begrijpen om de belichting goed vast te houden.

4. Maak gebruik van semi-automatische modi

DSLR’s zijn over het algemeen precisiemachines die je meer controle geven dan andere compactcamera’s. Je moet de controle overnemen en ervoor zorgen dat het werkt zoals je dat wilt.

Leer halfautomatische modi, zoals diafragmaprioriteit of sluiterprioriteit, om uit de automatische modus te komen. Met de modus diafragmaprioriteit kan je het diafragma wijzigen, terwijl de andere instellingen, zoals sluitertijd en ISO (als deze in de Auto ISO-modus staat), door de camera worden gekozen. Leer de effecten van diafragma op de eindresultaten met Aperture Priority. Bekijk de impact van scherptediepte terwijl je het diafragma verandert.

Met de modus sluiterprioriteit kan je de sluitertijd wijzigen, terwijl de andere instellingen, zoals diafragma en ISO (als deze in de Auto ISO-modus staat), door de camera worden gekozen. Bekijk hoe sluiterprioriteit je helpt bij het wijzigen van sluitertijden en het effect van bewegingsonscherpte te zien en de actie te bevriezen.

Soms krijg je uiteindelijk een overbelichte of onderbelichte afbeelding tijdens het gebruik van halfautomatische modi. Met belichtingscompensatietechniek kan je de belichting compenseren.

Als je eenmaal vertrouwd bent met diafragma en sluiterprioriteit, is het vrij eenvoudig om bekwaam te raken met de handmatige modus. De handmatige modus geeft je volledige controle over alle drie de parameters – diafragma, sluitertijd en ISO – om een ​​belichting te maken.

5. Maak opnamen in RAW-modus

Een van de meest over het hoofd geziene kenmerken van DSLR’s en sommige geavanceerde compactcamera’s is de RAW-bestandsindelingsmodus. In de RAW-modus wordt er geen compressie toegepast op de sensorgegevens, noch wordt er verwerking gedaan (behalve in sommige gevallen een klein beetje), zoals kleurverzadiging, contrast en scherpte.

Het JPEG-formaat, de standaardmodus, wordt gecomprimeerd met verschillende instellingen die FINE- tot NORMAL-kwaliteit bieden. Compressie betekent dat er gegevens verloren gaan omdat het de grootte van de foto (of gegevens) drastisch verkleint. Als het RAW-bestand van je camera bijvoorbeeld 24 MB is, krijg je mogelijk een bestand van 8 of 9 MB als je de FINE JPEG-modus gebruikt en het kan slechts 4 of 5 MB zijn in de NORMAL JPEG-modus.

De hoeveelheid details die een RAW-bestand heeft, kan je het best mogelijke resultaat opleveren in termen van details in de schaduw en in de gemarkeerde gebieden, aangezien je de scène correct hebt belicht. Hoewel er een overhead aan nabewerking nodig is om een ​​RAW-bestand naar een leesbaar formaat, zoals TIFF of JPEG, in software te converteren, is het eindresultaat zeker de moeite waard.

Een ander belangrijk aspect van het gebruik van RAW-formaat is dat je de belichtingscompensatie (binnen limieten) en de witbalans in de nabewerking kunt instellen, zonder daadwerkelijk gegevens te verliezen.

De onderstaande afbeelding heeft overbelichte hoogtepunten zoals weergegeven in het histogram.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. 8 tips voor beginnende fotograaf Belichting

6. Het draait allemaal om licht en compositie

Een van de meest gemaakte fouten van beginnende fotografen is veel tijd besteden aan lezen, debatteren en dromen over de camera en accessoires.

Maar bij fotografie draait alles om licht en compositie. Als er geen licht is, is er geen foto. Het maakt niet uit hoe geavanceerd of duur jouw apparatuur is, uiteindelijk ben jij het die de foto moet maken. Aan het eind van de dag is het belangrijker hoe je de foto hebt gemaakt, dan de camera of de lens die je hebt gebruikt.

Als je een meesterwerk van Ansel Adams ziet, zou je dan vragen welke apparatuur hij heeft gebruikt of zou je jezelf onderdompelen in de schoonheid van de foto?

Het bekwame gebruik van licht en compositie is wat een geweldige foto maakt. Het leren zien van het licht en hoe het de scène om je heen modelleert, zou de eerste stap moeten zijn in het leren van fotografie. Let op hoe licht de look en feel van hetzelfde onderwerp in de loop van de dag verandert.

7. Licht heeft kwaliteit en richting

De lichtkwaliteit is het beste tijdens de vroege uren (twee uur na zonsopgang) en de late uren (een uur voor zonsondergang) van de dag. Predawn- en postschemeruren kunnen je helpen om enkele van de meest spectaculaire landschapsfoto’s te zien en te fotograferen.

Belichting van het licht kan frontaal, zijwaarts of achterwaarts zijn, afhankelijk van waar de zon zich ten opzichte van het onderwerp bevindt. Elk heeft zijn eigen toepassing en moet grondig worden bestudeerd.

Compositie is het belangrijkste onderscheid tussen een slechte en een goede foto. Een zorgvuldig samengestelde foto vraagt ​​de aandacht van de kijker in plaats van een momentopname. Fotografiesamenstelling is een manier om de elementen in een scène te ordenen om een ​​statement te maken dat door de kijker wordt begrepen. De regel van derden is een van de beste technieken voor het maken van foto’s die je fotografie snel zullen verbeteren.

Door het onderwerp op een van deze vier krachtpunten (rood omcirkeld) te houden, krijg je een meer dynamische foto, omdat er een visuele spanning ontstaat door een ongelijkmatige negatieve ruimte.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Tips voor beginnende fotografen Regel van derde

8. Fotograferen moet je leren door te experimenteren

Door heel veel foto’s te maken en te experimenteren, leer je je camera en de instellingen kennen. Kijk kritisch naar je foto’s en kijk wat er verbeterd kan worden. Het is geen ramp om een fout te maken, van fouten kun je leren. Maak een lijstje van onderwerpen die je graag wilt fotograferen.
Voordat je een foto gaat maken, stel je jezelf een aantal vragen:

  • Waarom wil ik deze foto maken?
  • Wat wil je laten zien met deze foto?
  • Hoe kan ik de foto het beste maken?

Wil het toch allemaal nog niet zo goed lukken dan zou je ook kunnen overwegen om een cursus te volgen. Hiermee leer je stap voor stap de technieken van fotografie. Ben je al helemaal bekend met de basis, dan is een gevorderde cursus of de compositiecursus wellicht iets voor jou.

Veel plezier! #blijfklikken

Leer meer over belangrijke fotografie begrippen in onze kennisbank

Was dit artikel nuttig?
×

Hoi!

Klik hieronder om te Whatsappen of verstuur een e-mail naar info@fotografieploeg.nl.

×