Glas in lood fotograferen

Glas in lood fotograferen

Glas in lood fotograferen. Glas in lood zie vaak in gebouwen zoals kerken, stations, musea en monumentale panden. Glas in lood is erg kleurrijk. Hoe kun je glas in lood het beste fotograferen?

Glas in lood is een raam bestaande uit stukken glas in loodlijsten. In een eenvoudige uitvoering vormen de loodlijsten een rechthoekig raamwerk waarin stukken blank vensterglas gevat zijn. Glas in lood werd vroeger gemaakt omdat een raam niet uit één stuk glas te maken viel. Glas in lood leent zich echter uitstekend voor kunstzinnige uitvoeringen, met kleurrijke voorstellingen.

Glas-in-lood-fotograferen

Licht

Bij glas in lood fotograferen is het fijn als er veel licht is. Als het zonnig is zie je de kleuren beter dan wanneer het bewolkt is, maar op een bewolkte dag kan de lucht ook nog fel zijn. Normaal gesproken is het niet fijn om met tegenlicht te fotograferen, maar bij glas in lood zie je de kleuren dan veel beter. Bij een donkere dag is het echt lastiger om het glas in lood te fotograferen.

Overbelichting voorkomen

Let er wel op dat bij te veel licht de lichte kleuren heel snel verdwijnen, zoals de kleur geel. Bij glas in lood fotograferen is het belangrijk dat je je camera kent en dus niet in de automatische stand gaat fotograferen. Door in de automatische stand te fotograferen zal de flitser snel geactiveerd worden en dat is niet mooi. De ruimte om je heen is veel donkerder dan het raam. Dit zorgt voor overbelichting van het raam. Dat wil je voorkomen.

Camera-instellingen

Het is belangrijk dat je zelf de instellingen van de sluitertijd, het diafragma en de ISO instelt, want op de automatische stand raakt de camera in de war door het felle licht van het raam en de vaak donkere omgeving. Door de online fotografiecursus of de basiscursus fotografie op locatie te volgen leer je de basisinstellingen van je camera. Bij glas in lood kun je vaak uit de hand fotograferen, ook al zijn het vaak lastige lichtomstandigheden. Dat is erg fijn, omdat het meestal niet toegestaan is om een statief in de kerk te gebruiken. Kom je toch niet uit met de sluitertijd, dan kun je de ISO wat hoger instellen.   

Glas-in-lood-fotograferen

Fotografeer in RAW

Fotografeer in RAW. Door in RAW te fotograferen is het mogelijk om in de nabewerking, bijvoorbeeld in Luminar of Lightroom, de kleuren nog mooier op te halen. Er zit namelijk nog veel informatie in de foto. De hooglichten en de schaduwen kan je vaak nog verbeteren. Bij een JPEG-foto zit deze informatie er niet meer in.

Glas-in-lood-fotograferen

Glas in lood detail

Je kan ervoor kiezen het hele raam te fotograferen, wat erg mooi is. Maar het kan ook erg mooi zijn een gedeelte van het glas in lood te fotograferen.

Glas-in-lood-fotograferen-detail

Positie

Bij het fotograferen van glas in lood is het belangrijk dat je de juiste positie kiest, zodat het beeld niet vertekend wordt. Als je het raam recht van voren wilt fotograferen, zorg dan ook dat je er echt recht voor staat. Bekijk het vanaf verschillende posities, wat dichterbij of juist met wat meer afstand.

Vloer

Het felle licht wat door de glas-in-loodramen komt zorgt vaak voor mooie kleureffecten op de vloer.

HDR

Wil je naast het glas in lood ook meer van de ruimte vastleggen, dan is dat een stuk lastiger door het grote contrast tussen de lichte ramen en de donkere omgeving. Je kunt dan een aantal foto’s maken met verschillende belichtingen en deze later combineren tot een HDR-foto. Het is wel belangrijk dat de foto’s hetzelfde zijn. Dat is zonder statief wel weer wat lastiger. HDR is in ieder geval niet altijd nodig. Je zult dat per situatie moeten bekijken.

Bekijk ook eens mijn cursus HDR-fotografie.

Veel plezier! #blijfklikken

Was dit artikel nuttig?
×

Hoi!

Klik hieronder om te Whatsappen of verstuur een e-mail naar info@fotografieploeg.nl.

×