Fotografie Blog – Alles over fotografie

Onweer fotograferen

Bliksem fotograferen is een hele uitdaging. Om dit spectaculaire natuurverschijnsel vast te leggen moet je wel enige voorbereiding treffen. We leggen je uit hoe je het beste de bliksem vast kan leggen.

Lees meer...

Camera stabiel vasthouden – tips

Je fotocamera vasthouden, hoe doe je dat? Het goed en stabiel vasthouden van je camera is erg belangrijk. Wanneer je je camera niet goed vasthoudt, kan het gebeuren dat de camera beweegt en je zo een bewogen foto krijgt. Je krijgt dan dus bewegingsonscherpte. Hoe beter en stabieler je jouw camera weet vast te houden, des te makkelijker je scherpe foto’s kunt maken. We geven je wat tips. 

Lees meer...

Fotograferen in de herfst

Na de zomer komt de herfst. In de herfst zie je vele warme kleuren, zoals oranje, bruin, geel of rood. De paddenstoelen schieten uit de grond. Daarnaast zijn er tal van ideeën om te fotograferen. Ik geef je 10 ideeën om te fotograferen in de herfst.

Lees meer...

Fotograferen tijdens een stedentrip

Wanneer je van plan bent een stedentrip te gaan maken, wil je natuurlijk ook graag foto’s maken en neem je je camera mee. Fotograferen tijdens een stedentrip is erg leuk. Ik geef je wat tips bij het fotograferen tijdens een stedentrip.

Lees meer...

Fotograferen op grauwe en bewolkte dagen

Natuurlijk vinden we het heerlijk als de zon schijnt. Maar in de zomer is het licht overdag vaak erg hard. Op een grauwe en bewolkte dag is het licht veel zachter en zullen de schaduwen zachter zijn. In dit blog leg ik je uit waarom het met bewolkt weer meestal fijner is om te fotograferen.

Lees meer...

Belichtingsdriehoek

Hoeveel licht komt er binnen op de sensor van de camera? Bij fotografie is het belangrijk dat de foto goed belicht is. Een foto is goed belicht wanneer de foto niet te donker of te licht is.

Hoe werkt de belichtingsdriehoek? De belichtingsdriehoek bevat de drie belangrijkste hoofdinstellingen bij fotografie: de sluitertijd, het diafragma en de ISO. Met deze instellingen bepaal je of een foto goed belicht is.

Lees meer...

Fotograferen in de zomer

Fotograferen in de zomer. In de zomer als de zon hoog aan de hemel staat, kan het best lastig zijn om mooie foto’s te maken. Je hebt dan te maken met diepe schaduwen en het hoge contrast van de zon. Het licht is dan erg hard.  In dit blog geef ik je een aantal tips bij het fotograferen met hard licht.

Lees meer...

Vlinders fotograferen

Vlinders fotograferen is erg leuk om te doen, maar het is ook lastig om ze mooi op de foto te krijgen. Vlinders bewegen namelijk erg veel. Ga dus op zoek naar de juiste bloemen, zodat je veel kans maakt om vlinders te vinden. Wil je er zeker van zijn om vlinders te kunnen fotograferen, dan kun je natuurlijk ook naar een vlindertuin gaan. 

Lees meer...

Cropfactor

Cropfactor is de term die gebruikt wordt voor fotocamera’s met een kleinere sensor, kleiner dan een fullframecamera (24x36mm).

Een fotocamera met cropfactor gebruikt door de kleinere sensor niet de volledige beeldhoek van een objectief. Hierdoor krijg je het onderwerp groter in beeld. Je bent als het ware meer ‘ingezoomd’.

Lees meer...

Nachtfotografie – hoe maak je scherpe foto’s?    

Nachtfotografie – hoe maak je scherpe foto’s? Welke instellingen kun je het beste gebruiken en waar moet je op letten? Bij het fotograferen in het donker gaat het makkelijker wanneer je al wat meer van je camera en de instellingen weet. Om scherpe foto’s in het donker te maken kun je het beste gebruik maken van de handmatige stand.

Lees meer...

Fotograferen met een groothoekobjectief – waar moet je op letten?

Fotograferen met een groothoekobjectief – waar moet je op letten? Een groothoekobjectief wordt ook wel een wijdhoek- of breedhoekobjectief genoemd. Het is een objectief met een grote beeldhoek. Een groothoekobjectief is daarom ideaal voor het fotograferen van landschappen en gebouwen.

Lees meer...

Dörr 60mm F/2.8 Macro objectief

Voor macrofotografie hebben we een mooi en betaalbaar objectief te koop: de ‘Dörr 60mm F/2.8 Macro objectief’. De verkoopprijs is € 219,00. We hebben het objectief zelf getest. Op het objectief stel je het diafragma in en stel je handmatig scherp op het onderwerp. Bij macrofotografie is dat geen probleem.

Lees meer...

APS-C-sensor

Een APS-C-sensor is de meest populaire beeldsensor die er gebruikt wordt in de consumentencamera’s. APS-C staat voor Advanced Photo System type C. De sensor heeft een breedte-hoogteverhouding van 3:2.

Deze sensor is kleiner dan een fullframe (kleinbeeld)sensor. Het verschil in grootte noemen we ook wel cropfactor.
Hierbij het verschil in formaat:

Lees meer...

Scherpstellen

Scherpstellen op de juiste manier is erg belangrijk. Maak je een portretfoto, dan is het heel belangrijk dat de ogen scherp zijn. Je moet dus scherpstellen op het oog. Maar hoe stel je dan scherp? Kies je voor handmatig scherpstellen of autofocus? Bij de autofocus zijn er ook nog drie verschillende manieren om scherp te stellen. In dit blog ga ik de verschillende manieren van scherpstellen uitleggen.

Lees meer...

Lichtmeting, hoe werkt dat?

Lichtmeting, hoe werkt dat? Je wilt dat de foto goed belicht is. Met je camera zijn er verschillende manieren om de belichting te meten. Elke digitale camera van tegenwoordig beschikt over verschillende lichtmeetmethoden. Per merk kan dat wel weer anders benoemd worden, maar meestal wordt het ‘lichtmeting’ of ‘belichtingsmeting’ genoemd.

Lees meer...

Kaderen

Kaderen in een foto is een compositietechniek en wordt ook wel sub-framing genoemd. Bij het gebruik van een kader vestig je de aandacht op je hoofdonderwerp door de rest van het beeld als een soort kader of fotolijst te gebruiken. Door het gebruik van een kader creëer je ook diepte in de foto. Een schilderij of foto aan de muur zit vaak in een lijst. Dat is ook een kader.

Lees meer...

Sportfotografie: de beste instellingen

Bij sportfotografie is het belangrijk om het juiste moment vast te leggen. Dat is bij sportfotografie natuurlijk wel een uitdaging, want je wil dat de foto ook scherp is. Ik ga je in dit blog een aantal tips geven die je zullen helpen bij sportfotografie.

Lees meer...

15 tips voor het fotograferen in de dierentuin

Fotograferen in de dierentuin is erg leuk om te doen. Ga je binnenkort een dagje naar de dierentuin? Dan is het de hoogste tijd om je camera erbij te pakken. In dit artikel gaan we je uitleggen hoe je de mooiste dierentuinfoto’s maakt, zodat je na je bezoek nog kan nagenieten van alle dieren die je hebt gezien. Het leuke van het fotograferen in de dierentuin is dat je veel verschillende dieren kunt fotograferen.

Lees meer...

Kinderen fotograferen

Kinderen fotograferen is natuurlijk erg leuk, maar het kan ook een grote uitdaging zijn. Je moet het fotograferen van kinderen meestal net even anders aanpakken. Je moet er wat extra aandacht aan besteden, omdat kinderen vaak erg beweeglijk en enthousiast zijn.

Lees meer...

Foodfotografie

Foodfotografie is het maken van aantrekkelijke foto’s van eten en drinken voor bijvoorbeeld kookboeken, restaurants, websites of tijdschriften. Foodfotografie is nog niet zo makkelijk als het lijkt. Hoe maak je de foto aantrekkelijk, zodat het er lekker uitziet en hoe kun je eventueel beweging toevoegen aan de foto? In dit blog geef ik je wat tips voor en voorbeelden van foodfotografie.

Lees meer...

Fotograferen aan zee

Fotograferen aan zee kan erg aantrekkelijk zijn tijdens zonsopkomst of zonsondergang, maar heb je er ook weleens aan gedacht om naar het strand te gaan wanneer het stormt? De zee is altijd in beweging. De ene keer is de zee heel wild, de andere keer is hij vrij rustig.

Lees meer...

Glas in lood fotograferen

Glas in lood fotograferen. Glas in lood zie vaak in gebouwen zoals kerken, stations, musea en monumentale panden. Glas in lood is erg kleurrijk. Hoe kun je glas in lood het beste fotograferen?

Glas in lood werd vroeger gemaakt omdat een raam niet uit één stuk glas te maken viel. Glas in lood leent zich echter uitstekend voor kunstzinnige uitvoeringen, met kleurrijke voorstellingen.

Lees meer...

Heide fotograferen

Heide fotograferen. Aan het einde van de zomer komt de heide in bloei. Weidse landschappen met mooie paarse kleuren. De mooiste tijd en beste tijd om de paarse heide te fotograferen is van half augustus tot half september. Bloeiende heide fotograferen kan op veel verschillende plekken in Nederland. Populaire locaties zijn Nationaal Park Veluwezoom, Nationaal Park de Hoge Veluwe, de Posbank en de Sallandse Heuvelrug.

Lees meer...

Wat zijn EXIF-gegevens?

Wat zijn EXIF-gegevens? Als je al een tijdje met fotografie bezig bent, heb je vast ook weleens van EXIF-gegevens gehoord. Alle digitale camera’s, maar ook de foto’s van je smartphone, slaan EXIF-gegevens van je afbeelding op. Deze informatie kan erg waardevol zijn.

Lees meer...

Mooiste bloemenvelden

De tijd van de bloemenvelden komt eraan. Waar vind je de mooiste bloemenvelden? Ik heb een aantal mooie locaties opgezocht. De Bollenstreek is bijvoorbeeld een bekende streek. Daar worden tulpen, narcissen en hyacinten verbouwd. Combineer het bezichtigen van de Bollenstreek eens met een wandeling of fietstocht. Vooral in combinatie met zonsopkomst of zonsondergang zijn de velden erg mooi.

Lees meer...

Familie Wasknijper

Hette Bumann – cursist

Hette Bumann maakt foto’s van haar familie Wasknijper. Dat is heel erg creatief en leuk bedacht. Hieronder volgt haar blog over het tot stand komen en hoe de foto’s van de familie Wasknijper gemaakt worden.

Lees meer...

Fotoboek maken bij Fotofabriek

Fotoboek maken bij Fotofabriek. Wat doen jullie met je gemaakt foto’s? Sla je ze alleen op of druk je ze af? Maak er eens een fotoboek van bij Fotofabriek. Tegenwoordig kun je heel eenvoudig hele mooie fotoboeken maken op bijvoorbeeld de computer of laptop. Wil je een mooi fotoboek maken van je vakantiefoto’s, foto’s van je kinderen of bijvoorbeeld een fotojaarboek? Dan is Fotofabriek misschien wel iets voor jou. 

Lees meer...

Leidende lijnen in je foto

Leidende lijnen in je foto. Onze ogen worden van nature aangetrokken naar lijnen en vormen. Wanneer je lijnen/vormen gebruikt in de foto kan je de manier waarop de kijker naar de foto kijkt veranderen. Met lijnen heb je een natuurlijke manier om de ogen van de kijker te leiden.

Lees meer...

Low key fotografie

Low key fotografie, je kent vast wel dat soort foto’s. Je herkent ze aan een volledig donkere en vaak zwarte achtergrond waarbij het onderwerp een beetje verlicht wordt. Low key fotografie is eigenlijk een hele donkere foto, waarbij heel slim gebruik wordt gemaakt van een klein beetje licht. De foto’s komen daardoor vaak heel mooi en chique over.

Lees meer...

Luminar

Luminar is het programma van de makers van Skylum. Je kunt op eenvoudige wijze de foto’s bewerken middels vooraf ingestelde mogelijkheden (presets) of je kan zelf de foto aanpassen naar je eigen smaak.

De meest bekende versies zijn Luminar 3, 4 en Luminar AI.

Bekijk onze offline- en onlinecursussen voor Luminar hier:
– Luminar AI (online)
– Luminar 4 (online)
– Luminar 3 (online)

Lees meer...

Zelf de mooiste portretfoto’s maken!

Wil je ook mooie, natuurlijke en spontane portretfoto’s leren maken?
Bij de cursus portretfotografie leer ik je verschillende mogelijkheden,
maar wel op een manier die voor iedereen bereikbaar is. Je leert van voorbereiding tot resultaat.

Lees meer...

Panning

Bij de techniek panning krijg je extra beweging in je foto. Je komt het vaak tegen bij racesportfoto’s. Je krijgt dan een scherp onderwerp met een gestreepte achtergrond. Je benadrukt hiermee de beweging. Panning komt uit het Engels. Pannen is het meetrekken van je fotocamera met een snel onderwerp.

Lees meer...

Logo op je foto

Een logo op je foto, waarom zou je dat doen? Voor velen is het heel normaal om een logo (watermerk) op je foto te zetten. Zo kunnen mensen altijd achterhalen dat jij de maker van die foto bent. Meestal plaats je het logo onderaan je foto aan de linker- of rechterkant of in het midden. Welke voordelen heeft het plaatsen van een logo en waar moet je op letten?

Lees meer...

AF-Autofocus

Bij Autofocus (AF) stelt je camera automatisch scherp op het onderwerp. Je camera meet verschillende soorten contrasten en daar kan hij goed scherpstellen. Wanneer het contrast optimaal is, is ook de optimale scherpte bereikt.

Lees meer...

Lente fotograferen

De lente fotograferen. Als de dagen langer worden, komt de lente eraan. In de lente vult de natuur zich met voorjaarskleuren, er komt bloesem en bladeren aan de bomen, bloemen en planten beginnen weer te groeien, er ontstaan uitgestrekte bloemenvelden en er worden in deze periode veel dieren geboren. Dat zijn heel veel leuke dingen om te fotograferen.

Lees meer...

Compositiefotografie

Compositiefotografie is het ordenen van elementen tot één geheel. Dit zorgt ervoor dat de foto een stuk sprekender en levendiger wordt. Je kunt de kijker er als het ware mee in de foto trekken. Er zijn een aantal gouden regels die je kunt toepassen om een ‘goede’ compositie te bereiken. Hieronder zie je een mooi voorbeeld van het effect van een goede compositie.

Lees meer...

Wat is een stop?

Wat is een stop? Een stop is een verdubbeling of halvering van het licht dat op de sensor van je camera valt. Je bepaalt met de instellingen van het diafragmasluitertijd en de ISO (belichtingsdriehoek) de juiste hoeveelheid licht die op de sensor komt. Een stop wordt niet altijd goed begrepen. Het klinkt ingewikkeld, maar het is eigenlijk heel simpel.

Lees meer...

Dynamisch bereik, wat is dat?

Dynamisch bereik is een term die je waarschijnlijk weleens tegen bent gekomen. Het menselijk oog is in staat om details te zien in hele donkere schaduwen en in hele lichte scènes. Het dynamisch bereik wat de camerasensor ‘aankan’ is de ‘ruimte’ tussen het donkerste (zwarte) en het lichtste (witte) punt. Het gaat dus over hoeveel detail je camera kan ‘zien’ in de schaduwen en in de hooglichten.

Lees meer...

Reflecties fotograferen

Reflecties fotograferen, het kan je foto extra dynamiek geven. Vaak heb je er geen erg in, maar als je er op gaat letten en goed om je heen kijkt, vind je overal reflecties, bijvoorbeeld in water, glas, metaal, zonnebrillen, je mobiele telefoon enzovoort. Zelf maak ik heel vaak gebruik van reflecties.

Lees meer...

Hoe werkt sluitertijd?

Hoe werkt sluitertijd? Sluitertijd is een veel voorkomend begrip in de wereld van fotografie en komt bij elke foto terug. Maar wat houdt sluitertijd nu eigenlijk precies in?

Sluitertijd is de tijd dat er licht op de sensor van de camera valt. Een ander woord voor sluitertijd is dan ook belichtingstijd. 

Lees meer...

Maan fotograferen

De maan fotograferen, dat gaat iedereen weleens proberen. Het lijkt misschien heel moeilijk, maar dat valt best mee. Bereid je goed voor met onderstaande tips, dan gaat het je vast lukken.

Lees meer...

Wat is chromatische aberratie?

Chromatische aberratie ontstaat bij het breken van licht in een lens. De kleuren verschuiven in de lens ten opzichte van elkaar. Wanneer we kijken naar een regenboog, zien we ook lichtbreking. De regendruppels weerkaatsen de kleuren van het zonlicht die ten opzichte van elkaar verschuiven.

Lees meer...

Nikon – scherpstelmoter (Auto Focus-motor)

Nikon heeft twee verschillende body’s op de markt: body’s met en body’s zonder scherpstelmotor. Wanneer je body geen scherpstelmotor heeft, moet het objectief (de lens) voorzien zijn van een scherpstelmotor.

Lees meer...

Verschil tussen RAW en C-RAW

Wat is het verschil tussen RAW en C-RAW? Bij de komst van CR3-bestanden op Canon-camera’s kun je er voor kiezen om je bestanden op te slaan als C-RAW in plaats van RAW. C-RAW is een compressed bestand. C-RAW is ongeveer 40% kleiner dan een RAW-bestand, bijvoorbeeld 15 MB in plaats van 25 MB.

Lees meer...

Google Foto’s – foto’s in de cloud

Makkelijk foto’s opslaan, delen en back-uppen? Zoek dan niet verder meer, Google Foto’s is echt ideaal. Ik gebruik het zelf ook, zowel privé als zakelijk.

Google biedt jou de mogelijkheid om gratis je foto’s op te slaan. Je moet dan Google zelf laten bepalen met welke kwaliteit zij dit doen. Na een aantal testen kan ik je zeggen dat de kwaliteit erg goed is, ook van grotere (<15 MB) foto’s.

Lees meer...

Teleconverter

Ook al heb je het mooiste teleobjectief, er zullen altijd situaties zijn waarbij je het onderwerp niet genoeg dichtbij kunt halen. Door gebruik te maken van een teleconverter kun je het bereik van je teleobjectief flink vergroten. De teleconverter plaats je tussen de body en je (tele)objectief.

Lees meer...

Focus stacking

Focus stacking is een techniek waarbij je meerdere dezelfde foto’s met software samenvoegt tot een foto om een grotere scherptediepte te krijgen. Focus stacking is letterlijk het stapelen van het scherpe gedeelte in een foto. Deze techniek wordt vooral bij macrofotografie veel gebruikt, maar deze kun je ook bij andere fotografiesoorten toepassen, waarbij je een grotere scherptediepte nodig hebt. Je maakt verschillende opnamen waarbij het scherptepunt steeds verschuift.

Lees meer...

Vogels fotograferen

Vogels fotograferen, dat is nog een hele uitdaging. Vooral vliegende vogels vergt echt een hele goede voorbereiding. Vaak lijkt de foto met de vogel op je kleine camera scherm best scherp, maar eenmaal thuis op de computer valt dat vaak tegen. Vaak zoom je ver in waardoor je al snel een bewogen foto krijgt. Ik ga je wat tips geven om je op weg te helpen.

Lees meer...

Camera in de winter

In de winter, als het buiten erg koud is, kan er condens op je objectief of camera ontstaan. Dit kan ontstaan als je je camera van buiten mee naar binnen neemt. Binnen staat de verwarming vaak aan en is het lekker warm. Door de grote temperatuurverschillen komt er vocht en condens op je lens en camera. Condens bestaat uit kleine waterdruppeltjes en omdat de meeste camera’s niet waterdicht zijn kan het vocht zich toch ongemerkt verplaatsen.

Lees meer...

Macrofotografie

Met macrofotografie fotografeer je onderwerpen van heel dichtbij. Je maakt bijvoorbeeld kleine insecten heel groot. Van de alledaagse dingen kun je ook hele bijzondere plaatjes maken. Ik ga je wat tips geven om je op weg te helpen, zodat je zelf ook met macrofotografie aan de slag kan gaan.   

Lees meer...

Macrofotografie – verlichting

Bij macrofotografie heb je veel licht en vaak een snelle sluitertijd nodig om een hele scherpe foto te kunnen maken. Om meer licht te krijgen kun je gebruik maken van bijvoorbeeld een ringflitser. Met een flitser heb je altijd genoeg licht om voldoende scherptediepte in de foto te krijgen en om bewegingen te ‘bevriezen’. Als je geen vaste handen heb of met een extreme vergroting fotografeert, dan heb je echt een flitser nodig.

Lees meer...

IJskristallen fotograferen

IJskristallen fotograferen, heb je daar wel eens aan gedacht? Het gaat weer vriezen, dus op blaadjes, takken en autoruiten zie je dan bevroren ijskristallen en ijsbloemen ontstaan. Hoe kouder en vochtiger het is, hoe dikker de rijp zal zijn. Soms zijn bomen, planten en autoruiten helemaal wit van de rijp. Je kan je dan helemaal uitleven op de bevroren details en ijskristallen.

Lees meer...

Bevroren zeepbel fotograferen

Een bevroren zeepbel fotograferen, dat is echt een uitdaging en je moet er waarschijnlijk vroeg voor op staan. Bevroren zeepbellen kun je namelijk alleen maken als het goed vriest en de zeepbellen direct kunnen bevriezen. Houd de vorst dus in de gaten en zorg dat je goed voorbereid bent. Ik ga je wat tips geven, zodat het jou ook vast gaat lukken.

Lees meer...

Battery grip

Een battery grip is een grip die je onder de spiegelreflexcamera bevestigd. Het is tevens voorzien van extra knoppen, zoals een ontspanknop. Hierdoor kan je gemakkelijker in portrait (verticale foto) foto’s maken, omdat de ontspanknop dan weer bovenop zit. De battery grip is er ook voor het behuizen van extra accu’s.

Lees meer...

Tulpen fotograferen

Het is alweer bijna lente! Dat betekent dat de tulpen weer in bloei gaan komen. Tulpenvelden trekken in Nederland veel bekijks. De prachtige kleuren vrolijken het landschap op. De tulpen schieten de grond uit wanneer het weer wat warmer wordt. Hoe kun je de tulpen en tulpenvelden het beste fotograferen? Waar vind je de beste locaties en wanneer is het de beste tijd?

Lees meer...

Lange sluitertijd met grijsfilter

Alfred Robijn heeft zich na mijn cursus verder verdiept in het werken met een grijsfilter (long exposure). Ik heb hem gevraagd of hij hier een blog over wilde schrijven. Hieronder is zijn blog over de voorbereidingen en het maken van de foto’s met een lange sluitertijd met grijsfilter. Daarna nog een aanvulling over de techniek, hoe je foto’s met een lange sluitertijd maakt en wat je nodig hebt.

Lees meer...

Bridgecamera – superzoom

Een bridgecamera – superzoom is een digitale camera met een vaste niet-verwisselbare zoomlens, die door zijn veelzijdigheid in veel situaties ingezet kan worden.  De Engelse naam “Bridge”, wat brug betekent, verwijst naar de “brug” tussen twee verschillende camera’s: de compact- en de spiegelreflexcamera. Een bridgecamera is groter dan een compactcamera en heeft meer geavanceerde opties, net als een spiegelreflexcamera.

Lees meer...

Cameraobjectieven

Cameraobjectieven, ze zijn er in veel maten en soorten. Objectieven bepalen hoeveel licht er op de sensor van je camera terecht komt. De brandpuntsafstand zorgt voor de beeldhoek en dus de soort foto. Telelenzen gebruik je voor verre afstanden, macrolenzen juist voor dichtbij. Allroundlenzen zijn voor verschillende fotosoorten te gebruiken.

Lees meer...

10 goede gewoontes van een fotograaf

Iedereen heeft goede gewoontes. Gewoontes die je automatisch doet zonder erover na te denken. Als fotograaf zijn er ook een aantal goede gewoontes die erg handig zijn.

Lees meer...

Zelfontspanner of afstandsbediening

De zelfontspanner of afstandsbediening is een erg handig hulpmiddel, bijvoorbeeld bij het maken van een zelfportret of groepsfoto waar je zelf ook op hoort te staan. Daarnaast is de zelfontspanner of afstandsbediening erg handig bij het fotograferen met een lange sluitertijd

Lees meer...

- 9.217+ Echte reviews -



Voorjaarsschoonmaak camera

Nog even en dan is het weer voorjaar! Het mooie seizoen voor fotografie. Dit is het moment om weer op pad te gaan en mooie foto’s te maken. Maar het is verstandig om eerst je camera, objectieven, tas en statief schoon te maken. Je objectieven kunnen vette vingers hebben en er kan stof op je sensor zijn gekomen.

Lees meer...

Schotse hooglanders fotograferen

Schotse hooglanders kom ik regelmatig tegen op de foto’s van cursisten. Het zijn populaire dieren om te fotograferen. Ze zijn erg fotogeniek. In Nederland zijn er behoorlijk wat natuurgebieden waar Schotse hooglanders rondlopen. De Schotse hooglanders worden voornamelijk ingezet om natuurgebieden te begrazen. Ik ga je een aantal tips geven bij het fotograferen van Schotse hooglanders.

Lees meer...

Cameralens of -objectief?

Is het een cameralens of -objectief? We zeggen heel vaak lens in plaats van objectief. Wat is het verschil? Als je een nieuw objectief nodig hebt en op zoek gaat zul je merken dat er op websites vaak over lens of lenzen wordt gesproken. Officieel moeten we in het Nederlands “objectief” zeggen. In het Engels spreken ze over “lens” als ze het over objectief hebben. Een objectief heeft lenzen.

Lees meer...

Zeehonden fotograferen Brouwersdam

Zeehonden fotograferen, dat is weer eens wat anders. Er komen twee soorten zeehonden voor in Zeeland: de gewone zeehond en de grijze zeehond. Het verschil is goed te zien tussen de twee soorten. De gewone zeehond is het kleinst. 

Lees meer...

Bracketing

Bracketing of exposure bracketing, misschien heb je er wel eens van gehoord of ben je het tegengekomen in het menu van je systeem- of spiegelreflexcamera (AEB bij Canon / BKT bij Nikon). Bracketing is een Engelse term voor het maken van een reeks dezelfde foto’s, waarbij een bepaalde instelling steeds verandert.

Lees meer...

Beeldscherm kalibreren

Beeldscherm kalibreren. Veel van je gemaakte foto’s worden tegenwoordig bekeken op een scherm of schermpje. Maar van een mooie foto wil je toch wel graag een afdruk laten maken. Op je beeldscherm ziet de foto er supergoed uit. Maar waarom is de afdruk van mijn foto donkerder of anders dan ik had verwacht? Dit is erg vervelend, maar met een speciale meetcel kun je je computerscherm kalibreren.

 

Lees meer...

Spiegelreflexcamera of systeemcamera

Als je een camera aan wilt gaan schaffen of wilt overstappen naar een spiegelreflexcamera of een systeemcamera, dan is het misschien handig om de grootste verschillen even te bekijken. De een is niet per definitie beter dan de ander. Bij beide camera’s maak je gebruik van verwisselbare lenzen.

Lees meer...

Miniatuurfotografie – tips

Miniatuurfotografie, ‘kleine mensen in een grote wereld’. Hoe maak je de mooiste foto’s van jouw miniaturen? Creativiteit is wel belangrijk, want je moet zelf een leuke scène bedenken. Als dat dan lukt, levert dat vaak foto’s op waar je langer naar kijkt.

Lees meer...

Wat is het beste fotobewerkingsprogramma?

Fotobewerkingsprogramma’s heb je in vele soorten; van heel uitgebreid tot redelijk simpel. Laat ik beginnen door te zeggen dat het beste altijd erg persoonlijk is. In dit artikel leg ik je graag de verschillen uit tussen Lightroom en Luminar.

Lees meer...

Camera statieven

Er zijn veel camerastatieven op de markt. De diversiteit is enorm. De prijzen zijn ook heel divers. Maar vaak is goedkoop duurkoop. Na verloop van tijd kom je er toch achter dat het statief niet stabiel genoeg is. Daardoor zijn de foto’s vaak onscherp. Dit wordt bewegingsonscherpte genoemd.

Lees meer...

Beeldstabilisatie, wat doet dat?

Beeldstabilisatie is een techniek die kleine bewegingen/trillingen van de fotograaf en/of camera compenseert. Je hebt de ideale omstandigheden om een topfoto te maken. De sluitertijd staat goed ingesteld en de overige instellingen ook. Tenminste dat denk je. Maar dan kom je er thuis achter dat de foto toch niet scherp is. Dat is heel erg frustrerend en een ergernis voor fotografen. Kan dit worden voorkomen? Koop een lens met stabilisatie. Tegenwoordig komt deze techniek ook steeds vaker voor in de camera. Ik ga je uitleggen wanneer je er wel of juist niet wat aan hebt.

Lees meer...

Nikon Zoom – omrekentabel

Met een superzoomcamera, ook wel een bridgecamera genoemd, kan je enorm ver inzoomen. Op de camera zie je dan bijvoorbeeld staan: zoom 2000. Maar als je wilt weten welk brandpuntsafstand dit is, dan is het vaak lastig te achterhalen.

Lees meer...

8 Tips voor beginnende fotografen

Als beginnende fotograaf zwaaide ik soms te veel rond, niet wetende wat goed was en wat niet. Het kostte me meerdere jaren en talloze uren om het juiste pad echt te begrijpen en mijn energie te richten op de juiste technieken. Als dit je bekend voorkomt, dan zijn hier acht ongelooflijke tips die je zullen helpen het dilemma te verlichten waarmee een beginner in de fotografie wordt geconfronteerd.

Lees meer...

Wat is diafragma en hoe werkt het?

Diafragma is de opening van je objectief/lens. Het diafragma bepaalt hoeveel licht er in de camera komt. Door middel van lamellen wordt de opening bepaald. Hoe kleiner de opening van de lens, hoe scherper het resultaat (grote scherptediepte) zal zijn van voor tot achter op de foto. Een grote diafragma geeft een kleine scherptediepte.

Lees meer...

Krokussen fotograferen

Krokussen fotograferen, krokussen bloeien in februari en maart, sommige soorten zelfs nog in april. Ze verkondigen dat het voorjaar eraan komt. Vanaf februari begint er weer veel in bloei te komen. De natuur verandert en krijgt weer meer kleur. Daar worden we vrolijk van. Ik tenminste wel. De temperatuur wordt ook weer beter en met het zonnetje erbij kan het al snel aangenaam aanvoelen. Het is dan lekker om erop uit te trekken en foto’s te gaan maken.

Lees meer...

Amsterdamse Waterleidingduinen – 7 tips

Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) is een bijzonder natuurgebied. Het natuurgebied ligt aan de kust tussen Zandvoort, Aerdenhout, De Zilk en Noordwijk. Amsterdamse Waterleidingduinen is een afwisselend landschap met oude stuifduinen in de buitenduinen, grote valleien in het middenduin en rest van oude loopduinen in het oosten van het gebied.

Lees meer...

Foto Buddy

Als je op pad bent om te gaan fotograferen, maakt het niet uit of je de zonsondergang, snelle onderwerpen, landschap of een portret wilt fotograferen. Soms twijfel je over de instellingen van bijvoorbeeld het diafragma, sluitertijd of een andere instelling en dan is het heel erg handig om de Foto Buddy bij de hand te hebben. 

Lees meer...

Kerstverlichting en -sfeer fotograferen

In december zijn er veel gebouwen mooi versierd met kerstverlichting. Ook in en om het huis is alles leuk versierd in kerstsfeer. Het is erg leuk deze sfeer te gaan fotograferen. Ik ga je handige tips geven hoe je dit het beste kunt doen.

Lees meer...

Lichtbron of zon als ster fotograferen

Wil je een extra effect aan je foto geven? Dit kan door bijvoorbeeld de zon als ster te fotograferen of door een lichtpunt, zoals een lantaarn, als ster op de foto te krijgen. Het effect van de sterretjes zie je vaak terug bij nachtfotografie. Ik ga je uitleggen hoe je dat effect kunt krijgen.

Lees meer...

Lensbal fotografie tips

Lensbalfotografie is erg populair. De lensbal of glazen bol is een leuke gadget om mooie creatieve foto’s mee te maken. Je kunt deze foto’s maken met je camera, maar ook met je smartphone. Ik ga je wat tips geven hoe het fotograferen met een lensbal werkt. 

Lees meer...

Fotograferen met sterretjes  

Het einde van het jaar is weer in zicht! Normaal gesproken kan je dan gaan proberen om siervuurwerk te fotografen. Dit jaar mag er helaas geen vuurwerk afgestoken worden, maar met sterretjes kun je ook leuke foto’s maken. Dat is nog best lastig, dus ga ik je tips geven om te fotograferen met sterretjes. Als je mijn tips opvolgt gaat dat zeker lukken.

Lees meer...

Histogram bij fotografie lezen

Een histogram van een foto is een grafische weergave die de belichting van de foto laat zien. Hiermee kun je dus de belichting van je foto controleren. Een foto bestaat uit miljoenen pixels van verschillende kleuren. Ze hebben allemaal een bepaalde helderheid.

Lees meer...

Hyperfocale afstand

De hyperfocale afstand is de afstand met de grootst mogelijke scherptediepte. Stel je scherp op deze afstand, dan zal alles praktisch scherp zijn van voor tot achter. De voorste helft van de hyperfocale afstand is nog wel onscherp.

Lees meer...

Best Nine 2020 – mooiste foto’s

Het lijkt ons leuk als iedereen zijn mooiste foto’s van 2020 in een ‘bestnine’ collage zet en dat met alle cursisten gaat delen. Best Nine 2020. In 2015 werd Best Nine voor het eerst openbaar. Sindsdien zie je aan het eind van ieder jaar bij veel mensen op Instagram hun Best Nine. Het is gelijk een soort terugblik.

Lees meer...

14 tips voor het fotograferen met mist

Foto’s maken als het mistig is. In de herfst en winter heb je ’s morgen en ’s avonds vaker kans op mist, maar mist kan het hele jaar voorkomen. Dit kun je op verschillende manieren vastleggen, bijvoorbeeld in combinatie met een mooie zonsopkomst. 

Lees meer...

Hoe maak je een wazige achtergrond in je foto?

Foto’s maken met een wazige achtergrond (bokeh), waarbij het onderwerp helemaal of gedeeltelijk scherp is, hoe doe je dat? Elke fotograaf wil graag foto’s kunnen maken met een wazige/onscherpe achtergrond, zodat de aandacht vooral naar het onderwerp gaat. 

Lees meer...

Tegenlicht

Tegenlicht is het licht dat van voren komt, recht op je lens. Het licht komt bijvoorbeeld rechtstreeks van de zon, een lamp of een flitser. Het onderwerp staat dus tussen de lichtbron en de camera in. Met tegenlicht kun je ook bijzondere en creatieve foto’s maken.

Lees meer...

- 9.217+ Echte reviews -



Fotograferen met strijklicht

Strijklicht is licht dat vanaf de zijkant over/op het onderwerp schijnt. Meestal komt het licht vanaf een lager standpunt zoals de ondergaande zon. Bij strijklicht is het onderwerp dus van één kant belicht en valt de andere kant in de schaduw. Strijklicht geeft lange zachte schaduwen. Het maakt de foto minder vlak en details komen mooi tot hun recht.

Lees meer...

Waarom zwart-wit?

Het is best lastig om te fotograferen in zwart-wit. Zwart-wit is ook niet geschikt voor alle foto’s. De meeste foto’s zijn het mooist in kleur. Met zwart-wit kun je heel veel kracht uit je foto halen. Het heeft iets nostalgisch en het doet je denken aan foto’s van vroeger. Omdat de kleur uit de foto wordt gehaald benadruk je de compositie, vormen en lichtval en draait het om het onderwerp.

Lees meer...

Fotograferen in de winter

Als het heeft gesneeuwd, ziet het er buiten heel anders uit. Fotograferen in de winter van een sneeuwlandschap wordt in Nederland helaas steeds zeldzamer. Toch wil ik je wat tips geven om deze momenten vast te leggen. Hoe krijg je de sneeuw mooi op de foto?

Lees meer...

Foto’s terughalen van een geheugenkaart

De angst van iedere fotograaf. Je denkt dat je alles op je pc of laptop hebt gezet, maar dat blijkt dus achteraf niet. Geen nood! Het is nog te redden.

Lees meer...

Musical fotograferen – omgaan met licht en donker

Het fotograferen van een musical is een uitdaging voor je camera! Het is er altijd te donker (zeker voor de camera) en er is veel beweging op het podium.

Lees meer...

Stof op jouw camerasensor?

Soms zie je doffe ronde grijze plekken of diep zwarte vlekken op de foto zitten. Wat zijn dat voor vlekken? Deze vlekken worden (veelal) veroorzaakt doordat er stof of vuil op de sensor van je camera zit.

Lees meer...

Scherpstellen: 6 redenen waarom je camera niet scherp stelt!

Iedere lens heeft een bepaalde scherpstelafstand. Dit verschilt per lens/objectief merk. Op de zijkant van je lens kan je bekijken welke minimale afstand je moet hebben om goed te kunnen scherpstellen.

 

Lees meer...

RAW-bestand opent niet

Als je wat langer aan het fotograferen bent, krijg je vanzelf te maken met RAW. Ik ga je uitleggen wat RAW precies is en waarom je in JPEG en/of RAW fotografeert. Ook ga ik uitleggen waarom het soms niet lukt om een RAW-bestand te openen.

Lees meer...

Scherpte: 6 tips om scherpe(re) foto’s te maken

Wanneer je binnen gaat fotograferen krijgt je camera (overwegend) minder licht binnen. Hierdoor kan het gebeuren dat de sluitertijd te langzaam is.Wanneer de sluitertijd onder 1/30 komt is de kans op bewegingsonscherpte erg groot. Door het verhogen van de ISO kan je de snelheid van de sluitertijd verhogen.

Lees meer...

Wat is bokeh en hoe krijg je dit bokeh-effect?

Bokeh komt van het Japanse woord boke (ボ ケ), wat “vervaging” of “waas” betekent. Bokeh wordt uitgesproken als BOH-kay (of op zijn Nederlands: Boo-kee).
Als de achtergrond zo wazig is dat niets meer herkenbaar is, dan spreken we over een sterke bokeh.

Lees meer...

Zonsondergang fotograferen – 7 tips

Het gouden uur is het moment dat de zon ondergaat of opkomt en het blauwe uur is het moment na zonsondergang of -opgang. Tijdens het blauwe uur kleurt de lucht/hemel blauw.

Lees meer...

Pc of laptop voor fotobewerking

De systeemeisen voor fotobewerking op een pc of laptop nemen steeds meer toe. De fotocamera’s worden steeds geavanceerder en het aantal mb’s per foto nemen daardoor ook toe. Fotobewerking vraagt nogal wat van de pc of laptop. Hieronder hebben we de meest gebruikte fotobewerkingsprogramma’s voor je op een rij gezet. 

Lees meer...

Welke lens/welk objectief voor mijn Canon Camera?

Lensmount – lensaansluiting

Canon kent drie typen aansluiting op hun systeem- en spiegelreflexcamera’s:

EF – fullframe spiegelreflexcamera’s

EF-S – spiegelreflexcamera’s

EF-M – systeemcamera’s

Lees meer...

Wat is het verschil tussen Lightroom Classic CC en Lightroom CC?

Lightroom is de donkere kamer, zoals we deze vroeger kende, maar nu voor de digitale bewerking van foto’s. Het beste komt dit programma tot zijn recht wanneer je RAW-foto’s gebruikt. Hierdoor haal je het maximale uit je foto’s als het om bewerken gaat.

Lees meer...

Scherptediepte – wazige achtergrond

Scherptediepte is een veel gehoorde term binnen de fotografie. Maar ben je net begonnen, dan zal dit nog niet direct wat zeggen.
Een basisdefinitie van scherptediepte is: de afstand tussen de dichtstbijzijnde en verste punten die acceptabel scherp worden afgebeeld (bron: wikipedia). De scherpte kan dus per foto variëren. Wanneer de achtergrond wazig is, spreken we over een kleine scherptediepte.

Lees meer...

Zoomlens – telelens

Ben je op zoek naar een zoomlens (ook wel bekend als telelens), zoek je op internet en zie je werkelijk door de lenzen de camera’s niet meer?

In dit artikel geef ik je tips om een goede telelens/teleobjectief aan te schaffen. We bespreken de beeldstabilisatie, sluitertijd en gebruik van statief.

 
Lees meer...

Lichtstrepen door autolichten

Tijdens nachtfotografie kan je ideaal lichtstrepen verkrijgen door de achterlichten van de auto’s. Dit doe je door middel van lang belichten, ofwel een lange sluitertijd.

 

 

 

Lees meer...

SD-card – welke heb je nodig?

SD-cards voor je fotocamera zijn er in vele soorten, maten én merken! Persoonlijk werk ik alleen met SanDisk en Lexar. Maar waarom dan, zal je je afvragen?

Beide merken, SanDisk en Lexar, zijn van hoge kwaliteit, kwaliteit waar je als fotograaf op kan bouwen. Je moet er toch niet aan denken dat je SD-card na een fotoshoot niet meer werkt?!

Lees meer...

Wat is beeldverhouding?

Met beeldverhouding bedoelen we de hoogte en de breedte van een foto of afbeelding. Bij een spiegelreflexcamera worden de foto’s standaard genomen in het 2:3-formaat. 

Lees meer...

Beeldhoek – wat is dat?

Beeldhoek is de hoek waarmee je het onderwerp met je camera registreert. Het is de diagonaal gemeten hoek van de sensor. Je beeldhoek wordt volledig bepaald door de brandpuntsafstand van je lens/objectief. Het is ook bepalend hoe groot je sensor is.

Lees meer...

50mm f/1.8 lens

De 50mm f/1.8 lens is echt een aanrader. Deze relatief goedkope lens (of objectief) heeft een grote lensopening, ofwel een groot diafragma. We noemen het ook wel een lichtsterke lens. In deze korte video leg ik je uit waarom ook jij deze lens moet hebben, waarom deze in je fototas moet zitten!

Lees meer...

Canon-systeemcamera’s

De systeemcamera’s van Canon doen in kwaliteit niet meer onder voor de Canon-spiegelreflexcamera’s. De systeemcamera’s zijn over het algemeen een stuk compacter en lichter in gewicht. Het aantal objectieven/lenzen wat hiervoor verkrijgbaar is neemt ook steeds meer toe. Hieronder is een overzicht van de Canon-systeemcamera’s.

Lees meer...

Canon – Merk

Canon is een fabrikant van kopieermachines, printers, video- en fotoapparatuur. Het is een Japans merk, met ook het wereldwijde hoofdkantoor in Ota, Tokio. Wereldwijd heeft het cameramerk maar liefst 196.000 medewerkers.

Het is een van de meest bekende cameramerken in de wereld van fotografie. De meest professionele fotografen werken dan ook met dit merk. Het merk biedt een ruim assortiment van bridge-, systeem- en spiegelreflexcamera’s.

Lees meer...

Canon-bridgecamera’s

Canon heeft een breed assortiment aan bridgecamera’s. De camera’s zijn iets groter dan een compact camera’s. De camera’s staan erom bekend dat ze een enorme zoomlens hebben. Dit type camera’s wordt ook wel superzoomlenzen genoemd.

Sommige doen dan ook niet onder ten opzichte van een spiegelreflexcamera. Het is wel goed om te weten dat het diafragma iets beperkt is. In de meeste gevallen is het diafragma niet in te stellen en kleiner dan f/8.

Lees meer...