Bij het ontwikkelen van een foto om er natuurlijk uit te laten zien of te matchen met je herinnering aan een scène, ontwikkel je het beeld. Tijdens deze fase is het doel om een ​​afbeelding te maken waarvan de toon en kleur natuurlijk en nauwkeurig lijken. Luminar biedt veel gebruiksvriendelijke en krachtige bedieningselementen om je afbeelding te verbeteren.  

Fotografie Ploeg Benelux B.V. 15572740155cd21d9fa83328.55662456

Hoe ontwikkel je een RAW-foto?

Wanneer je met RAW-bestanden werkt, is het aan te bevelen om het RAW Develop- filter op de afbeelding toe te passen om de RAW-afbeelding nauwkeurig af te stemmen.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. 15572740335cd21db171f3c9.85015454

Je kunt het filter toepassen op elke onbewerkte foto:

 1. Zorg ervoor dat een afbeelding open is in Luminar.
 2. Klik op de knop Filters toevoegen.
 3. Kies RAW Develop uit de Essential- categorie filters.
 4. Je kunt slechts één exemplaar van dit effect hebben en het zal altijd bovenaan de filterstapel worden toegepast vóór andere filters. 
 5. Je kunt het RAW Develop-filter ook toepassen met behulp van enkele van de ingebouwde werkruimten.

__________________________________________________

Notitie

Een vergelijkbaar equivalent met het RAW-ontwikkelfilter is het ontwikkelaarfilter met dezelfde naam. Dit is ontworpen voor gebruik op niet-onbewerkte bestanden zoals TIFF of JPEG. Je kunt slechts één RAW-ontwikkelaar of ontwikkelfilter per afbeelding toepassen.

__________________________________________________

Aanpassen

Het tabblad Aanpassen bevat de essentiële kleur- en toonaanpassingen die moeten worden gemaakt met het onbewerkte bestand. Dit bepaalt het stadium voor alle aanpassingen die daarna komen. 

Fotografie Ploeg Benelux B.V. 15572740645cd21dd031a472.24398916

 • Profiel – Ben je op zoek naar echt professionele controle over je onbewerkte bestanden? Probeer DNG-cameraprofielen eens uit. Luminar herkent de industriestandaard DCP-bestanden die je mogelijk al op je computer hebt (of die je van derden hebt gekocht). Deze bieden meer controle over hoe de kleur en toon in het onbewerkte bestand worden verwerkt.Heb je een aantal gratis DCP-profielen nodig? Installeer gewoon de gratis DNG Converter van Adobe.
 • Witbalans – Gebruik de lijst met witbalansvoorinstellingen om te kiezen uit verschillende voorinstellingen die vergelijkbaar zijn met het witbalansmenu van een camera. De pipet kan ook worden gebruikt om op een gebied te klikken dat wit of neutraal grijs moet zijn om een ​​aangepaste witbalans te berekenen.
 • Temperatuur – Gebruik deze schuifregelaar om een ​​opname te verwarmen of af te koelen. Deze aanpassing voegt in wezen cyaan of geel toe aan een afbeelding om de kleurtemperatuur te wijzigen.
 • Tint – Hiermee pas je de hoeveelheid groen of magenta aan die aan een opname wordt toegevoegd. Dit is handig voor het verwijderen van kleurzweem uit een afbeelding.
 • Blootstelling – Deze past de globale helderheid van het beeld aan. Als je deze schuifregelaar naar links verplaatst, krijg je een donkerder beeld (verlaging van de belichtingswaarde). Als je deze schuifregelaar naar rechts verplaatst, krijg je een helderder beeld (een toename van de belichtingswaarde).
 • Contrast – Deze past het contrast van de afbeelding aan. Contrast is het verschil in helderheid of kleur dat een object in een afbeelding van een ander onderscheidt. In de praktijk wordt contrast bepaald door het verschil in kleur en helderheid van een object ten opzichte van andere objecten binnen hetzelfde gezichtsveld.
 • Highlights – Deze past de helderheid van de helderste delen van het beeld aan. Als je de schuifregelaar naar rechts schuift, worden zeer heldere gebieden helderder, terwijl je de schuifregelaar naar links verplaatst om ze donkerder te maken.
 • Shadows – Deze past het helderheidsniveau van de donkerste delen van de afbeelding aan. Als je de schuifregelaar naar rechts verplaatst, worden dergelijke gebieden helderder en verschijnen er extra details. Wanneer je naar links beweegt, worden dergelijke gebieden donkerder en neemt het aantal schaduwgebieden in het beeld in het algemeen toe.
 • Blanken – Deze past het witte punt van het histogram en de witte tonen in de afbeelding aan. Wanneer je naar rechts beweegt, worden de helderste tonen helderder terwijl het histogram naar rechts wordt uitgerekt. Als je de schuifregelaar naar links verplaatst, worden de witte tonen in de afbeelding donkerder en wordt het histogram naar links gecomprimeerd.
 • Blacks – Deze stelt het zwarte punt van het histogram of zwarte tinten in de afbeelding in. Als je de schuifregelaar naar rechts verplaatst, worden zwarte tonen helderder en wordt het histogram naar rechts gecomprimeerd. Als je de schuifregelaar naar links verplaatst, wordt zwart donkerder en wordt het histogram naar links uitgerekt.
 • Duidelijkheid – Hiermee kunnen gebruikers het contrast in de middentonen vergroten door meer diepte in te brengen tussen de waardenrelaties die in het midden van het histogram liggen.

Lens

Met deze set bedieningselementen kun je lenscorrecties op een foto toepassen. Deze zijn ontworpen om fouten in het beeld te verwijderen die worden veroorzaakt door de lens of het gebruik. De opdracht Lenscorrectie corrigeert eenvoudig alle soorten lensvervorming, van ton en speldenkussen tot chromatische aberratie en vignettering. 

Fotografie Ploeg Benelux B.V. 15453578545c1c4a1ed7f909.91824397

 • Automatische correcties – Dit zijn drie automatische correcties die je afbeelding kunnen corrigeren. Ze zijn ontworpen om veelvoorkomende problemen snel op te lossen.
  • Lensvervorming – Klik op deze optie om lensvervorming automatisch te verwijderen. Het filter analyseert je afbeelding en de bijbehorende metagegevens om een ​​automatische correctie te berekenen die je met één klik kunt toepassen. Weg met groothoekvervorming en krijg echtere perspectieflijnen en aantrekkelijkere portretten.
  • Chromatische aberratie – Chromatische aberratie is een soort kleurrand. Het gebeurt vaak bij telelenzen en in gebieden met een hoog contrast. Het wordt meestal weergegeven als magenta of groene randen.
  • Rand verwijderen – Deze aanpassing kan halo’s of randruis verwijderen (vooral in gebieden met een hoog contrast).
 • Lensvervorming – Sleep naar links om de loop van de lens te vergroten. Sleep naar rechts om lenzen met een bredere hoek samen te knijpen en te compenseren. Mogelijk moet je de laag bijsnijden of de opdracht ‘Schalen’ gebruiken in de besturingselementen ‘Transformeren’ om gaten aan de randen te compenseren.
 • Devignette – Deze verwijdert eventuele verduistering aan de randen van een afbeelding, veroorzaakt door de lens zelf. Dit is een corrigerende opdracht, geen stilerende opdracht. Als je een artistiek vignet wilt, moet je het filter ‘Vignet’ verkennen.

Transformeren

Het is ook mogelijk om de vorm van een foto te transformeren om perspectiefproblemen of problemen veroorzaakt door de fysieke positie van de camera te compenseren. Met de tool ‘Transformeren’ zijn er veel opties beschikbaar om de positie, rotatie en schaal van een laag te wijzigen. Het tabblad ‘Transformeren’ is het derde tabblad in het RAW-filter en het filter ‘Ontwikkelen’.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. 15453579295c1c4a6986cd49.83339201

Pas indien nodig een van de volgende eigenschappen aan om de afbeelding te transformeren: 

 • Verticaal – Dit kantelt het beeld door op de X-as te draaien. Dit kantelt het beeld naar voren of naar achteren en kan een beeld helpen compenseren met eventuele keystone-problemen. Dit type probleem zorgt ervoor dat verticale lijnen scheef lijken en wordt vaak veroorzaakt doordat de camera een bepaalde tijd fotografeert door te draaien op de Y-as. Dit maakt het beeld van links naar rechts en lost de problemen op die worden veroorzaakt door het fotograferen vanuit een hoek ten opzichte van het onderwerp.
 • Horizontaal – Deze aanpassing kantelt het beeld op de Y-as. Het kan helpen om perspectiefproblemen te compenseren die worden veroorzaakt door het fotograferen vanuit een andere hoek dan je onderwerp.
 • Draaien – Dit roteert het hele canvas op de Z-as en kan handig zijn voor het rechttrekken van een scheve foto.
 • Aspect – Deze opdracht wijzigt de beeldverhouding van een foto. Door de schuifregelaar te slepen, wordt de hoogte of breedte vergroot, terwijl de tegenovergestelde richting voor de tweede waarde wordt samengetrokken.                                                                                                                                                                                                                 
 • Schaal – Gebruik de opdracht ‘Schalen’ om de getransformeerde foto effectief bij te snijden. Dit is een handige manier om gaten te verbergen na het transformeren van een foto.
 • X Offset – Dit verschuift het getransformeerde beeld naar links of rechts.
 • Y Offset – Dit verschuift het getransformeerde beeld omhoog of omlaag.