Hoofdstuk 11: Bestanden verwijderen uit mappen

De tijd nemen om afbeeldingen in uw Luminar-bibliotheek te verwijderen, is een manier om uw harde schijven op te schonen en opslagruimte vrij te maken. Vergeet niet dat het verwijderen van bestanden uit mappen in Luminar ze ook van uw harde schijf zal verwijderen. Er zijn echter controles om te voorkomen dat u per ongeluk uw originele media verwijdert. Het duurt drie stappen, met waarschuwingen om media permanent van uw harde schijf te verwijderen wanneer u Luminar gebruikt.

Een bestand markeren als een afwijzing

Een handige manier om een ​​bestand in de wachtrij te plaatsen voor verwijdering, is om het te weigeren. Dit is de eerste stap bij het archiveren of verwijderen van ongewenste afbeeldingen. Druk gewoon op de X- toets om een ​​bestand als afgewezen te markeren (druk op Uom het bestand indien nodig te deselecteren). Wanneer u een afbeelding markeert als een afwijzing, wordt deze grijs weergegeven in Luminar.  

Geweigerde bestanden veilig uit uw bibliotheek verwijderen

Luminar maakt het gemakkelijk om afgewezen bestanden te zien en te beheren. Op deze manier werkt u alleen met de bestanden die u wilt verwijderen.

 1. Open indien nodig het deelvenster Bibliotheek door te klikken op Bibliotheek op de bovenste werkbalk.
 2. Kies Alle foto’s met behulp van de sneltoetsen. Als alternatief kunt u ook een map, album of opgeslagen snelkoppeling selecteren om slechts een deel van uw fotobibliotheek te bekijken.
 3. Ga bovenaan de afbeeldingsgalerij in de Galerijweergave naar het vervolgkeuzemenu Weergegeven:
 4. Kies in de lijst om alleen Geweigerde afbeeldingen weer te geven.

Nu worden alleen de afbeeldingen weergegeven die u hebt gemarkeerd als Geweigerd. U kunt nu al deze afbeeldingen naar hun eigen hoofdmap verplaatsen. 

Als u een nieuwe hoofdmap moet maken, klikt u op de knop Map toevoegen of kiest u in het hoofdmenu Bibliotheek> Map toevoegen . U kunt een nieuwe map op uw harde schijf maken door de knop Nieuwe map linksonder in het dialoogvenster te selecteren.

Alle geweigerde afbeeldingen zijn nu verplaatst naar de nieuwe hoofdmap (zowel in Luminar als op uw harde schijf). Als u ze uit uw catalogus wilt verwijderen, maar niet van uw harde schijf, klikt u met de rechtermuisknop op de map Geweigerd en selecteert u Verwijderen uit catalogus in het vervolgkeuzemenu. De afbeeldingen worden uit uw catalogus verwijderd, maar de bronmap en de originele bestanden blijven op uw schijf staan.

Luminar’s Trash begrijpen

Zoals eerder vermeld, kunt u afbeeldingen direct vanuit Luminar weggooien. Als beschermende maatregel zal Luminar echter drie stappen ondernemen voordat ze permanent worden verwijderd.  

Deleting a File in Luminar

Als u een afbeelding of meerdere afbeeldingen in Luminar wilt verwijderen, selecteert u deze en klikt u met de rechtermuisknop en kiest u  Verplaatsen naar prullenmand in het vervolgkeuzemenu. U kunt ook op Cmd + Delete drukken op een Mac of Ctrl + Delete op een pc. De afbeeldingen worden uit hun huidige map verwijderd en in de prullenbak van Luminar geplaatst.

Deze prullenbak is slechts een verzamelplaats, de bestanden staan ​​nog steeds op uw harde schijf op dezelfde plaats op uw schijf. Als u in het gedeelte Snelkoppelingen van het deelvenster Bibliotheek kijkt, ziet u een nieuwe snelkoppeling voor Prullenbak . Let op: als er geen bestanden in de prullenbak zitten, is de snelkoppeling verborgen. Klik op de snelkoppeling Prullenbak om extra bedieningselementen te bekijken.

Een bestand uit de prullenbak herstellen

Wanneer een afbeelding zich in de prullenbak van Luminar bevindt, staat deze nog op uw harde schijf. U kunt het herstellen naar de oorspronkelijke locatie en uw bibliotheek.

 1. Selecteer de afbeelding (en) die u wilt herstellen.
 2. Kies Afbeelding> Terugzetten om terug te zetten naar uw bibliotheek (dezelfde opdracht is ook beschikbaar door met de rechtermuisknop op de afbeelding te klikken).

Luminar’s prullenbak legen

Als u besluit dat u een afbeelding permanent uit de Luminar Library wilt verwijderen, kunt u dat doen.

 • Alle verwijzingen naar de afbeelding in de map worden verwijderd
 • Alle bewerkingen worden verwijderd (zorg ervoor dat u een nieuw bestand naar schijf exporteert als u deze eerst wilt opslaan)
 • Alle referenties van de afbeelding in albums worden verwijderd

Om Luminar Trash te legen, hebt u twee opties.

 • U kunt met de rechtermuisknop op een enkele afbeelding klikken of meerdere afbeeldingen selecteren en Voor altijd verwijderen selecteren in het pop-upmenu.  
 • Klik op de knop Prullenbak legen boven in het venster. Hiermee worden alle afbeeldingen in de prullenbak verwijderd.

Uw bestanden zijn nog niet van schijf verwijderd. Luminar heeft uw afbeeldingen alleen verplaatst naar de prullenbak of de Prullenbak van het besturingssysteem. U kunt de Prullenbak / Prullenbak nog steeds op uw computer openen en de bestanden ophalen. Als u permanent schijfruimte wilt vrijmaken, moet u de prullenbak legen.

Systeemafval / prullenbak legen

Om de afbeeldingen echt van uw harde schijf te verwijderen, moet u de System Trash op uw computer legen. U doet dit op het niveau van het besturingssysteem.

 • MacOS . Finder> Prullenbak leegmaken …
 • Windows . Zoek het pictogram Prullenbak op het bureaublad en klik vervolgens met de rechtermuisknop en kies Prullenbak leegmaken