In het vervolgkeuzemenu Sorteren kun je de beste volgorde kiezen om afbeeldingen in de bibliotheekweergave te bekijken.  

In de rechterbovenhoek van de bibliotheekweergave kun je eenvoudig schakelen tussen verschillende sorteeropties, afhankelijk van je behoeften. Misschien wil je je meest recente foto’s vinden – Sorteren op opnametijd en aflopend …  of je oudste afbeeldingen sorteren op opnametijd en oplopend.  

Opnametijd

Dit gebruikt datum- en tijdmetagegevens wanneer een foto is gemaakt om je afbeeldingen te sorteren. Hiermee kun je gemakkelijk je meest recente of je oudste foto’s vinden in een map of album. 

Fotografie Ploeg Benelux B.V. 15572754435cd223335270a5.45452662

Bewerktijd

Hiermee kunt je je foto’s sorteren op de laatst bewerkte foto’s in Luminar. Dit is geweldig wanneer je je bibliotheek na een pauze opnieuw opent en snel de afbeelding wilt vinden waaraan je het laatst hebt gewerkt. 

Beoordeling

Als je je afbeeldingen hebt beoordeeld op een schaal van één tot vijf sterren, kun je ze eenvoudig sorteren van hoogst gewaardeerd naar laagst gewaardeerd en vice versa. Om je afbeeldingen met de hoogste beoordeling te bekijken, schakel je de sorteervolgorde naar aflopend.  

Selectie

Deze groepeert en sorteert je afbeeldingen op basis van hoe je ze hebt gemarkeerd. Als je sorteert op oplopend, zie je Ongemarkeerde afbeeldingen, Geweigerde afbeeldingen en Favoriete afbeeldingen in die volgorde. Als je overschakelt naar een fatsoenlijke omgekeerde volgorde, dan krijg je eerst Geweigerde afbeeldingen, dan Favorieten en uiteindelijk ongemarkeerd. Alle favorieten, geweigerde afbeeldingen en ongemarkeerde afbeeldingen worden samen weergegeven.

Kleurlabel

Hiermee kun je je foto’s sorteren op het kleurlabel dat je op een afbeelding hebt toegepast. Indien ingesteld op oplopend, is de sorteervolgorde: geen, rood, geel, groen, blauw en paars. Aflopend keert die volgorde om.

Bestandsnaam

Deze sorteert je afbeeldingen op bestandsnaam. Bestanden die met een nummer beginnen, verschijnen eerst, gevolgd door letters van A tot Z. Wanneer er is ingesteld op aflopend, worden afbeeldingen gesorteerd op Z tot A en numeriek van het hoogste naar het laagste nummer.    

Bestandstype

Deze groepeert en sorteert afbeeldingen alfabetisch op bestandstypes, zoals JPEG’s, TIFF’s en RAW-bestanden. Deze groepen worden alfabetisch gesorteerd op bestandsidentificatie. Sony RAW-afbeeldingen verschijnen bijvoorbeeld als eerste als .ARW-bestanden, Canon RAW-bestanden verschijnen als tweede als .CR2-bestanden, dan .JPG, Nikon als .NEF-bestanden en vervolgens TIFF’s . 

Bestandsgrootte

Je kunt je foto’s sorteren op bestandsgrootte. Dit is handig als je meerdere versies van dezelfde foto’s hebt, misschien een miniatuur van lage kwaliteit en de originele JPEG. Door op grootte te sorteren, kun je ze gemakkelijk groeperen en in het geval van miniaturen met lage resolutie ze uit je bibliotheek verwijderen. 

Oplopend

Deze sorteert van kleinste tot grootste, van A tot Z, van laagste aantal tot hoogste, van oudste tot nieuwste, enzovoort.

Aflopend

Hiermee keert de sorteervolgorde om, dus van groot naar klein, van Z naar A, en van nieuwste naar oudste, enzovoort.