Hoofdstuk 11: Afbeeldingen ordenen

Een belangrijk voordeel van het werken met het deelvenster Bibliotheek is organisatie. Als u uw beste en favoriete foto’s kunt vinden, wordt uw bibliotheek nuttiger. De tijd nemen om te organiseren in Luminar is belangrijk.

De primaire organisatie-tool in Luminar zijn mappen die rechtstreeks verbinding maken met  mappen op uw harde schijf. Naast het fysiek kunnen organiseren van uw echte wereldmappen binnen Luminar, kunt u ook een virtuele organisatie van uw afbeeldingen maken met behulp van Albums . Met albums kunt u uw afbeeldingen in groepen ordenen zonder hun locatie op uw harde schijf te beïnvloeden. Laten we beide benaderingen onderzoeken.

Mappen gebruiken om afbeeldingen te ordenen

Het organiseren van uw afbeeldingen in mappen in Luminar is een geweldige manier om uw afbeeldingen op uw harde schijf te houden en te onderhouden. Alle organisaties die u op mappen in Luminar toepast, zijn rechtstreeks van invloed op de manier waarop de map op uw harde schijf is georganiseerd en vice versa. Als u submappen maakt of nieuwe afbeeldingen toevoegt aan mappen op uw harde schijf, wordt uw afbeeldingenbibliotheek in Luminar ook bijgewerkt.  

Wat zijn mappen?

Wanneer u een map met afbeeldingen toevoegt in Luminar, maakt u een directe koppeling naar de mappen, submappen en afbeeldingen op uw harde schijf. Overweeg het beheren van mappen en hun inhoud als een uitbreiding op het rechtstreeks beheren van deze items in Explorer in Windows of de Finder op een Mac.

Waarin verschillen mappen van albums?

Aangezien mappen in Luminar direct verwijzen naar (en effect hebben) op mappen op uw harde schijf, moet u gevoelig zijn voor hoe u ze in Luminar organiseert. Met albums kunt u uw afbeeldingen in Luminar ordenen zonder de structuur van afbeeldingen op uw harde schijf te beïnvloeden. Zie Albums als een afspeellijst. Afbeeldingen kunnen worden georganiseerd in verschillende albums waardoor ze gemakkelijker te vinden zijn, maar hun locatie op uw harde schijf blijft onaangeroerd

Master Folders

Om een ​​map aan uw bibliotheek toe te voegen, klikt u op de knop Map toevoegen (het + -teken rechts van het woord Folder (in het Bibliotheekpaneel of in het hoofdmenu Bibliotheek> Map toevoegen . De map waarnaar wordt verwezen is nu toegevoegd als een top- map naar uw mappenverzameling Alle mappen in die map op het hoogste niveau worden ook toegevoegd (als submappen).

Submappen gebruiken

Mappen die al bestaan ​​in een hoofdmap waarnaar wordt verwezen, worden toegevoegd als submappen. Als een nieuwe map wordt toegevoegd aan de hoofdmap vanuit het besturingssysteem, zal Luminar die wijziging herkennen en die map toevoegen aan de bibliotheek. U kunt ook submappen toevoegen aan Luminar. Het gebruik van geneste mappen maakt het gemakkelijk om afbeeldingen per client, locatie of gebeurtenis te ordenen.

Submappen maken

Terwijl u in uw Luminar-bibliotheek werkt, wilt u misschien extra mappen maken om georganiseerd te worden. U kunt snel op twee manieren extra submappen in elke map in uw Luminar-bibliotheek maken.

  • Klik met de rechtermuisknop op een map en kies Nieuwe submap
  • Selecteer een map in uw deelvenster Bibliotheek en kies  Bibliotheek> Nieuwe submap in het hoofdmenu van de toepassing.

 Er wordt een nieuwe submap gemaakt met de naam Untitled , die u moet hernoemen. Deze submap wordt ook gemaakt op uw harde schijf in de hoofdmap. 

U kunt ook mappen van het ene naar het andere niveau slepen om een ​​geneste map te maken. Selecteer gewoon een map in de bibliotheeklijst. Sleep een map op een andere map om deze te nesten en om te zetten in een submap. De map wordt zowel in uw Luminar-bibliotheek als op uw harde schijf verplaatst.

Renaming Folders

Terwijl u doorgaat met het ordenen van afbeeldingen, wilt u misschien de naam van een map of submap wijzigen. Misschien is het om de status van de afbeeldingen te identificeren (zoals Selecties) of om op te splitsen op datum of locatie. Wees voorzichtig wanneer u de namen van mappen bewerkt.

  • Als u ervoor kiest om de naam van een map of submap te wijzigen vanuit Luminar, wordt de naam van de map waaraan deze is gekoppeld op uw harde schijf gewijzigd.  
  • Als u de naam van een map wijzigt terwijl Luminar actief is, wordt uw bibliotheek bijgewerkt met de nieuwe namen.  

OPMERKING:   Als de Luminar-toepassing is gesloten en u een hoofdmap op uw harde schijf hernoemt of verplaatst, kan Luminar in de war raken. Dit kan de koppeling naar uw afbeeldingen verbreken en de map is niet langer beschikbaar (en wordt grijs weergegeven). Wijzig de naam van de hoofdmap terug naar de oorspronkelijke naam, zodat Luminar opnieuw verbinding maakt met de mediabestanden en Luminar opnieuw start.

Afbeeldingen verplaatsen tussen mappen

U kunt afbeeldingen en submappen verplaatsen van de ene map in uw bibliotheek naar een andere map in uw bibliotheek. Als u besluit uw foto’s in Luminar te reorganiseren, kunt u enkele of meerdere afbeeldingen selecteren en ze naar een andere hoofdmap of naar een submap slepen. Deze afbeeldingen worden verplaatst naar uw harde schijf zodat ze overeenkomen met hun nieuwe locatie in Luminar.  

U kunt ook een hele submap met afbeeldingen van de ene map naar de andere verplaatsen, dit om de organisatiestructuur van uw harde schijf te beïnvloeden.  

OPMERKING:   Als u mappen van de ene schijf naar een andere schijf verplaatst, worden afbeeldingen verplaatst (niet gekopieerd). Dit betekent dat ze naar de nieuwe locatie worden overgebracht en van de vorige locatie worden gewist.

Afbeeldingen verplaatsen van de Quick Edit-verzameling naar een map

U herinnert zich misschien dat de opdracht Snel bewerken een geweldige manier is om met afzonderlijke afbeeldingen te werken en deze niet aan uw verzameling mappen toe te voegen. Elke afbeelding die u opent, wordt bijgehouden als een recent bestand in de verzameling Snel bewerken.

Afbeeldingen die tijdelijk aan Luminar zijn toegevoegd met de opdracht Snel bewerken, kunnen permanent worden toegevoegd aan uw Luminar-bibliotheek.

  1. Klik in het gebied Snelkoppelingen op de verzameling Snelle bewerkingen.
  2. Selecteer een afbeelding (of meerdere afbeeldingen)
  3. Sleep de miniaturen van de afbeelding naar een map of submap in het deelvenster Bibliotheek. De afbeeldingen worden fysiek verplaatst naar de overeenkomende locatie op uw harde schijf.  

OPMERKING:   Wanneer u een afbeelding uit de verzameling Snel bewerken sleept, wordt deze op uw harde schijf naar de nieuwe locatie verplaatst.

Deze afbeeldingen worden nog steeds weergegeven in de snelkoppeling Snel bewerken, hoewel ze nu deel uitmaken van uw bibliotheek. Om ze te verwijderen uit de snelkoppeling Bewerken, selecteert u ze en drukt u gewoon op de Delete-toets. De afbeelding wordt verwijderd uit de Quick Edit-collectie. Hoewel niet langer in de Quick Edit-collectie, bevinden de afbeeldingen zich op de nieuwe locatie die u heeft toegevoegd aan uw bibliotheek.

Ontbrekende mappen en afbeeldingen opnieuw verbinden

Terwijl u met mappen en harde schijven werkt, is het mogelijk dat afbeeldingen van tijd tot tijd worden verplaatst. Als een externe harde schijf bijvoorbeeld niet is gekoppeld, worden de mappen die aan die harde schijf zijn gekoppeld grijs weergegeven. Wanneer geopend, worden miniaturen van de afbeeldingen in die map weergegeven en kunnen de foto’s nog steeds worden geclassificeerd. U kunt deze afbeeldingen echter niet bewerken of verplaatsen terwijl de schijf offline is.

Om deze mappen weer online te brengen, sluit u gewoon de externe harde schijf opnieuw aan en Luminar zal de koppeling met de mappen op de harde schijf herstellen. Na het opnieuw verbinden worden de mappen niet langer grijs weergegeven en kunnen de afbeeldingen zoals gewoonlijk worden bewerkt of georganiseerd.  

Enkele opmerkingen

  • Voor de beste resultaten kunt u mappen waarnaar wordt verwezen verplaatsen, hernoemen en organiseren terwijl Luminar actief is
  • Vermijd het hernoemen van hoofdmappen, behalve binnen Luminar
  • Vergeet niet dat het verplaatsen en hernoemen van mappen in Luminar een direct effect heeft op uw harde schijf.