Lente fotograferen
De dagen worden weer langer, dus de lente komt er weer aan! De lente is een kleurrijk seizoen. De natuur vult zich met talloze voorjaarskleuren, er komt bloesem aan de bomen, de bomen worden weer groen, bloemen en planten beginnen weer te groeien, er ontstaan uitgestrekte bloemenvelden en er worden veel dieren geboren. Deze dingen zijn de moeite waard om te fotograferen. Daarom hebben we hier voor jou een artikel, boordevol met leuke ideeën om te fotograferen in de lente. Lees snel verder om meer te weten te komen over de mooiste composities en de beste instellingen.
1. Een goede voorbereiding voor het perfecte voorjaarsplaatje
Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat is ook van toepassing op het fotograferen van de lente. Hoe beter jij je namelijk voorbereid, hoe dichter je bent bij het perfecte voorjaarsplaatje.
Check wanneer planten en dieren te zien zijn
Bij het fotograferen van de lente is het handig om eerst te bedenken welke bloemknoppen, bloemen of dieren je graag wilt gaan fotograferen, omdat je dan van tevoren uit kan zoeken waar en wanneer deze ongeveer voorkomen. Op de website www.waarneming.nl staat wanneer bepaalde dier- of plantensoorten weer gezien kunnen worden. Dat is erg handig, zeker gezien het feit dat veel bloemsoorten uitgebloeid zijn voordat je het weet.
Volg de weersvoorspelling
Verder raad ik je aan om de weersvoorspelling goed in de gaten te houden. Gaat het regenen? Is de lucht grauw en grijs? Dan is dat niet het perfecte weer om een typisch lenteplaatje vast te leggen. Om het weer in de gaten te houden, kun je gebruikmaken van de app Weeronline, welke je gratis kunt downloaden via de App Store of via Google Play Store.
2. De kleuren van de lente in beeld brengen
In de lente is de natuur vol met kleuren. De bomen worden weer groen en bloemen in alle soorten en maten komen tot bloei. Alle kleuren die je dan ziet zijn prachtig om vast te leggen. Maar het kan wel echt een uitdaging zijn, omdat je veelal te maken hebt met felle kleuren.
Let op de witbalans
Je camera kan moeite hebben met het vastleggen van felle kleuren als je camera op de automatische witbalans (AWB) staat. Met name met de kleuren roze en rood heeft de camera het dan moeilijk. Deze kleuren worden dan als snel overbelicht. Let er goed op of de kleuren in balans zijn, want je wilt natuurlijk wel dat de lentekleuren goed in beeld worden gebracht.
Tip: als je in RAW fotografeert, kun je achteraf altijd de witbalans nog aanpassen tijdens de nabewerking van je foto.
Breng rust in je lentefoto
Veel verschillende kleuren op één foto kunnen ervoor zorgen dat de foto te druk wordt. Probeer je daarom vooral op één kleur te richten. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een close-upfoto te maken van een tulp of van een bloesemtak. Let bij elke foto die je maakt zeker op de achtergrond. De achtergrond bepaalt namelijk grotendeels de sfeer van de foto. Vermijd ook storende elementen, zoals elektriciteitsmasten of een verkeersbord.
3. Van knop tot bloem vastleggen
In het voorjaar kom je overal wel bomen en planten tegen die vol met knoppen zitten. Deze knoppen zijn het teken van nieuw leven. In elke knop ligt namelijk het begin van een nieuw blad of een nieuwe bloem. Elke knop heeft een omhulsel, die gevormd wordt door knopschubben. Knopschubben zijn eigenlijk kleine blaadjes, die de knop beschermen tegen onder andere kou, zonnebrand en uitdroging. Er zijn bladknoppen, waaruit bladeren tevoorschijn komen. Uit bloemknoppen groeien uiteraard bloemen. Ook bestaan er knoppen waaruit zowel bladeren als bloemen komen, wanneer deze uitlopen. Het is een heel leuk idee om een bloem vanaf knop tot bloem vast te leggen. Als de knoppen zichtbaar zijn, duurt het vaak niet lang meer eer dat deze opengaan. Maak elke dag of om de dag een foto van dezelfde bloem om zo het bloeiproces te volgen. Zo leg je in een paar dagen tijd een mooi verhaal vast op beeld.
Diafragma
Gebruik een wat groter diafragma (klein getal, bijvoorbeeld f/2.8 of f/4) om foto’s te maken van bloemknop tot bloem. Zo krijg je een wazige achtergrond, waardoor de knop of de bloem echt uit de foto springt.
Dit leuke idee om de bloem van knop tot bloem vast te leggen kun je mooi toepassen op krokussen. Lees hier meer over hoe je krokussen het beste kunt fotograferen.
4. Bloesem fotograferen: waar, wanneer en hoe?
In de lente komen de fruitbomen tot bloei. Weliswaar groeit er nog geen fruit aan, maar ze staan in deze tijd van het jaar vol met lieftallige bloemetjes, ook wel bloesem genoemd. Bloesem willen we allemaal wel een keer gefotografeerd hebben. Maar waar en wanneer is bloesem te fotograferen?
Bloesem: van maart tot en met april
Vanaf eind maart kun je de eerste bloesem spotten. Houd fruitbomen goed in de gaten, want het bloesemseizoen eindigt al eind april, dus voordat je het weet zal je weer een jaar moeten wachten voordat je het weer kunt fotograferen.
De mooiste plekjes om bloesem te fotograferen
Voor het vinden van fruitbomen moet je natuurlijk in de Betuwe zijn. De Betuwe staat vol met boomgaarden, die in deze tijd volop in bloei zijn. Bekende plekjes in de Betuwe waar je bloesem kunt spotten, zijn het Appeldijkje en de Lingedijk tussen Beesd en Tricht. Hoewel de Betuwe bekend staat om zijn vele boomgaarden, zijn er zeker nog meer plekken in Nederland waar je de prachtige bloesem kunt fotograferen. In Zeeland, met name in Zuid-Beveland, kom je in de bloeiperiode bloesem tegen. Ook in Zuid-Limburg, bij het dorp Eijsden, kun je de mooiste bloesem spotten.
Close-upfoto’s maken van bloesem
Weet jij fruitbomen te vinden die dichter bij jouw huis zijn dan de genoemde plaatsen, maar is de omgeving minder mooi? Ga daar gerust heen met je camera. Bloesem is namelijk vooral heel mooi om van dichtbij vast te leggen. Maak close-upfoto’s met bijvoorbeeld een blauwe lucht als achtergrond. Dat zorgt voor een echte lentesfeer op jouw foto. Wil je de bloesem scherp op de foto en de achtergrond wazig, gebruik dan een groot diafragma (klein getal) om een mooi bokeh-effect te creëren.
5. Bloemenvelden fotograferen: waar en wanneer?
In de lente kun je op zoek gaan naar tulpenvelden of andere bloemenvelden. Vele velden staan dan weer in bloei met talloze, kleurrijke bloemen. Met zonsopkomst geven deze velden een hele mooie sfeer door het zachte licht. Bij het fotograferen van een landschap gebruik je een diafragma van f/11 voor maximale scherpte. Wil je een wazige achtergrond met bijvoorbeeld een bloem als onderwerp, gebruik dan een groter diafragma en zoom in op de bloem.
Als Hollandse fotograaf is het natuurlijk heel leuk om ook tulpenfoto’s in je eigen fotocollectie te hebben. Lees verder om te weten wanneer en waar tulpen bloeien.
Bloeitijd van tulpen: van april tot juni
Tulpen komen begin april tot bloei. De bloeiperiode kan tot juni duren, maar dit is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. Bezoek de bollenvelden daarom regelmatig om te kijken hoe de tulpen ervoor staan, zodat je het tulpenseizoen niet zult missen.
Waar vind je bollenvelden?
Bollenvelden vind je in de Bollenstreek. De Bollenstreek is een gebied waar heel veel tulpen worden gekweekt. Onder andere de plaatsen Bloemendaal, Hillegom, Katwijk, Lisse, Noordwijk en Noordwijkerhout behoren tot deze streek. Ga daar eens heen om de mooie, lange en kleurrijke velden te fotograferen.
Lees het artikel ‘De beste tips en mooiste locaties om tulpen te fotograferen’ door voor nog meer mooie locaties en voor uitgebreide fotografietips.
6. Jonge dieren fotograferen
In de lente worden er veel dieren geboren, zoals kalfjes, kuikentjes, lammetjes en vosjes. Jonge dieren zien er erg schattig uit, waardoor ze een aantrekkelijk onderwerp op je foto vormen. Maar het is wel een uitdaging om jonge dieren vast te leggen. Ze zijn vaak erg levendig en draven overal heen. Daarnaast zijn de jonge dieren meestal schuw, dus kom niet te dicht bij ze in de buurt.
Instellingen bij het fotograferen van jonge dieren
Omdat de dieren meestal niet stil blijven staan of zitten, is het belangrijk dat je bij het fotograferen op de sluitertijd let. Gebruik een snellere sluitertijd en zet eventueel de ISO iets omhoog. Gaat het om het dier, dan kan je een groter diafragma gebruiken, zodat je een wazige achtergrond krijgt. Let er wel op dat bij een groot diafragma de scherpte snel verloopt.
7. Insecten fotograferen
In het voorjaar komen heel veel insecten weer tevoorschijn, zoals bijen, vlinders, lieveheersbeestjes en libellen. Insecten zijn erg mooi om vast te leggen. Zeker wanneer je de details van de beestjes weet vast te leggen, krijg je heel interessante foto’s.
Welke cameralens is nodig bij macrofoto’s van insecten?
Bekijk de bijen eens goed. Soms zitten ze helemaal onder het stuifmeel. Heb je een macrolens, dan kun je deze goed gebruiken bij het fotograferen van insecten. Maar met je standaardlens of telelens kan het ook erg goed. Het voordeel van een telelens is dat je verder weg staat. De insecten zullen dan minder snel wegvliegen.
Tip bij ver inzoomen:
Als je gaat inzoomen, moet je de sluitertijd goed in de gaten houden. Als stelregel kan je aanhouden: brandpuntsafstand x 2 = sluitertijd.
Dus wanneer je ingezoomd bent op 250 mm: 250 x 2 = 500, dus dan gebruik je 1/500 aan sluitertijd. Zo voorkom je bewegingsonscherpte.
Instellingen bij het fotograferen van insecten
Bij het fotograferen van insecten gaat het natuurlijk om het beestje dat je op de foto zet. Het is mooi als je werkt met een groot diafragma (klein getal), zodat de achtergrond wazig wordt. Als het insect in beweging is, is het nodig om een snelle sluitertijd te gebruiken om de beweging te bevriezen. Tenzij je juist de beweging vast wilt leggen, dan zorg je voor een langere sluitertijd. Let er dan wel op dat je bij een langere sluitertijd al snel ongewenste bewegingsonscherpte krijgt wanneer je uit de hand fotografeert.
Probeer de ISO-waarde altijd zo laag mogelijk te houden. Zo voorkom je ruis in je foto, die je in de nabewerking niet kunt herstellen. Soms is het nodig om bij een snellere sluitertijd de ISO-waarde toch iets te verhogen.
8. Vogels fotograferen
Er zijn in de lente veel meer vogels te zien. Vogels zijn altijd wel in beweging. Als je een vogel ziet die wel stil zit, dan komt daar al snel verandering in zodra jij wordt gezien door de vogel. Dat betekent dat het een hele uitdaging is om vogels te fotograferen.
Instellingen bij het fotograferen van vogels
Als je een stilzittende vogel gaat fotograferen, gebruik dan een groot diafragma (klein getal) voor een mooie wazige achtergrond. Wanneer je een vogel die in de lucht aan het vliegen is wilt vastleggen, zorg dan voor een snelle sluitertijd om de beweging te bevriezen. Verhoog daarbij zo nodig de ISO-waarde. Let er op dat je deze niet hoger instelt dan nodig is. Zo voorkom je onnodige ruis op je foto.
Wil je goed voorbereid aan de slag met het fotograferen van vogels? Lees dan het artikel ‘Vogels fotograferen’ voor nog meer tips.
9. Kikkers en padden fotograferen
In het voorjaar komen de kikkers en padden weer tevoorschijn na hun winterslaap. Ze trekken dan naar sloten en vijvers om zich te gaan voortplanten. Meestal gebeurt dat tussen eind februari en begin april. Wanneer dat precies gebeurt, is afhankelijk van het weer. Het is erg leuk om kikkers en padden te fotograferen. Door het grappige uiterlijk met hun grote ogen zijn ze leuke modelletjes. Je fotografeert ze het mooist op ooghoogte.
Instellingen bij het fotograferen van kikkers en padden
Zorg dat de kikker of pad alle aandacht krijgt door een groot diafragma (klein getal, bijvoorbeeld f/4) te gebruiken. Ga uit van een snelle sluitertijd, want kikkers zijn met hun lange achterpoten erg vlug.
10. Fotograferen in de groene natuur
De kale bomen en struiken krijgen weer bladeren, het bos kleurt weer groen. Ga eens lekker wandelen in het bos, uiteraard mét camera. Zoek een mooi natuurgebied op, bijvoorbeeld de Amsterdamse Waterleidingduinen. Daar kun je herten, vossen, boomkikkers, zandhagedissen, libellen, veel soorten vogels en nog veel meer andere dieren tegenkomen. Je hebt in dit artikel al veel tips gelezen voor het fotograferen van verschillende soorten dieren. Maar hoe fotografeer je bomen, struiken en planten het beste? Hoe zorg je ervoor dat de bladeren van de bomen en het gras onder je voeten mooi groen op de foto worden gezet? Lees snel verder.
De juiste witbalans bij het fotograferen van de groene natuur
Heb je de camera op de automatische witbalans (AWB) staan? Dan is de kans groot dat de groene kleur uit de natuur niet toch zijn recht komt op jouw foto. De groene kleuren neigen dan snel naar blauw, waardoor jouw lentefoto een koelere uitstraling zal krijgen dan dat je voor ogen hebt. Maak eens een foto in de AWB en vervolgens een foto waarbij de witbalans op ‘daglicht’ staat ingesteld. Je zal zien dat bij ‘daglicht’ het groen van de natuur veel mooier op de foto komt. Als je in RAW fotografeert, kun je achteraf altijd de witbalans aanpassen om de kleur groen nóg mooier te maken.
ISO-waarde in een bebost gebied
Midden in een begroeid bos heb je te maken met minder licht. Om toch een goed belichte foto te maken, waarbij de mooie groene, bloeiende bomen mooi kunnen worden vastgelegd, kan het nodig zijn de ISO te verhogen. Doe dit stapsgewijs en ga niet hoger dan nodig is. Zo voorkom je onnodige en onherroepelijke ruis op je foto.
Zonnedauw
Is er een moerasachtig gebied in het natuurgebied waar jij bent? Dan bestaat de kans dat je zonnedauw, een vleesetend plantje, zal zien. Dit plantje ziet er interessant uit en is daarom leuk om te fotograferen. Zeker met dauwdruppels erop krijg je schitterende foto’s.
11. Fotograferen in de lente met zonsopkomst en zonsondergang
Wil je de zonsopkomst fotograferen, dan zul je steeds vroeger op moeten gaan staan, want het wordt steeds eerder licht en de dagen worden langer. Het is prachtig om de kleurrijke natuur vast te leggen onder de warme gloed van de opkomende zon. Fotografeer ook eens met zonsondergang. Let er wel op dat je bij het fotograferen van de zonsopkomst en zonsondergang als snel een statief moet gaan gebruiken, omdat de sluitertijd snel te langzaam wordt om uit de hand te kunnen fotograferen.
Tips voor het fotograferen vanaf statief:
- Zet de stabilisatie uit.
- Maak de schouderband/-riem goed vast aan het statief. Het mag absoluut niet bewegen!
- Gebruik de zelfontspanner/afstandsbediening.
Wil je weten wanneer de zon precies opkomt of ondergaat? Gebruik dan de app Magic Hour (App Store) of Golden Hour (Google Play Store).
Ga voor nog meer tips en de beste instellingen naar ons artikel ‘Zonsondergang fotograferen – 7 tips’.
12. Mist in de lente vastleggen
De dagen worden langer, de bomen worden groener en we krijgen weer warmere weersomstandigheden. Toch kan de temperatuur in de voorjaarsnachten nog flink dalen, waardoor er kans is op mist. Mist zorgt voor adembenemende foto’s, zeker wanneer je de mist vastlegt tijdens het gouden uur. De mist krijgt daardoor een warme gloed, die jouw foto een warme sfeer geeft. Als je de weersvoorspellingen volgt via de app Weeronline, weet je wanneer er mist op komst is. Deze app kun je downloaden via de App Store of via Google Play Store.
Tips voor het fotograferen bij mist
Als je de mist wilt gaan vastleggen, is het belangrijk dat je je goed voorbereidt en dat je uiteraard je camera juist instelt. Lees hier de beste tips om mist op zijn mooist vast te leggen.
13. Mensen fotograferen in het voorjaar
In de lente wordt iedereen vaak vrolijk en de temperatuur is vaak lekker. In het voorjaar is het daarom een goed idee om in de natuur portretfoto’s te gaan maken. Je krijgt zo al snel portretfoto’s met een vrolijke sfeer.
Kleding van modellen in de kleurrijke lente
Kijk van te voren wat voor bloemen en kleuren er zijn, zodat het model de kleding erop af kan stemmen. Het is niet mooi als het model een oranje trui draagt en gefotografeerd wordt voor een veld met oranje bloemen. Het model valt dan weg op de foto, terwijl die juist het onderwerp moet zijn. Daarnaast is het aan te raden om geen drukke of kleurrijke kleding te dragen, omdat de natuur in dit seizoen al veel kleuren en details laat zien. Past het juist bij het model om vrolijke, kleurrijke kleding te dragen? Zoek dan een stukje natuur op waar weinig uiteenlopende kleuren samenkomen, bijvoorbeeld tussen de groene bomen in het bos of midden op het grasland.
Wil jij leren de mooiste portretfoto’s te maken met de juiste instellingen? Wellicht is de cursus ‘Portetfotografie‘ iets voor jou.
Bekijk ook eens de blogs ‘Amsterdamse Waterleidingduinen’ en ‘Tulpen fotograferen’.
Veel plezier! #blijfklikken