Macrofotografie van bloemen

De schoonheid van bloemen heel dichtbij

Macrofotografie van bloemen is een geweldige manier om de schoonheid van de natuur van dichtbij en persoonlijk vast te leggen. Hiermee zal je details zien die je anders misschien over het hoofd had gezien, zoals de ingewikkelde patronen van bloemblaadjes of de levendige kleuren van het hart van een bloem. Hoewel macrofotografie een uitdaging kan zijn, is het ook ongelooflijk lonend.

macrofotografie van bloemen
Foto gemaakt door Titia (cursist).

Waarom bloemen fotograferen?

Als het op fotografie aankomt, vormen insecten een unieke uitdaging voor zelfs de meest doorgewinterde fotograaf. De complexiteit van het fotograferen van insecten ligt in het feit dat ze vrij klein zijn, en heel snel kunnen bewegen. Bovendien kan hun gedrag onvoorspelbaar zijn. Zelfs met alle vooruitgang in de cameratechnologie van tegenwoordig, is het voor een fotograaf nog steeds moeilijk om een duidelijk beeld vast te leggen van een bewegend insect zonder enige mate van onscherpte of vervorming. 

Bloemen daarentegen hebben relatief statische eigenschappen waardoor ze gemakkelijker onderwerpen zijn voor fotografie. 

Bloemen fotograferen kan een mooie en lonende ervaring zijn. Van blauw, roze tot wit, geel en paars – de kleuren van verschillende bloemen kunnen verbluffend zijn. Ook de ingewikkelde details van bloemen trekken fotografen aan omdat ze in staat zijn om de kleine nuances vast te leggen die elke bloem speciaal maken. Of je nu een rozenknop fotografeert of de binnenkant van een madeliefje, het is adembenemend om de kleine details vast te leggen waaruit elke bloem bestaat.

Maak kennis met de adembenemende wereld van macrofotografie!

Til jouw fotografie naar een hoger niveau met onze macro-producten, cursussen en blogs!

Wanneer kan je beste op pad gaan?

De beste tijd van de dag om bloemen te fotograferen is meestal vroeg in de ochtend of laat in de middag, als de zon laag aan de hemel staat en er weinig wind is. Gedurende deze tijd zijn de lichtomstandigheden optimaal met mooi zacht licht dat subtiele details echt naar voren kan brengen. 

Als een toegevoegde bonus biedt fotograferen tijdens deze tijden je ook een breder scala aan hoeken van waaruit je je foto’s kunt maken, evenals een aantal prachtige schaduwen die diepte en interesse kunnen toevoegen aan je foto’s. 

Wat heb je nodig?

In theorie kan je met iedere camera al mooie close-up foto’s maken, zelfs met de betere smartphones. Maar er zijn nog andere benodigdheden die het maken van macrofoto’s een stuk makkelijker maken. De lijst is dan ook op te delen in dingen die je moet hebben en die handig kunnen zijn. Ook kunnen er dingen bij komen als je wat beter wordt in het maken van macrofoto’s.

  • Als eerste een camera, wat voor een maakt voor nu niet zo uit.
  • Een statief of zakje rijst.
  • Een plastic zak / vuilniszak of zitlap.

Naarmate je de smaak te pakken krijgt en je mooiere macrofoto’s wilt gaan maken kun je nog denken aan het volgende:

  • Een spiegelreflex- of systeemcamera. 
  • Tussenringen en/of voorzetlenzen.
  • Macrolens. 
  • Flitser of reflector.
  • Externe ontspan knop.
  • Gekleurde achtergronden

Welke camera voor macrofotografie van bloemen?

Zoals ik al in het lijstje neerzette, maakt het in het begin niet zo uit waarmee je je foto’s maakt. Het zullen misschien geen macrofoto’s zijn (dat is alleen vanaf een vergroting van 1:1), maar je kan al wel mooie close-up foto’s maken. Dit zou zelfs al kunnen met je smartphone of compactcamera in de macro-stand. 

Je leert dan namelijk al wel hoe het werkt. Dicht op je onderwerp kruipen, op de grond zitten of zelfs liggen, verschillende composities. Zo kan je er prima achter komen of macrofotografie iets voor jou is, want het is zonde om daar pas achter te komen nadat je allemaal (dure) spullen hebt gekocht. 

Statief of zakje rijst

Wat wel al aan te raden is, is om te investeren in een statief en/of zak rijst. Omdat je vaak een laag standpunt nodig hebt om bij die ene bloem te komen, is het fijn om je camera niet al die tijd vast te hoeven houden. Houdt er wel rekening mee dat je statief laag genoeg kan komen. Mocht dat niet kunnen, kan je gebruik maken van een zak rijst waar je je camera op kan zetten.

Vuilniszak of zitlap

Misschien heb je al een beetje geraden waarom dit fijn is om bij je te hebben. Het zal namelijk regelmatig voorkomen dat je moet gaan zitten of op je knieën moet gaan zitten. Dan is het fijn als je geen natte of vieze kleding krijgt. Met een vuilniszak hebt je dit probleem opgelost. Als je veel op harde ondergronden moet zitten, is een zitlap iets comfortabeler. Die zijn wat dikker van materiaal en kan je vinden in verschillende kampeer en outdoor winkels. 

Betere macrofoto’s maken van bloemen

Na een tijdje wil je misschien meer en merk je dat je tegen de beperkingen oploopt van je apparatuur. Dan is het misschien tijd om te gaan investeren in betere spullen.

Spiegelreflex- of systeemcamera

Als je nog niet foto’s maakte met een spiegelreflex- of systeemcamera, wordt het tijd om je daar eens in te verdiepen. Het voordeel van zo’n camera is namelijk dat je kan gaan werken met verschillende lenzen. Daardoor heb je veel meer vrijheid. Laat je goed informeren over welke camera je het beste kan kopen, want het kan een flinke investering zijn. 

Tussenringen en voorzetlenzen

Om wat meer mogelijkheden te hebben met je huidige camera en lenzen, kan je kijken naar tussenringen en voorzetlenzen. Een tussenring komt tussen de body en je objectief en is hol, er zit geen glas in. Er komt dus meer afstand tussen de sensor en het objectief, waardoor je dichter op het onderwerp kunt komen om scherp te stellen.

Een voorzetlens schroef je op je lens en is te vergelijken met brillenglas, je hebt ze dus ook in verschillende sterktes. Je kan hiermee dichter op je onderwerp scherpstellen. 

Beide opties hebben het grote voordeel dat ze relatief goedkoop zijn. Maar er zitten ook enkele nadelen aan. Ook zijn er nog andere opties om meer te halen uit je huidige spullen, zonder gelijk een macrolens te moeten aanschaffen. 

Voordelen van een macrolens

Als je meer wilt met macrofotografie, wordt het eens tijd om te kijken naar een macrolens. Dit type lens heeft veel unieke voordelen die fotografen kunnen helpen om macrofoto’s van de best mogelijke kwaliteit te maken.

Een voordeel van het gebruik van een macrolens is dat fotografen hiermee ongelooflijk gedetailleerde beelden kunnen vastleggen, eventueel zelfs van veraf. Macrolenzen zijn ontworpen met een speciale optiek waardoor ze meer details kunnen vastleggen dan andere soorten lenzen, waardoor ze ideaal zijn voor het fotograferen van zeer ingewikkelde onderwerpen zoals insecten of bloemen. 

Ze hebben ook een groter scherpstelbereik, waardoor gebruikers heldere, scherpe foto’s kunnen maken van zowel dichtbij als veraf.

Flitser en/of reflector

Omdat je soms een snelle sluitertijd nodig hebt, kan het voorkomen dat je foto te donker wordt. Kan het niet, of wil je niet de sluitertijd of de ISO verhogen, dan zal je moeten bijverlichten. Daar zijn verschillende opties voor, allemaal met voor- en nadelen. Lees je goed in voordat je een keuze maakt.

Externe ontspan knop

Elke keer als je met je handen aan je camera zit, beweeg je hem. En als je bezig bent met macrofotografie en bent ingezoomd of heel dicht op je onderwerp zit, wil je zo min mogelijk beweging hebben. Dat kan namelijk betekenen dat je onderwerp niet scherp is. Ook als je op de ontspanknop drukt, kan het zijn dat je foto onscherp is. Wil je dat voorkomen, kijk dan eens naar een externe ontspanknop.

Je hebt meerdere opties als het gaat om een externe ontspanknop:

  • Een afstandsbediening werkt op basis van infrarood en moet je soms heel specifiek richten. De afstand zit meestal tussen de 5 en 8 meter. 
  • Een draadontspanner zit, zoals de naam al zegt, met een draadje verbonden aan je camera. Het kabeltje is minder lang en je moet de kabel in je camera kunnen steken. 
  • Als je een camera hebt met wifi dan kan je die verbinden met je smartphone. Je kan dan via een app je camera bedienen.

Als laatste wil ik ook nog de zelfontspanner benoemen. Dat is weliswaar nog steeds met je handen aan de camera zitten, maar met de timer die je instelt heb je een stuk minder kans op beweging.

Gekleurde achtergronden

Niet echt een belangrijke benodigdheid, maar je kan een hoop leuke dingen doen met een gekleurde achtergrond. Pak bijvoorbeeld een contrasterende kleur als je een bepaalde kleur bloem wilt fotograferen, zo springt de bloem er echt uit. Maar het kan ook handig zijn om een rustige achtergrond te creëren als die er niet is. En vaak heb je niet meer nodig dan een stuk karton. 

Instellingen voor macrofotografie van bloemen

Als het gaat om macrofotografie van bloemen, zijn er bepaalde instellingen die je moet gebruiken om de beste resultaten te krijgen. Door de juiste instellingen voor belichting, focus, diafragma en sluitertijd te begrijpen, kan je keer op keer verbluffende foto’s maken. 

Diafragma en macrofotografie 

De belangrijkste instelling als het gaat om macrofotografie is je diafragma. Dit is omdat diafragma voor een groot deel je scherptediepte bepaald. Maar wat is diafragma ook weer?

Diafragma is de opening van je lens, en door middel van lamellen die over elkaar heen schuiven wordt die opening groter of kleiner. Dit zorgt voor 2 dingen; namelijk hoeveel licht er door de lens heen komt, maar ook hoe groot het scherpstelgebied wordt. Het diafragma wordt aangegeven met de letter f.

Hoe groter het diafragma, hoe meer licht er binnenkomt, en hoe kleiner het scherpstelgebied wordt. Hoe kleiner het diafragma, hoe minder licht er binnenkomt, en hoe groter het scherpstelgebied wordt. Dit scherpstelgebied noemen we ook wel de scherptediepte.

Scherptediepte

Scherptediepte is dus het scherpstelgebied, maar wat betekent dat en waarom is het zo belangrijk?

Als je bijvoorbeeld een foto maakt van een landschap, dan zit er veel diepte in je foto, je kan heel ver kijken. Dan wil je dus ook dat er zoveel mogelijk daarvan scherp is. Als je een grote scherptediepte hebt, dan betekent dit dat er relatief veel in je foto scherp is. 

Met macrofotografie gaat het om een heel klein onderwerp, soms zelfs zo klein als de stamper van een bloem. Dan wil je soms dat er maar een heel klein deel daarvan scherp is. Je gebruikt dan een kleine scherptediepte. Is je scherptediepte te groot, dan kan dat afleiden van wat je wilt laten zien. Daarom is scherptediepte erg belangrijk bij macrofotografie.

Waarom is sluitertijd belangrijk bij macrofotografie?

Sluitertijd bepaald hoelang je sensor wordt blootgesteld aan het beeld wat je wilt vastleggen. Het zorgt er dus voor hoe lang er licht binnenkomt. Maar het zorgt er ook voor hoeveel beweging er te zien is in je onderwerp. Dit is beter te zien als je een onderwerp wilt fotograferen dat beweegt. De sluitertijd wordt aangegeven in seconden, vaak in de vorm van een breuk. 

Dit is belangrijk omdat je veelal buiten bent om bloemen te fotograferen, en je daar te maken kan hebben met wind. Wind zorgt ervoor dat je onderwerp gaat bewegen, heb je dan een te langzame sluitertijd, dan wordt je foto onscherp. Je moet dus je sluitertijd sneller maken wil je een goede scherpe foto hebben. 

ISO en macrofotografie

De ISO bepaald hoe lichtgevoelig de sensor in de camera is. Je vraagt je misschien af waarom je dat zou willen aanpassen. Je kan hem tenslotte altijd op de hoogste stand laten staan, want dat klinkt het meest logische. Helaas zit er ook een nadeel in het verhogen van de ISO.

Het verhogen van de ISO zorgt namelijk ook voor ruis in je foto. Die ruis laat zich zien als een soort korrels in je foto. Dit wil je dus niet, want het zorgt voor een soort onscherpte in je foto. De ISO wil je dus zo laag mogelijk houden, en ga je alleen verhogen als je anders niet uitkomt met het diafragma en de sluitertijd. 

De samenwerking tussen het diafragma, de sluitertijd en de ISO is heel belangrijk bij het maken van een goed belichte foto. Klopt 1 van de 3 niet, kan je een te donkere foto krijgen, of juist te licht. Wil je hier meer over weten, lees dan ons artikel over de belichtingsdriehoek

Welke instellingen moet je kiezen voor macrofotografie?

Nu je wat beter weet wat de verschillende instellingen doen, is het tijd om ze te gaan instellen. Maar waar begin je? Ik ga je helpen.

Diafragma Prioriteit-stand

Als je nog niet zo goed bent in de belichtingsdriehoek, is het aan te raden om je camera in de diafragma prioriteits-stand te zetten. Dit wordt aangegeven met de letter A of Av. Je kan dan zelf het diafragma bepalen, en je camera vult zelf de juiste sluitertijd in om een goed belichte foto te krijgen. 

De ISO kan je dan ook het beste op automatisch zetten, dan kiest je camera die ook. Hij zal hem zelf altijd zo laag mogelijk houden. 

Autofocus of handmatig scherpstellen?

Omdat je soms erg dicht op je onderwerp zit, of omdat je niet altijd het eerste deel van een foto scherp wilt hebben, is het aan te raden om handmatig scherp te stellen. Je camera is gewoon niet zo goed in scherpstellen als je macrofoto’s gaat maken. Hij weet niet zo goed wat jij scherp wilt hebben. Dus om frustratie te voorkomen zet je hem beter op handmatig scherpstellen. 

Welk diafragma voor macrofotografie van bloemen?

Het diafragma dat je kiest, ligt helemaal aan hoe dicht je bij je onderwerp kan komen (wat voor een lens je hebt). Met de ene lens kan je een groter diafragma instellen dan met de andere. Maar het ligt er ook aan hoe klein je de scherptediepte, of hoe groot je hem wilt hebben. Dus hoeveel je scherp wilt hebben of hoe weinig. 

Een goed diafragma om mee te beginnen is f8. Laat de camera zelf de sluitertijd bepalen met de diafragma prioriteits-stand. Maak een foto en kijk of je blij bent met het resultaat. Probeer daarna eens het diafragma aan te passen en kijk naar de verschillen in de foto’s. Op deze manier kom je erachter wat je mooi vindt en welk diafragma je nodig hebt voor het juiste effect.

Stap over op manueel en bepaal zelf de instellingen

Je zal vast wel gemerkt hebben dat bijvoorbeeld de sluitertijd niet altijd optimaal is. Omdat de camera deze zelf kiest aan de hand van het diafragma dat je hebt gekozen en de hoeveelheid licht die aanwezig is. Maar soms wil je de sluitertijd wat sneller hebben omdat het bijvoorbeeld wat harder waait. 

Dan wordt het misschien tijd om eens te proberen om in de handmatige stand te gaan fotograferen. Dan kan en moet je alle instellingen zelf bepalen. Dat lijkt misschien eng in het begin maar het biedt zo veel meer mogelijkheden. 

Je begint nog steeds met je diafragma, want die is voor macrofotografie het belangrijkste, daarna bepaal je de sluitertijd. Gebruik je een statief, dan kan de sluitertijd wat langzamer, anders moet je hem wat sneller zetten. Als je goed je lichtmeter in de gaten houdt, kan je zien of de foto goed, onder- of overbelicht wordt. 

Pas het diafragma en de sluitertijd iets aan als de foto niet goed belicht is. Kan dat niet, of wil je dat niet, dan kan je altijd de ISO iets aanpassen. Maar wees hier voorzichtig mee in verband met ruis. Als de foto te donker blijft ook al pas je de ISO aan, zal je moeten bijverlichten. Dit kan met een flitser of reflectoren, probeer uit wat voor jou het beste werkt.

Waar moet je op letten bij macrofotografie van bloemen?

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten als je macrofoto’s gaat maken van bloemen. Als je dit goed toepast zullen je macrofoto’s veel beter worden.

Standpunt

Bij het maken van macrofoto’s van bloemen is een van de belangrijkste elementen om rekening mee te houden het standpunt. Het maken van close-up foto’s vanaf een lage ooghoogte levert over het algemeen het beste resultaat op, omdat hierdoor de ingewikkelde details en vormen van de bloem worden benadrukt. Een verhoogde hoek kan ook effectief zijn, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je nog steeds genoeg details vastlegt in je frame.

Compositie

Compositie is een van de belangrijkste elementen bij het maken van macrofoto’s van bloemen. Door je te concentreren op de details, zoals bloemblaadjes, bladeren en andere kenmerken, in plaats van alleen een hele bloem vast te leggen, kun je een extra interessante laag aan je afbeeldingen toevoegen. Bovendien kan aandacht voor hoe deze details in een afbeelding bij elkaar passen, ook mogelijkheden bieden voor het creëren van interessante vormen of patronen in je foto. 

Het inkaderen tegen een contrasterende achtergrond en het opnemen van negatieve ruimte kan ook helpen om esthetisch aantrekkelijke afbeeldingen te creëren.

Let op de achtergrond

Het is erg belangrijk om rekening te houden met de achtergrond van je afbeeldingen. Een goede tip is om een rustige achtergrond te zoeken, zoals een effen muur of een onscherp grasveld. Hierdoor zullen je bloemen opvallen op de foto en een interessante compositie creëren. 

Maar houdt ook rekening met de kleur van je achtergrond. Is deze dezelfde kleur als je onderwerp, dan zal de bloem misschien minder goed opvallen. Is de achtergrond een andere kleur dan zal de bloem er juist meer uitspringen. 

Isoleer je onderwerp

Als je je onderwerp goed isoleert van de achtergrond, dan wordt het de ster van jou foto. Door een geringe scherptediepte te gebruiken of voldoende dichtbij te komen, wordt de aandacht op de bloem zelf gevestigd en worden foto’s met meer impact gemaakt. 

Scherpstellen

Bij het maken van macrofoto’s is het belangrijk om te profiteren van de scherptediepte, zodat je ervoor kan zorgen dat je bloem scherp in beeld is terwijl andere elementen onscherp blijven. Daarnaast is het essentieel om te bedenken welke delen van de bloem scherp moeten zijn. Wil je bijvoorbeeld dat de meeldraden en stampers opvallen of wil je dat de hele bloem scherp is? 

Waar komt de wind vandaan?

Een ding om rekening mee te houden bij het maken van macrofoto’s van bloemen is de wind en de windrichting. Wind zorgt er natuurlijk voor dat je onderwerp gaat bewegen. Soms is dit op te lossen door een snellere sluitertijd te gebruiken, maar dit kan niet altijd (genoeg) helpen.

Als er te veel wind staat, kun je het beste wachten tot de omstandigheden verbeteren voordat je een foto maakt. Je kunt ook objecten zoals bomen of muren gebruiken om eventuele windvlagen te blokkeren en ervoor te zorgen dat je onderwerp scherp blijft.

Respecteer de natuur

Omdat je soms best dicht op je onderwerp moet gaan zitten, zit je vaak letterlijk midden in de natuur. Let er dan op dat je de plek weer netjes achterlaat. Ik lees vaak dat mensen aanraden om een snoeischaar of iets mee te nemen, maar wees daar voorzichtig mee. Ga niet als een gek alles wegknippen om je onderwerp mooi vrij te krijgen. En let goed op waar je loopt of gaat zitten. Aldus ga netjes om met de natuur.

Probeer ook eens…

Als je meester bent geworden in de macrofotografie van bloemen, of je wilt eens iets anders proberen, heb ik hier wat leuke ideeën. 

Andere soorten licht

Probeer eens te spelen met andere soorten licht. Als een bloem op een foto in de schaduw staat, krijg je een hele andere foto dan wanneer de bloem in de zon staat. Ook tegenlicht of strijklicht van een laagstaande zon kan de foto een extra warme uitstraling geven. Het gouden uur werkt vaak goed bij landschapsfoto’s, maar ook bij close-up foto’s en macrofoto’s van bloemen. 

Door andere bloemen heen fotograferen

Hoe makkelijk is het om je camera neer te zetten bij de eerste bloem die je ziet. Zo heb je een mooie duidelijke foto van je onderwerp. Maar als je een heel bloemenveld tot je beschikking hebt, probeer dan eens door de bloemen heen te fotograferen. Pak een bloem iets verder om op scherp te stellen. Hierdoor worden alle andere bloemen onscherp, dit geeft een mooi dromerig effect.

Verander je standpunt 

Je zult vaak in de bloem kijken als je een foto maakt. Maar probeer eens een andere hoogte te gebruiken. Je zal zien dat hierdoor ook je achtergrond veranderd, wat een groot verschil kan maken. 

Fotografeer eens vanuit een kikkerperspectief, dan kijk je dus tegen de bloem op. Dit is natuurlijk makkelijker als de bloem een stuk hoger is. Maar met lagere bloemen kan het ook, al zal je zelf misschien op de grond moeten gaan liggen. Maar als het goed is heb je iets van een vuilniszak bij je.

Druppels combineren met macrofotografie van bloemen

In macrofotografie zijn bloemen en druppels een hele mooie en leuke combinatie. De druppels vallen extra op doordat je zo dichtbij bent. Maar je kan bijvoorbeeld ook juist focussen op de druppel zodat je daar je onderwerp in ziet. Wel is het wat lastiger om scherp te stellen op een druppel. 

Druppels in de achtergrond kunnen ook hele mooie foto’s opleveren. Omdat je toch vaak een kleine scherptediepte gebruikt bij macrofotografie van bloemen, kunnen er door de druppels zachte lichtbollen ontstaan. Dit effect noemen we Bokeh.

Bokeh

Bokeh is een Japanse term en geeft een bepaalde onscherpte aan in je foto’s. Het woord betekent ook “wazig” of “onscherp”. Een goede of sterke Bokeh begint met een rustige achtergrond, hoe rustiger hoe beter. Met een kleine scherptediepte kunnen kleine lichtpuntjes dan gaan veranderen in lichtbollen. 

Kleine lichtpuntjes krijg je bijvoorbeeld als je door de bladeren heen fotografeert. Maar dus ook als de zon reflecteert in druppels. Daarom heb je meer kans op deze lichtbollen als het nog vroeg is en alles nog een beetje vochtig is. Maar ook als het net heeft geregend. Dit kan je ook zelf nabootsen door een spuitflesje met water mee te nemen. 

Nabewerking

Wil je je foto’s net dat beetje extra geven, dan kan je achteraf je foto’s nog nabewerken. Er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten voordat je gaat bewerken. Als eerste is het belangrijk dat je je foto’s maakt in een RAW-formaat. Dit zorgt ervoor dat er veel meer informatie wordt toegevoegd aan de foto zodat je ook daadwerkelijk dingen kan aanpassen en verbeteren. Dit staat standaard vaak niet aan, dit moet je dus zelf aanpassen.

Het beste is om al met een goede foto te beginnen. Je komt namelijk maar zo ver met nabewerking. Bij macrofotografie kan je foto al snel onscherp zijn vanwege je kleine scherptediepte. Maak daarom genoeg foto’s zodat er altijd wel een goede bij zit. 

Wat kan je allemaal doen aan nabewerking?

Er zijn veel mogelijkheden als het gaat om nabewerken van foto, en iedereen heeft daarin weer zijn eigen smaak. Maar voor iedereen is het doel om de foto meer te laten spreken. Deze functies gebruiken de meeste mensen:

  • Uitsnijden of croppen. Hiermee kan je de positie of compositie wat veranderen. Ook kan je het onderwerp groter in beeld krijgen.
  • Contrast aanpassen. Je kan de schaduwen donkerder maken en de lichte delen lichter of juist donkerder maken.
  • Oneffenheden wegwerken. Stel je hebt een mooie foto, maar er zit een raar pluisje in de weg. Met nabewerken kan je dit verwijderen.
  • Witbalans aanpassen. Met de witbalans kan je de kleuren beïnvloeden om ze realistischer te laten lijken. Je kan de kleuren koeler of warmer maken.
  • Scherper maken. Je kan bepaalde punten net iets scherper maken. Maar er zijn wel grenzen hiermee, het kan snel onnatuurlijk worden.

Focus stacking

Het zal je vast wel eens zijn opgevallen, met een kleine scherptediepte is de voorkant van je onderwerp mooi scherp, maar gelijk daarachter wordt het snel onscherp. Maar soms wil je dat er net iets meer goed scherp is. Denk aan een mooi klein bloemetje waarbij niet alleen het midden van de bloem scherp is.

Nu kan je natuurlijk een kleiner diafragma gebruiken, maar dan zal je de sluitertijd langzamer moeten maken om het gebrek aan licht op te vangen. Ook zal je merken dat je mooie zachte, onscherpe achtergrond verdwijnt. Wil je dit niet, maar wil je toch een scherpe foto van je gehele onderwerp, kijk dan eens naar focus stacking.

Met focus stacking maak je meerdere foto’s achter elkaar, waarbij de focus steeds een stukje verder naar achteren ligt. In een bewerkingsprogramma kan je al die foto’s samenvoegen, waarbij al die focuspunten ervoor zorgen dat je hele onderwerp mooi scherp wordt. 

Belangrijk hierbij is dat er niks beweegt tijdens het maken van de foto’s. Niet je camera, maar ook zeker niet je onderwerp. Een statief is hierbij dus onmisbaar, maar het is ook belangrijk dat het windstil is. 

Laat je inspireren met macrofoto’s van onze cursisten

Het is altijd leuk om geïnspireerd te raken door anderen, en wij delen ook graag de mooie foto’s die onze cursisten maken. Neem een kijkje op onze macrofotografie Pinterest board!

Was dit artikel nuttig?
×

Hoi!

Klik hieronder om te Whatsappen of verstuur een e-mail naar info@fotografieploeg.nl.

×