Bevroren zeepbel fotograferen
Een bevroren zeepbel fotograferen, dat is echt een uitdaging en je moet er waarschijnlijk vroeg voor op staan. Bevroren zeepbellen kun je namelijk alleen maken als het goed vriest en de zeepbellen direct kunnen bevriezen. Houd de vorst dus in de gaten en zorg dat je goed voorbereid bent. Ik ga je wat tips geven, zodat het jou ook vast gaat lukken.
Temperatuur
Om een bevroren zeepbel te fotograferen is de temperatuur dus heel belangrijk. De beste temperatuur is -6 of kouder. Met deze temperatuur bevriest de zeepbel snel genoeg. Laag bij de grond is het ook kouder. ’s Nachts heb je de meeste kans op deze temperatuur, maar dan is het donker. Het is het beste om deze met daglicht te fotograferen. Dus houd de temperatuur goed in de gaten en ga ’s morgens vroeg gelijk fotograferen.
Waar wil je de zeepbel op laten landen?
Als je bellen gaat blazen is het wel belangrijk om te kijken waar je ze op wilt hebben. Je kan ze op een tafel laten komen, een plant in je tuin, een flesje of een tak van een boom. Het is belangrijk dat de ondergrond zelf ook heel koud is. Dan heb je de meeste kans dat het snel bevriest. Het beste kun je dus iets zoeken wat laag bij de grond is. Zorg er ook voor dat je een plaats uit de wind zoekt, want het zou zonde zijn als de wind de bel wegblaast of dat hij knapt door de wind. De bel blijft het rondst als je hem op een klein oppervlak legt.
Zeepsop
Wil je een bevroren zeepbel fotograferen, dan kan je een bellenblaas kopen, maar in de winter wil dat nog wel eens lastig zijn. Je kunt ook warm zeepsop gebruiken. Warm water bevriest sneller dan koud water. Zeepbellen spatten over het algemeen best snel uit elkaar, maar je kunt ze wat steviger maken door een beetje glycerine of glycerol in het water te doen. Glycerol bestaat voor een groot deel uit de kleur- en geurloze stof glycerine.
Kook water met een waterkoker
Schenk het in een schaal of pan
Meng het water met wat zeep en glycerine / glycerol
Ga naar buiten en maak een kleine zeepbel
Niet te groot
De kans is dat de bel minder snel kapot gaat, als je hem niet te groot maakt. Maak een kleine bel en zoom goed in of gebruik een macro-objectief.
Obectief
De bevroren zeepbel fotograferen gaat het beste met een macro-objectief. Maar met een ander objectief lukt het ook. Let er wel op dat je een objectief gebruikt waarmee je zo dicht mogelijk op de bel scherp kunt stellen. De bellen zijn niet groot, dus het is belangrijk dat je er dichtbij kunt komen.
Scherpstellen
Om de bevroren zeepbel goed scherp te krijgen, kun je het beste handmatig scherpstellen. Maar je kan natuurlijk eerst proberen om automatisch scherp te stellen.
Diafragma
Welke diafragma kun je het beste gebruiken bij het fotograferen van een bevroren zeepbel? Eigenlijk is dat helemaal je eigen keus. Wil je de bel helemaal of zoveel mogelijk scherp, dan moet je een kleiner diafragma instellen, bijvoorbeeld f/11. Bij het gebruik van een groot diafragma zal het snel minder scherp worden vanaf het scherpstelpunt en krijg je een wazige achtergrond (bokeh).
Sluitertijd
De sluitertijd hang helemaal af van de manier waarop je gaat fotograferen. Op statief mag de sluitertijd langzamer zijn dan wanneer je uit de hand fotografeert. Maar let erop dat je hem nooit te langzaam ingesteld, want dan krijg je beweging door het bevriezen van de zeepbel. De wind kan eventueel ook de zeepbel laten bewegen.
Statief
Het is eigenlijk wel verstandig om vanaf het statief de bevroren zeepbel te fotograferen, omdat je dan je handen vrij hebt als je ook de zeepbellen zelf moet blazen. De camera kun je dan al zoveel mogelijk instellen.
Oefenen en fotograferen
Denk niet: dat ga ik even doen, want het is echt niet makkelijk. Zorg dat je goed voorbereid bent. Wellicht is het handig om al eerder uit te proberen waar je de bel op kan laten landen. Het moment dat de bevroren zeepbel begint te bevriezen is echt heel erg mooi. Maak zoveel mogelijk foto’s. Kijk ook goed vanuit welke hoek je de bevroren zeepbel het beste kunt fotograferen.
Voor meer inspiratietips bij winters weer raad ik je aan om ook het onderwerp “ijskristallen fotograferen” eens te bekijken.
Veel plezier! #blijfklikken
P.s.
Heb je mooie foto’s kunnen maken van bevroren bellenblaas? Plaats deze dan in onze Facebook Groep:
https://www.facebook.com/groups/bellenblaaschallenge