1. Home
  2. Knowledge Base
  3. Soorten Fotografie
  4. Nachtfotografie
  5. Nachtfotografie – hoe maak je scherpe foto’s?
  1. Home
  2. Knowledge Base
  3. Soorten Fotografie
  4. Nachtfotografie – hoe maak je scherpe foto’s?

Nachtfotografie – hoe maak je scherpe foto’s?

Nachtfotografie-hoe-maak-je-scherpe-foto’s

Nachtfotografie – hoe maak je scherpe foto’s?    

Nachtfotografie – hoe maak je scherpe foto’s? Welke instellingen kun je het beste gebruiken en waar moet je op letten? Bij het fotograferen in het donker gaat het makkelijker wanneer je al wat meer van je camera en de instellingen weet. Om scherpe foto’s in het donker te maken kun je het beste gebruik maken van de handmatige stand. In de automatische stand zal de camera al snel de flitser inschakelen of er is veel ruis in de foto te zien.

Voorbereiding

Bereid je goed voor als je wilt gaan fotograferen wanneer het donker wordt. Vertrek op tijd. Bij het fotograferen in het donker is het vaak ook erg mooi om de zonsondergang en daarna het blauwe uur mee te pakken. Er zijn verschillende apps te vinden die je precies kunnen vertellen hoe laat de zon onder gaat. Zorg ervoor dat je ruim van tevoren aanwezig bent op de locatie. Je hebt altijd nog even de tijd nodig om de juiste compositie te kiezen.

Nachtfotografie-hoe-maak-je-scherpe-foto’s

Statief

Bij nachtfotografie kun je het beste gebruik maken van een stevig statief. Omdat er weinig licht is zul je de sluitertijd moeten verlagen, waardoor je niet meer uit de hand kunt fotograferen.

Bij het fotograferen vanaf het statief is het altijd belangrijk dat je onderstaande punten toepast om een scherpe foto te kunnen maken. Elke beweging of trilling van de camera zie je terug in de foto.

  1. Zet de stabilisatie uit op je objectief
    De stabilisatie corrigeert lichte trillingen wanneer je uit de hand fotografeert. Bij het fotograferen vanaf het statief zal de camera nog steeds de trillingen willen corrigeren als je deze functie niet uitzet. Daardoor krijg je toch vaak onscherpe foto’s.
  2. Maak de schouderband/-riem goed vast aan statief
    Deze mag absoluut niet bewegen!
  3. Zelfontspanner of afstandsbediening gebruiken
    Om ervoor te zorgen dat je niet per ongeluk de camera beweegt op het moment dat je de ontspanknop indrukt, gebruik je de timerfunctie van je camera of een afstandsbediening.

Fotografeer in RAW

Fotografeer in RAW. In de nabewerking kun je de foto nog ophalen en kun je achteraf de ruisreductie in Lightroom toepassen om storende ruis te verwijderen, zonder kwaliteitsverlies.

Nachtfotografie-hoe-maak-je-scherpe-foto’s

Stel handmatig scherp

In de AF-stand (Auto Focus) kan de camera met weinig licht soms moeite hebben om automatisch scherp te stellen. De camera kan het contrast minder goed zien. Gebruik dan de Live View-optie op de camera, zoom in op het onderwerp dat je scherp wilt hebben, zet je objectief op MF (Manual Focus) en stel handmatig scherp. Je kunt nu de foto maken zonder dat de camera opnieuw probeert te focussen.

Instellingen

Diafragma

Wanneer je bij nachtfotografie alles scherp wilt hebben, gebruik je zoveel mogelijk een diafragma van f/11 voor maximale scherpte. Wil je stervorming rond de verlichting creëren, dan lukt dat meestal ook met f/11. Is dat niet het geval, dan kun je het diafragmagetal steeds iets verder verhogen tot maximaal f/22. Dit zul je zelf even uit moeten proberen.

Wil je een wazige achtergrond, dan kun je natuurlijk ook een groter diafragma (kleiner getal) gebruiken.

ISO

Gebruik bij nachtfotografie zoveel mogelijk ISO 100. Bij nachtfotografie zal de ruis snel te zien zijn wanneer je deze hoger instelt. Vooral in de donkere delen zie de ruis het eerst. In de nabewerking is dat nog wel iets te verbeteren in bijvoorbeeld Luminar of Lightroom. De afgelopen jaren zijn de camera’s wel erg verbeterd qua ruis bij hoge ISO-waardes. Vaak is het zo dat hoe beter de camera is, hoe minder last je zult hebben van veel ruis bij een hogere ISO.

Sluitertijd

Bij nachtfotografie stel je eerst het diafragma en de ISO in. Daarna stel je de sluitertijd in totdat je een goed belichte foto krijgt en de lichtmeter op 0 staat. Schrik niet als de foto een aantal seconden belicht wordt. Dit kan soms tot maximaal 30 seconden duren, dus wees geduldig.

Nachtfotografie-hoe-maak-je-scherpe-foto’s

Witbalans

Controleer altijd even de witbalans. Door het kunstlicht van bijvoorbeeld lantaarnpalen en gebouwen kan het zijn dat de automatische witbalans niet het mooiste resultaat geeft. Kijk of je de witbalans warmer of koeler moet maken. Doordat je in RAW fotografeert is het mogelijk de witbalans in de nabewerking nog aan te passen. 

Nachtfotografie-hoe-maak-je-scherpe-foto’s

Onderbelichten bij veel verlichting

Wanneer je bij nachtfotografie bijvoorbeeld een gebouw met heel veel licht gaat fotograferen, dan moet je er opletten dat de lichtmeter iets aan de linkse kant van de meter mag staan. Je gaat de foto iets onderbelichten. Zet je de meter op 0, dan kan het zijn dat de verlichting erg uitgebeten wordt. Dit kun je dan in de nabewerking vaak niet meer voldoende corrigeren. Door de foto iets onder te belichten is het in de nabewerking mogelijk de foto iets op te halen.

Bekijk ook eens het blog ‘bracketing’. Exposure bracketing (HDR) is een reeksopname waarbij foto’s gemaakt worden met verschillende belichtingstijden, het belichtingstrapje. In moeilijke lichtomstandigheden kan de bracketing-functie erg handig zijn.

Nachtfotografie-hoe-maak-je-scherpe-foto’s

Probeer verschillende instellingen

In sommige gevallen ontkom je er niet aan om de ISO te verhogen. Heb je bijvoorbeeld te maken met een onderwerp dat beweegt, dan zul je de sluitertijd moeten versnellen, anders is het onderwerp bewogen. In dat geval kan je het diafragma misschien nog iets kunnen vergroten (het ligt eraan wat je precies wilt gaan fotograferen) of je kan de ISO nog iets verhogen, zodat je de sluitertijd kunt versnellen.

Nachtfotografie-hoe-maak-je-scherpe-foto’s

Objectief

Het standaard kitobjectief zoals de 18-55mm-objectief is goed te gebruiken voor nachtfotografie, maar een lichtsterk objectief is aan te raden. Wil je een nieuw objectief aanschaffen welke je in veel situaties kunt gebruiken, dan is de 50mm f/1.8 objectief een mooi lichtsterk objectief voor een betaalbare prijs (rond de € 125,00).

Nachtfotografie-hoe-maak-je-scherpe-foto’s

Oefenen

Veel plezier met nachtfotografie. Door veel te oefenen zal het steeds beter gaan.

Tip: Fotografeer ook eens tijdens het blauwe uur. Het blauwe uur is een uur nadat de zon is onder gegaan. De lucht kan dan intens blauw zijn.


Veel plezier! #blijfklikken

Was this article helpful?

Related Articles

×