Bridgecamera – superzoom

Bridgecamera – superzoom

Een bridgecamera – superzoom is een digitale camera met een vaste niet-verwisselbare zoomlens, die door zijn veelzijdigheid in veel situaties ingezet kan worden. Sommige hebben een zoomlens met een bereik van groothoek naar superzoom, bijvoorbeeld 28-1000 mm. Verder kun je de camera handmatig instellen en heeft hij een elektronische zoeker. Deze kun je aflezen via het oculair en via het lcd-scherm op het toestel. De Engelse naam “Bridge”, wat brug betekent, verwijst naar de “brug” tussen twee verschillende camera’s: de compact- en de spiegelreflexcamera. Een bridgecamera is groter dan een compactcamera en heeft meer geavanceerde opties, net als een spiegelreflexcamera. Bridgecamera’s zijn daarnaast lichter en goedkoper dan een spiegelreflexcamera. Bridgecamera’s zijn vaak te herkennen aan de stevige grip en het extra grote zoombereik.

Bridgecamera-superzoom

Wanneer kies je voor een bridgecamera

Bridgecamera’s zijn populaire camera’s voor het dagelijks gebruik, voor op reis, voor in de dierentuin enzovoort. De bridgecamera is een echte alleskunner.

Niet alle bridgecamera’s zijn hetzelfde, dus let wel op de specificaties die voor jou belangrijk zijn.

  • Zo zijn er bridgecamera’s die alleen JPG-formaat kennen. Als je in RAW wilt fotograferen moet je daar op letten.
  • Filmen kan met de meeste bridgecamera’s wel, maar niet in alle resoluties.
  • Ook de aanwezigheid van een aansluiting voor een externe microfoon is een aandachtspunt voor filmers.
  • Hetzelfde geldt voor flitsers: een externe aansluiting is niet standaard aanwezig.

Beeldkwaliteit

Bridgecamera’s hebben meestal een APS-C– of Micro Four Thirds-sensor. Bij weinig licht heb je een grotere kans op ruis. Je kan niet altijd een groot diafragma (klein getal) gebruiken als je ver ingezoomd bent (bijvoorbeeld 3000 mm). Er zijn geavanceerde bridgecamera’s met een grotere sensor. Deze zijn een stuk duurder, maar de beelden zijn wel helder en gedetailleerd.

Megapixels

Bij de keuze van een digitale camera is het aantal megapixels erg belangrijk. Voor een heldere en dynamische beeldkwaliteit is een flink aantal megapixels van de beeldsensor van belang. Hoe meer megapixels de sensor heeft, hoe beter de kwaliteit van je foto’s is. Veel type camera’s hebben al snel 18 of meer megapixels.

Instelmogelijkheden

Een bridgecamera heeft meer geavanceerde functies dan een compactcamera. Kies je eigen instellingen van bijvoorbeeld het diafragma, sluitertijd, witbalans en ISO. Je hebt grip op je video-opnamen, dankzij geavanceerde handmatige videofuncties. Bij nieuwe modellen kun je ook in RAW fotograferen, waardoor je de foto beter na kunt bewerken. Er zijn heel veel instelmogelijkheden en heb je veel zoombereik.

Filmen

Met een bridgecamera kun je ook video’s opnemen. Niet bij elke camera is het mogelijk om in de hoogste resolutie te filmen. Als je wilt gaan vloggen is het wel handig om erop te letten dat de camera een kantelbaar schermpje heeft wat je naar jezelf kan draaien. Ook moet je er op letten of de camera de mogelijkheid heeft om een externe microfoon aan te kunnen sluiten.

Losse flitser of microfoon

Niet alle bridgecamera’s beschikken over een hotshoe-aansluiting. Dit is een aansluiting bovenop je camera, waar je bijvoorbeeld een flitser, microfoon of een continu LED-lampje kunt plaatsen.

Wifi en NFC

De nieuwste bridgecamera’s beschikken over wifi of NFC. Daarmee is het heel makkelijk om je foto’s te kunnen delen.

Brandpuntsafstand

Bij een bridgecamera is de brandpuntsafstand variabel, van groothoek tot zoom. Dat is heel praktisch, omdat je voor de meeste fotosituaties wel de mogelijkheid hebt voor een goede beelduitsnede. Ook is het handig als het gaat om landschappen waarbij je veel in beeld wilt hebben of vogels waarbij je vaak veel inzoomt en het beeld dus kleiner wordt. Maar als je wilt weten welk brandpuntsafstand dit precies is, dan is het vaak lastig te achterhalen.

Als je bijvoorbeeld ver in wilt gaan zoomen, is het wel handig om te weten wat de brandpuntsafstand is. Dit is om te kunnen bepalen welke sluitertijd je het beste kunt gebruiken. Als je ver inzoomt, krijg je te maken met beweging. Fotografeer je uit de hand, dan krijg je snel beweging. Je krijgt daardoor snel bewegingsonscherpte. Het is dus belangrijk om op zo’n moment met de juiste sluitertijd te fotograferen om dit te voorkomen.

Om de sluitertijd te kunnen bepalen heb je dus de brandpuntsafstand nodig en dat is bij een bridgecamera niet gelijk te zien. Op basis van de Nikon P900, de Nikon P950 en de Nikon P1000 heb ik een omrekentabel gemaakt.

Bridgecamera-superzoom

Bijvoorbeeld: als de zoom 500 is, dan is de brandpuntsafstand 90 mm. De beste sluitertijd om te gebruiken is dan ongeveer 1/500. De cropfactor van de sensor van deze Nikon-camera’s met superzoom is allemaal 5,56.

Macro of zoomen

Met een bridgecamera kan je meestal heel dichtbij scherpstellen in de groothoekstand. Soms wel op enkele centimeters, maar dat is niet bruikbaar bij bijvoorbeeld vlinders. Ingezoomd kan je nog scherpstellen op ongeveer een meter afstand. Een kleine vlinder kan je dan makkelijk beeldvullend vastleggen. Wil je extreme vergrotingen, dan kan je gebruik maken van een goede macro-voorzetlens.

Voordelen  

  • Groot optisch zoombereik, sommige kunnen tot wel tachtig keer zoomen met indrukwekkende beelden als resultaat.
  • Zeer uitgebreide instelmogelijkheden.
  • Behuizing met goede grip.
  • Licht van gewicht.

Nadelen  

  • Minder goed bij weinig licht.
  • Je kunt niet van lens wisselen.
  • Soms best groot van formaat.

Ben je er nog niet uit, lees dan ook eens ‘Spiegelreflexcamera of systeemcamera’.

Veel plezier! #blijfklikken


Was dit artikel nuttig?
×