Cameralens
Cameralenzen, ze zijn er in veel maten en soorten. Objectieven bepalen hoeveel licht er op de sensor van je camera terecht komt. De brandpuntsafstand zorgt voor de beeldhoek en dus de soort foto. Telelenzen gebruik je voor verre afstanden, macrolenzen juist voor dichtbij. Allroundlenzen zijn voor verschillende fotosoorten te gebruiken.
Iedere lens heeft zijn eigen doel. De lens die je bij je camera aanschaft, hoeft niet van hetzelfde merk te zijn. Maar kijk wel goed of de lens geschikt is voor jouw camera. Met een speciale adapter is het mogelijk om een objectief van een ander merk of model te gebruiken. Dat is handig als je een goed objectief hebt liggen van een ander merk. Je kan dan bijvoorbeeld een Nikon-objectief (met een Nikon-vatting) op een Canon-body (met een Canon-vatting) monteren.
Kwaliteit van het objectief
Het objectief bepaald voor een zeer groot deel de kwaliteit van een opname. Het contrast, de kleurweergave en de scherpte van je foto wordt bepaald door het objectief. Als je een lens gaat kopen is het belangrijk om met de belangrijkste aspecten rekening te houden, zoals de lichtgevoeligheid (maximaal diafragma), het zoombereik en de beeldstabilisatie. Vaak is een lens van een goedkoper merk ook minder van kwaliteit.
Soorten objectieven
- Groothoeklens;
- Telelens;
- Standaardlens;
- Primelens;
- Macrolens;
- Allroundlens.
Groothoekobjectief
Een groothoekobjectief heeft een geringe/korte brandpuntsafstand. Dat betekent dat de afstand tussen de sensor en objectief erg kort is. Een groothoeklens heeft een brandpuntsafstand van 24 mm of minder. Dit soort objectieven zijn zeer geschikt voor interieur- of reportagefotografie. Je krijgt heel veel op de foto. Fisheye-objectieven hebben een grote beeldhoek van meer dan 65 graden, waardoor er vervorming van het beeld plaatsvindt.
Teleobjectief
Een teleobjectief heeft een langere brandpuntsafstand dan een standaardobjectief en het heeft een kleine beeldhoek. Je noemt het een teleobjectief als de brandpuntafstand tussen de 100 mm en circa 1200 mm ligt. Zoomobjectieven met extreme zoomverschillen, zoals de 28-300mm- of de 70-500mm-objectieven, kun je beter vermijden omdat dat ten koste gaat van de kwaliteit. De 70-200mm-lens is een betere keus. De beeldhoek van deze objectieven beslaat het volledige vlak van de beeldsensor. Als het onderwerp veraf is, dan is het handig een teleobjectief te gebruiken. Met deze lens ben je in staat om een onderwerp op afstand toch beeldvullend op de foto te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan wilde dieren, vogels of sporters. Bij sterke telelenzen wordt het gebruik van een statief of een hoge ISO-waarde aanbevolen, in verband met de kans op bewegingsonscherpte.
- Lichte teleobjectieven: brandpuntsafstand van 85 mm tot 135 mm
- Teleobjectieven: 135 mm tot 300 mm
- Superteleobjectieven: vanaf 300 mm
Standaardobjectief
Het standaardobjectief is het meest gebruikte objectief in fotografie, ook wel rapportagelens genoemd. Dit type lens heeft een bereik dat ligt tussen de 28 mm en de 100 mm. Hierdoor kan je de lens voor diverse fotografiedoeleinden gebruiken. Of je nu landschappen wilt fotograferen of juist een portret van iemand, met een standaardlens kan het allemaal. Het is dan ook een lens die veelal bij je camera zit als je een nieuwe camera koopt.
Prime-objectief
Een prime-objectief is ongeveer gelijk aan het beeld dat het menselijk oog ziet. Bij een fullframecamera komt dit neer op ongeveer 50 mm. Maar eigenlijk worden alle objectieven van 35 mm tot 80 mm als standaard beschouwd. De objectieven hebben een grote lensopening; lichtsterke objectieven hebben zelfs een diafragma dat lager gaat dan f/2. Voor elk merk zijn er vaak zeer betaalbare objectieven te verkrijgen met een vast brandpuntsafstand. Je kunt er niet mee zoomen. Het is wel aan te raden om niet direct voor de allergoedkoopste te gaan. Houd rekening met de kwaliteit, autofocus en eventuele beeldstabilisatie. Zo schaf je meteen een objectief aan waar je jaren mee vooruit kunt. Deze objectieven zijn voor heel veel onderwerpen geschikt. Maar je moet dus zelf een stap naar voren of naar achteren doen voor de juiste compositie.
Macro-objectief
Met een macro-objectief kun je onderwerpen van dichtbij fotograferen. Met een macro-objectief maak je close-ups van bijvoorbeeld insecten of bloemen. Bij de meeste objectieven is de kortste instelafstand ongeveer 1 meter. Bij bijvoorbeeld een 100mm-macro-objectief is de kortste instelafstand 29 cm. Dit resulteert in een vergrotingsmaatstaf van 1:1. Macro-objectieven zijn er van 40 mm tot 180 mm. Het macro-objectief met een brandpuntsafstand van 100 mm is het meest populair. De kwaliteit is meestal zeer goed. Er is weinig vertekening.
Allroundobjectief
Allroundobjectieven zijn breed inzetbaar. Erg handig op reis, zodat je niet een tas met verschillende objectieven mee hoeft te nemen. Met deze objectieven kun je qua brandpuntsafstand heel dichtbij fotograferen, maar ook veraf, zoals met een 18-300mm-objectief. De kwaliteit is vaak wel wat minder, omdat het zoombereik zo groot is en de behuizing zo compact. Dan kan het niet anders dan dat er bezuinigd is op één essentieel element: het glaswerk. Professionele objectieven zijn niet voor niets zo duur, zwaar en groot; ze bevatten veel en eersteklas glas. Reiszoomobjectieven torsen dus minder glas mee. Dat maakt ze lichter, compacter, goedkoper, maar… ook wat minder goed.
Beeldhoek
Beeldhoek is de hoek waarmee je het onderwerp met je camera registreert. Het is de diagonaal gemeten hoek van de sensor. Je beeldhoek wordt volledig bepaald door de brandpuntsafstand van je objectief. Het is ook bepalend hoe groot je sensor is.
Veel plezier! #blijfklikken
Leer meer over belangrijke fotografie begrippen in onze kennisbank