1. Home
  2. Knowledge Base
  3. Fotografie Vraagbaak
  4. Welke soort camera voor beginners heb ik nodig?

Welke soort camera voor beginners heb ik nodig?

Hoe weet ik welke camera ik moet kopen?

Een camera voor beginners uitzoeken kan een grote uitdaging zijn. Ik leg je uit welke soorten camera’s er zijn en ga je helpen met het kiezen van de juiste. Ik geef je duidelijke voorbeelden en suggesties welke camera je het beste kan kiezen voor verschillende doelen. Ook vertel ik waar je nog meer op kan letten bij het uitzoeken van de juiste camera.

Onze persoonlijke top keuze

Indien je na het lezen van dit artikel nog steeds twijfelt over welke camera het beste bij jou past, adviseren wij je om de Canon 2000D eens nader te bekijken. Naar mijn persoonlijke mening springt deze camera eruit vanwege de uitstekende balans tussen prestaties en prijs.

Welke soort camera’s zijn er?

Voordat ik je ga vertellen welke camera je nodig hebt, is het handig om te vertellen welke soorten camera’s er zijn, of in ieder geval welke soorten camera’s ik ga behandelen. Want er zijn er nog veel meer soorten dan deze. Ik ga het hebben over vier verschillende camera’s: de compactcamera, de bridgecamera, de spiegelreflexcamera en de systeemcamera

Wat is een compactcamera?

Canon Compact Camera

Zoals de naam doet vermoeden is de compactcamera de meest handzame van de vier genoemde soorten. Hij is lekker klein en is dus makkelijk mee te nemen. Vaak kan hij gewoon in je broekzak. Wat hem ook compact maakt, is dat er een vaste lens op zit. Helaas is dat voordeel ook gelijk een nadeel; je zit vast aan de lens die er op zit. 

De compactcamera is wel wat grond aan het verliezen. Dit komt doordat de camera’s op onze smartphones tegenwoordig zo goed zijn, dat het geen zin heeft om nog een compactcamera mee te nemen. En vaak wint een smartphone het op het gebied van schermkwaliteit en schermgrootte. Ook wordt een foto op je smartphone vaak al digitaal verbeterd door de software die erop zit. Er zijn nog wel compactcamera’s die beter scoren dan een smartphone, maar daar betaal je natuurlijk wel voor. 

Wat is een bridgecamera / superzoomcamera?

Canon Bridge Camera

De volgende in de lijst is de bridgecamera. Hij heet zo, omdat hij bedacht is om het verschil tussen de compact- en spiegelreflexcamera te overbruggen. Hij is wat groter dan de compactcamera en de lens die erop zit is een stuk beter. Helaas is het nog wel een vaste lens, dus je kan hem niet veranderen. 

Maar met de lens die erop zit, kan je wel vele malen verder inzoomen. Daarom wordt hij ook wel “superzoomcamera” genoemd. Wel verlies je kwaliteit als je zo heel ver inzoomt. Maar dat is deels op te lossen door een statief te gebruiken. 

Wat is een spiegelreflexcamera / DSLR-camera?

Canon 4000D

Een spiegelreflexcamera is heel lang de standaard geweest in de fotografie en is dat tot op zekere hoogte nog steeds wel. Je kan hem ook vinden onder de naam DSLR-camera, wat staat voor Digital Single Lens Reflex. Er zit een spiegelsysteem in. Die zorgt ervoor, samen met een pentaprisma, dat het beeld rechtopstaand door de zoeker te zien is. Als je een foto maakt, klapt de spiegel weg, zodat de sensor vrij komt. 

Dit hoef je allemaal niet te onthouden, dat is voor nu niet belangrijk. Wat wel belangrijk is om te weten, is dat door het spiegelsysteem deze camera’s een stuk groter en zwaarder zijn. Een spiegelreflexcamera heeft verwisselbare lenzen en daar heb je enorm veel keuze in. Omdat de spiegelreflexcamera’s al zo lang bestaan, zijn er ook veel tweedehands lenzen te vinden. 

Alleen Canon, Nikon en Pentax maken nog nieuwe spiegelreflexcamera’s. Andere fabrikanten zijn zich volledig aan het focussen op de systeemcamera’s. 

Wat is een systeemcamera / mirrorless camera?

Canon M6 Systeemcamera

Een systeemcamera brengt het beste van een compactcamera en een spiegelreflexcamera samen. De lenzen zijn verwisselbaar, net als bij een spiegelreflexcamera. Maar er zit geen spiegelsysteem meer in, zoals bij een compactcamera. Daardoor is een systeemcamera een stuk kleiner en lichter dan een spiegelreflexcamera. 

Er zit niet altijd een zoeker op, doordat je niet door de lens heen kan kijken als bij een spiegelreflexcamera. Er zijn systeemcamera’s waar een digitale zoeker op zit voor als je een zoeker nog steeds fijn vindt. Anders moet je gebruikmaken van het scherm. 

Omdat steeds meer fabrikanten stoppen met het ontwikkelen van de spiegelreflexcamera en zich meer focussen op de systeemcamera, denken we dat dit de nieuwe standaard gaat worden en dat de spiegelreflexcamera dus langzaam gaat verdwijnen. 

In het artikel Spiegelreflexcamera of systeemcamera wordt meer uitgelegd over de verschillen tussen de twee, zodat je een nog betere keuze kan maken.

Al in het bezit van een camera, maar wil je er meer uit halen? Ontdek de verborgen mogelijkheden!

Heb je al een camera, maar voel je dat je nog niet alles uit je toestel haalt? Je bent niet alleen! Velen missen de fijne kneepjes die het verschil maken tussen een gewone foto en een meesterwerk.

Welke camera voor beginners past het beste bij jou?

Nu je weet welke camera’s er zijn, is het tijd om te bepalen welke camera het beste bij je past. Ik ga er dan wel een beetje vanuit dat je nog geen camera hebt of een hele oude. 

Om er achter te komen welke camera je moet hebben, is het goed om te weten wat je straks wilt gaan fotograferen. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, zit er nogal verschil in de verschillende soorten camera’s.

Ik zal een voorbeeld geven van mijn eigen situatie. Ik vind het erg leuk om op vakantie mooie foto’s te kunnen maken van verschillende landschappen. Ik ga vaak op wandelvakantie en zie dus een hoop mooie natuur. Maar ik vind het ook heel leuk om close-upfoto’s te maken van bijvoorbeeld bloemen. Ook vind ik het leuk om te kunnen spelen met de instellingen.

Dat wetende kom ik uit bij een spiegelreflex- of een systeemcamera. Doordat er steeds meer ontwikkeld wordt voor de systeemcamera, gaat mijn voorkeur daar naartoe. Omdat ik verder nog geen lenzen heb, ga ik voor een kit, dus een body met lens of objectief. En omdat ik nog wel wat oefening kan gebruiken kies ik voor een allround lens bij de kit. Als ik dan wat heb geoefend met de verschillende instellingen, kan ik gaan kijken voor een macrolens.

Om je verder te helpen zal ik wat meer voorbeelden geven.

Vakanties

Als je alleen mooie foto’s wilt maken op vakantie, dan is een compactcamera of een bridgecamera een goede optie. Kies er wel een uit het hogere segment. Anders kan je net zo goed je smartphone gebruiken, zoals je bovenin hebt kunnen lezen. Doordat je toch niet van lens kan wisselen, hoef je die ook niet mee te nemen. Nog een voordeel is dat er compactcamera’s zijn die waterdicht zijn en tegen de kou kunnen.

Wil je toch iets meer? Dan kan je kijken naar een systeemcamera met een allround objectief. Een systeemcamera is een stuk lichter en compacter dan een spiegelreflexcamera. En met een allround lens kan je prima foto’s maken, zonder dat je meerdere lenzen mee hoeft te nemen.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Fotograferen tijdens een stedentrip Venetie Vanaf Brug Bewerkt 1024x683 1

Landschappen of gebouwen

Bij landschappen en architectuur is het fijn als er zoveel mogelijk op de foto komt. Dit bereik je met een groothoeklens. Hiermee heb je namelijk een bredere beeldhoek, dus er past meer in de foto. Ook is het belangrijk dat je een flitser kan gebruiken, want dan krijg je een hoger contrast. Omdat je de tijd kan nemen met het maken van de foto is snelheid niet zo belangrijk.

Dan kom je uit bij een spiegelreflex- of een systeemcamera. Als je niet zo’n groot budget hebt, zou je kunnen kijken voor een tweedehands spiegelreflexcamera met groothoeklens. Als je wat meer te besteden hebt, kijk dan voor een systeemcamera. Dit omdat de spiegelreflexcamera langzaam zal verdwijnen.

Wildlife 

Met het fotograferen van dieren kan je niet te dichtbij komen, dus je hebt veel zoom nodig. Ook is het fijn als je snel kan scherpstellen, omdat je nooit weet hoelang je de tijd hebt voordat die vos weer verdwijnt. De beste keus is een spiegelreflex- of systeemcamera met een telelens / zoomlens. 

Heb je niet zoveel te besteden of ben je beginner, dan kan je ook kijken voor een bridgecamera. Een bridgecamera heeft flink wat zoombereik. Helaas zijn ze wel wat trager met scherpstellen. Kijk voor een model waarbij je zelf de instellingen kan aanpassen. 

Fotografie Ploeg Benelux B.V. closeup shot eurasian blue tit perched tree branch with cherry blossoms

Portretten

Bij portretten is het mooi als je onderwerp mooi scherp is en de achtergrond wazig. Zo gaat alle aandacht naar je onderwerp. Dan heb je het meeste aan een spiegelreflex- of een systeemcamera. Dit omdat je een lens nodig hebt met een brandpuntsafstand van rond de 85 mm en met een groot diafragma (klein getal). 

Met een kortere brandpuntsafstand moet je dichter op je onderwerp gaan staan en kunnen de proporties wat anders uitvallen. Bij een kleiner diafragma wordt de achtergrond minder wazig en komt er minder licht door de lens. 

Fotografie Ploeg Benelux B.V. 10 Ideeën om te fotograferen in de herfst portret 1024x683 1

Beweging 

Als je graag foto’s maakt tijdens kinderfeestjes of tijdens een voetbalwedstrijd, dan heb je te maken met veel beweging. Met veel beweging is een snelle sluitertijd nodig. En omdat er anders te weinig licht binnenkomt, is het ook belangrijk dat je een hogere ISO-waarde of een groter diafragma in kan stellen. Wil je wat meer informatie hierover, lees dan het artikel Fotografie voor beginners

Ook hier kan je het beste kiezen voor een spiegelreflex- of een systeemcamera. Dit omdat je verschillende lenzen kan kiezen en dus specifiek op zoek kan gaan naar de juiste. 

Close-up

Close-upfoto’s of macrofotografie zou met alle camera’s kunnen. Maar met een systeemcamera of een spiegelreflexcamera met een macrolens is er veel meer mogelijk. Je krijgt dan je onderwerp haarscherp en erg gedetailleerd op de foto. De lenzen kan je herkennen doordat ze “macro” of “micro” in de naam hebben.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Lente fotograferen 1

Waar moet je op letten bij het kopen van een camera?

Als je weet welke soort camera je gaat kopen, zijn er nog andere dingen waar je op moet letten of waar je in ieder geval rekening mee moet houden. Dat zal je helpen om te bepalen welk merk je het beste kan nemen en welk model binnen een merk.

Instellingen 

Dat je bepaalde dingen kan instellen, moet geen verrassing zijn. Maar wat je precies kan instellen en hoeveel, is wel iets om naar te kijken. Denk aan de instellingen van de belichtingsdriehoek. Dit is wel meer van toepassing als je kiest voor een systeem- of een spiegelreflexcamera, aangezien je bij de andere soorten deze opties niet altijd kan aanpassen. 

Ook is het goed om even te kijken naar de menustructuur van de camera, of dat de knoppen op een handige plek zitten voor jou. Dit kan natuurlijk alleen als je het apparaat ook fysiek vast kan houden. 

Hoeveel lenzen zijn er?

Dit is alleen voor de systeemcamera of de spiegelreflexcamera. Maar als je weet wat je het meeste gaat fotograferen, moet daar wel een lens voor zijn. Dit kan per merk nogal verschillen. Bij een spiegelreflexcamera zal het vaak wel goed komen, zeker bij een model dat erg populair is. Dit komt doordat deze camera’s al een lange tijd bestaan. Maar de systeemcamera’s zijn nog niet zo lang op de markt, dus ik raad je aan voor dit type camera je wat meer te verdiepen in wat er verkrijgbaar is.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Camera lens of objectief

Hoe ligt hij in de hand?

Bij het stukje over instellingen heb ik het al even benoemd. Maar het is een goed idee om, voordat je een camera aanschaft, hem in ieder geval een keer vast te houden. Hoe ligt hij in de hand? Zitten de knoppen op een logische plek voor jou? Als je zoals ik niet zulke grote handen hebt, kom je dan wel overal goed bij? 

Heb je niet de mogelijkheid om hem in de winkel te kopen en dus te proberen, maar koop je hem online, kijk dan goed naar de reviews. Daar krijg je een beetje een idee of de knoppen op een fijne plek zitten.

Foto’s maken met weinig licht

Een goede foto maken met voldoende licht is niet zo moeilijk. Het wordt een ander verhaal in situaties met weinig licht. Dus als je denkt dat foto’s maken met weinig licht iets is wat vaak kan voorkomen, moet je camera dat wel kunnen. Kijk dan naar een camera die met een hoge ISO-waarde weinig tot geen ruis geeft.

Ook het diafragma is dan belangrijk. Een groot diafragma wordt aangeduid met een laag f-getal (bijvoorbeeld f/2.8). Bij een spiegelreflex- of een systeemcamera wordt het diafragma bepaald door de lens. Ook bij lenzen wordt het aangeduid met het f-getal. Hoe lager het f-getal is, hoe meer licht er binnen kan komen.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Kinderdijk Verlichtingsweek 2020 logo 2729

Hoeveel megapixels?

Er was een tijd dat megapixels heel belangrijk waren; hoe meer, hoe beter. Gelukkig weten we tegenwoordig wel beter. Alleen als je foto’s op billboards of reclameposters komen, of als je ze wilt gaan verkopen in een galerie, zijn veel megapixels belangrijk. 

Een standaard HD-computerscherm staat gelijk aan 2.5 megapixels. Wil je je foto’s afdrukken op A4-formaat, dan zijn 6 megapixels meer dan genoeg. Veel camera’s hebben overigens al meer megapixels dan dit. Waar je even bij stil moet staan, is dit: hoe meer megapixels je foto heeft, hoe meer ruimte je foto inneemt op je geheugenkaart, dus hoe minder foto’s je kan nemen.

Extra opties

Als je weet welke camera je moet hebben, zijn er nog andere opties om naar te kijken. Deze opties kunnen je misschien helpen met het maken van de daadwerkelijke keuze. 

Flitser / Microfoon

Als je je wilt gaan verdiepen in architectuurfotografie, dan is het aan te raden om te werken met een flitser. Wil je die kunnen aansluiten, dan moet je camera een hotshoe-aansluiting hebben. Deze kan je ook gebruiken als je wilt gaan filmen en een microfoon wilt kunnen aansluiten.

Wifi / GPS

Wifi is handig als je je foto’s graag op social media deelt. Hiermee kan je makkelijk je foto’s doorsturen naar je smartphone. En met een GPS-functie kan je later precies zien waar je de foto hebt gemaakt. 

Waterdicht

Foto’s maken tijdens extremere omstandigheden is prima te doen met een camera die waterdicht is. Deze zijn vaak ook schokbestendig. Let wel op: vaak betekent dit niet dat de camera onder water kan. Dit komt doordat er dan meer druk op komt en water alsnog in de camera kan komen. 

Kantelbaar scherm

Een kantelbaar scherm is erg handig als je macrofoto’s wilt maken van onderwerpen dicht bij de grond. Het kantelbare scherm zorgt er dan voor dat jijzelf niet helemaal op de grond moet gaan liggen om je scherm te kunnen zien. Ook kan het handig zijn als je wilt gaan filmen.

Was dit artikel nuttig?
×