1. Home
  2. Knowledge Base
  3. Natuurfotografie
  4. Lens Flare, wel of niet in je foto’s?
  1. Home
  2. Knowledge Base
  3. Soorten Fotografie
  4. Landschapsfotografie
  5. Lens Flare, wel of niet in je foto’s?

Lens Flare, wel of niet in je foto’s?

Iedereen heeft er weleens mee te maken gehad. Je hebt een mooie compositie gevonden, maar je krijgt steeds van die vervelende vlekjes in je beeld die je maar niet weg krijgt: lens-flare. De een houdt ervan, de ander vindt het verschrikkelijk.

Lens flare
Je ziet op de foto zonnestralen met daarnaast kleine ronde bolletjes: lens flare.
ISO80 – F/22 – 1/60 – 50mm. Foto gemaakt door Yvonne (cursist).

Wat is lens flare?

Met het blote oog kun je dit lichteffect niet zien. Lens flare ontstaat wanneer een lichtbron, veelal de zon, rechtstreeks in je objectief schijnt. Er ontstaat een soort interne reflectie in je objectief doordat verschillende lenselementen licht naar elkaar reflecteren. Hierdoor kunnen cirkels, strepen, een soort gloed of kleine groene stipjes in je beeld ontstaan. Dit verschijnsel noemen we lensflare.

Lens flare
Op deze foto is de lens flare een paarse bol boven het zandpad.
ISO80 – F/16 – 1/125 – 18mm. Foto gemaakt door Yvonne (cursist).

Hoe kun je lens flare voorkomen?

Vaak kun je lensflare al voorkomen door gebruik te maken van een zonnekap. De zonnekap kan voorkomen dat licht, dat schuin van boven of van opzij in je lens schijnt, niet rechtstreeks in je objectief schijnt. Soms kun je ook even je hand boven je objectief houden om het zonlicht tegen te houden. Maar als de zon recht van voren komt en rechtstreeks in je objectief schijnt, dan kan een zonnekap dat licht niet tegenhouden en ontstaat er lensflare. 

Soms is een kleine aanpassing van je compositie al voldoende. Je kunt proberen iets in te zoomen, zodat je het zonlicht uit je compositie houdt. Je kunt ook een paar stapjes opzij proberen te gaan om de de lens-flare uit je beeld te krijgen. 

De richting van het licht is heel bepalend hoe de lens flare er gaat uitzien. De bouw van je objectief en het gekozen brandpuntsafstand kunnen ook invloed hebben op de lensflare.

Lens flare
Bij deze foto is er verder ingezoomd om de lensflare te omzeilen.
ISO400 – F/7.1 – 1/250 – 400mm. Foto gemaakt door Yvonne (cursist).

Wel of geen lens flare in je foto?

Of je lensflare in je foto wilt, kan gewoon een kwestie van smaak zijn. Je kunt de flare juist bewust opzoeken om net iets extra’s aan je foto te geven. Probeer er eens mee te spelen.

Lens flare is niet hetzelfde als bokeh

Lens-flare ontstaat doordat het licht van een felle lichtbron, veelal de zon, rechtstreeks in je objectief schijnt, waardoor een soort reflectie tussen de lenzen van jouw objectief ontstaat.

Bokeh ontstaat door jouw instellingen op de camera. Hoe groter je diafragma is, hoe duidelijker bokeh wordt. Dit effect kun je zelf bepalen. Deze twee effecten staan los van elkaar. 

lensflare
In deze foto zijn bolletjes bokeh ontstaan door het gebruik van een groot diafragma.
ISO400 – F/4.5 – 1/1000 – 100mm. Foto gemaakt door Yvonne (cursist).

Lens flare voorkomen in 4 simpele stappen

1. Gebruik een lenskap om zoveel mogelijk rechtstreeks licht uit je objectief te houden. Alleen licht wat recht van voren komt, kun je niet uitsluiten.
2. Houd je hand boven de camera om licht uit je objectief te houden. Let hierbij wel op dat je hand niet in je beeld zichtbaar is.
3. Bedenk van tevoren al waar je gaat staan, om rechtstreeks licht uit je objectief te houden.
4. Je kunt gebruikmaken van een uv-filter of een polarisatiefilter. Maar ook dan kun je het niet altijd helemaal uitsluiten.

Was dit artikel nuttig?
×