Fotograferen aan zee

Fotograferen aan zee

Fotograferen aan zee kan erg aantrekkelijk zijn tijdens zonsopkomst of zonsondergang. Maar heb je er ook weleens aan gedacht om naar het strand te gaan wanneer het stormt? De zee is altijd in beweging. De ene keer is de zee heel wild, de andere keer is hij vrij rustig. Er zijn heel veel mogelijkheden bij het fotograferen van de zee, de kustlijn en het strand. In dit artikel ga ik je heel veel tips geven, zodat jij ook mooie foto’s aan zee kunt gaan maken.

Fotograferen-aan-zee-Domburg

1. Wat is de beste getijde om te fotograferen aan zee?

Aan zee heb je te maken met de getijden: eb (laag water) en vloed (hoog water). Tweemaal per dag staat het water laag en tweemaal per dag staat het water hoog. Het water bepaalt steeds weer opnieuw hoe het strand eruit ziet. Wanneer het eb is, zie je een lijn over het strand tot waar het water was tijdens de vloed. Deze lijn wordt vloedlijn of vloedmerk genoemd. Langs deze lijn liggen allerlei dingen die aangespoeld zijn, zoals schelpen of afval. Het stuk tussen de vloedlijn en het water tijdens eb noemen we de getijdenzone. Tijdens eb zie je daar zand, tijdens vloed ligt er water. 

Je kunt het beste fotograferen als de vloed weer wegtrekt. Het water gaat weer terug de zee in en eb begint. De getijdenzone is dan nog onbetreden en de vloedlijn is duidelijk zichtbaar. Zo kun je de vloedlijn mooi als leidende lijn gebruiken. Ook blijven er vaak hier en daar wat plasjes water achter op het strand. Die kun je gebruiken om reflecties op het strand vast te leggen. Als het bewolkt is, kun je via een plasje water de wolken fotograferen. Daarnaast zijn de keien van de krib ook nog nat door het water, waardoor ze mooi schitteren.

Fotograferen-aan-zee-lange-sluitertijd

2. De mooiste compositie bij het fotograferen op het strand en aan de zee

De compositie bepaalt hoe aantrekkelijk jouw foto wordt. Op het strand kun je goed met de compositie spelen. Een krib, bepaalde structuren in het zand, de vloedlijn, de kustlijn en een spoor van voetstappen zijn voorbeelden die je als leidende lijn kunt gebruiken. Wanneer je een vuurtoren meeneemt in je beeld bij een landschapsfoto aan zee, wordt de foto ook boeiender. Pas daarbij de regel van derden toe. Ga ook eens dicht bij het water staan of zelfs in het water. Ook dat geeft mooie en krachtige plaatjes. Let er dan wel goed op dat je camera beschermd is tegen het water.

Een foto met de zee en het strand is een typisch plaatje, maar probeer ook eens een laag standpunt uit, waarbij je eventueel de duinen, wat rotsblokken of schelpen op de voorgrond meeneemt. Op het strand kun je mooie macrofoto’s maken van het zand of de schelpen.Β 

Let er altijd op dat de horizon recht staat. Zeker bij strandfoto’s, waarbij de kijker naar de horizon kijkt, is dat erg belangrijk.

Fotograferen-aan-zee-stuctuur-Zoutelande-Zeeland
Structuren in het zand

3. Fotografeer reflecties op het strand

Aan zee heb je volop de mogelijkheid om aan de slag te gaan met het fotograferen van reflecties. Als het weer eb is, blijven er hier en daar nog wat poeltjes achter, die je mooi kunt gebruiken om reflecties te fotograferen. Fotografeer bijvoorbeeld een mooie wolkenlucht via de plasjes water. Je kunt ook een zonnebril of smartphone gebruiken om reflecties te creΓ«ren.Β 

Wil je juist geen of minder reflectie? Gebruik dan een polarisatiefilter of misschien is het al voldoende als je een stapje opzij zet.

Fotograferen-aan-zee-Domburg-reflectie

4. Voorbereiding bij fotograferen aan zee: houd het weer in de gaten

Bekijk de weersverwachting voordat je gaat fotograferen aan zee. Dit is per locatie verschillend. De stand van de zon op de locatie waar je naartoe wilt gaan is belangrijk om te controleren. Waar komt de zon op en waar gaat de zon onder? 

Daarnaast check je natuurlijk of er regen op komst is. Donkere regenwolken boven de zee kunnen zorgen voor een spannende foto. Wanneer de zon tijdens de zonsondergang ook nog eens op de regenwolken schijnt, krijg je een heel bijzonder en magisch beeld. Vergeet geen regenhoes mee te nemen wanneer er regen wordt verwacht.

Het is ook belangrijk om te weten wat de windrichting is en wat de windkracht is. Bij storm kun je interessante foto’s maken. Lees hier meer over in het volgende stukje van dit artikel.

Wil je de zee met een lange sluitertijd vastleggen? Ga dan naar de zee wanneer er heel weinig tot geen wind wordt opgegeven. Zo krijg je het effect dat je met een lange sluitertijd krijgt het mooist in beeld.

Houd niet alleen het weer dat wordt verwacht in de gaten, maar let ook op de getijden. Als je het nog onbetreden strand wilt fotograferen, dan ga je natuurlijk naar het strand wanneer de vloed weer wegtrekt en het weer eb wordt. Let op: de getijden kunnen per locaties verschillend zijn.

Fotograferen-aan-zee-Westkapelle-Zeeland

5. Fotograferen tijdens storm aan zee

Er is altijd wel beweging te zien aan zee. Maar bij storm krijg je de zee extra krachtig en levendig in beeld. De hoge golven kun je dan mooi fotograferen. Storm zorgt voor een uitstekende gelegenheid om de zee op een bijzondere en mooie manier vast te leggen. 

Je kunt het beste tegen de wind in fotograferen of met zijwind om de bewegende golven het beste in beeld te krijgen. Wil je echt een stormachtig plaatje schieten? Gebruik dan een langzame sluitertijd om de levendigheid van het strand vast te leggen. Gebruik een snellere sluitertijd, wanneer je bijvoorbeeld een vliegende zeemeeuw, een surfer of een bewegende graspol wilt bevriezen.Β 

Bij harde wind kan het zand erg opstuiven, wat interessante plaatjes kan opleveren. Let er daarbij wel op dat je apparatuur goed beschermd is. Wissel bijvoorbeeld ook geen lenzen op het strand. Het zand kan voor beschadigingen zorgen, die je liever voorkomt.

Let altijd op je eigen veiligheid. Ga niet te dicht bij de golven staan wanneer deze erg hoog en krachtig zijn. Zo bescherm je jezelf en je camera. Je kunt eventueel een telelens gebruiken, om op afstand de hoge golven toch mooi vast te kunnen leggen.

Fotograferen-aan-zee-storm

6. Het beste tijdstip om te fotograferen aan zee: zonsopkomst en zonsondergang

Zorg dat je op tijd bent en dat je ook rustig de tijd neemt om te fotograferen. Wanneer je overdags in de zomer gaat fotograferen, heb je te maken met hard licht. Dat is minder ideaal om te fotograferen. Blijf altijd wat langer, tijdens het gouden uur is het licht zacht. Het gouden uur is het moment dat de zon ondergaat of opkomt. Een bijkomend voordeel is dat de lucht en de wolken dan erg mooi kunnen kleuren. Het blauwe uur is het moment na zonsondergang of -opgang. Tijdens het blauwe uur kleurt de lucht/hemel blauw.Β 

Met zonsopkomst en zonsondergang is het vaak erg mooi om met een langere sluitertijd te werken. Hierdoor worden de prachtige kleuren extra verzadigd.

Gouden uur in Nederland

In Nederland ligt de Noordzee richting het westen, waardoor je tijdens zonsondergang vaak prachtige stroken avondrood kunt fotograferen. Voor zonsopkomst kun je in Nederland op de Waddeneilanden, bij de kust langs het IJsselmeer en langs vele oevers, meren en vennen terecht voor mooie kleurrijke foto’s, waar je ook de mist vaak mooi vast kunt leggen.

Middels een app kan je het juiste moment bepalen om de zonsondergang te fotograferen. Zoek op β€œgolden hour” of β€œgouden uur” en je krijgt veel gratis apps tot je beschikking.

Fotograferen-aan-zee

7. Wat zijn de beste instellingen bij het fotograferen aan zee?

Diafragma en scherptediepte bij het fotograferen aan zee

Bij landschapsfotografie kun je het beste gebruikmaken van een wat kleiner diafragma, om maximale scherpte te bereiken. Dus wil je de zee in het geheel fotograferen met de lucht en met het strand? Gebruik dan een diafragma van f/11.Β 

Bij het fotograferen van details, bijvoorbeeld schelpen op het strand, kan het diafragma groter ingesteld worden. De scherptediepte wordt dan kleiner, waardoor je een wazige achtergrond krijgt.

Fotograferen-aan-zee-wazige-achtergrond

Sluitertijd en dynamiek bij het fotograferen aan zee

Door te fotograferen met een langere sluitertijd (tussen de 0,5 en 3 seconden) worden je foto’s dynamischer. Alle bewegingen, bijvoorbeeld van het water en van de wolken, worden met een langere sluitertijd vervaagd en het water krijgt een fluwelen look. Het kan zijn dat je een grijsfilter nodig hebt als het overdag te licht is. Hier lees je later in dit artikel meer over.

Wanneer je met een snelle sluitertijd (minimaal 1/500 seconde) gaat werken, dan breng je het water krachtiger in beeld, doordat je de golven en spetters bevriest. Deze komen mooi en duidelijk in beeld. Daarnaast kan een snelle sluitertijd nodig zijn wanneer je overdag fotografeert en het licht hard is. Zo kun je een overbelichte foto voorkomen.

Fotograferen-aan-zee-Westkapelle-Zeeland

8. Wat heb ik nodig bij het fotograferen aan zee?

Welke lens bij het fotograferen aan zee?

Het mooiste resultaat krijg je door gebruik te maken van een groothoekobjectief. Door de groothoek kun je veel van de zee en het strand tegelijk in beeld brengen. Heb je geen groothoekobjectief, dan is het standaardobjectief natuurlijk ook prima te gebruiken. Om op afstand de golven en het opspattende water scherp vast te leggen, kun je er ook voor kiezen om een telelens of zoomlens te gebruiken.

Fotograferen-aan-zee

Gebruik een statief bij het fotograferen aan zee

Als je aan zee fotografeert rond zonsondergang, zonsopkomst of bij lange sluitertijden, ontkom je er niet aan om een statief te gebruiken.

Wanneer het stormt of hard waait, is het wel verstandig om het statief te verzwaren met bijvoorbeeld een zandzak of je tas. Zo zorg je ervoor dat deze bij een windvlaag niet omwaait. Ook kun je de poten van het statief wat in het zand duwen voor stevigheid. Afhankelijk van jouw statief zal rond de 15 centimeter diep stevig genoeg zijn.Β 

Controleer bij harde wind en storm wel je opnames. Door de harde wind kan de foto toch nog onscherp worden.

Maak het statief schoon met leidingwater bij thuiskomst. Zeewater is zout, wat ervoor kan zorgen dat het statief beschadigingen oploopt.Β 

Fotograferen-aan-zee-Kwade-Hoek

Neem een microvezeldoek mee bij het fotograferen aan zee

Als je naar de zee gaat met je camera, is de kans groot dat je lens niet schoon blijft. Dat kan resulteren in onscherpe foto’s. Zorg daarom dat je een schoonmaakdoek bij je hebt, die geschikt is voor je camera. Andere doeken of bijvoorbeeld je eigen kleding kunnen de lens beschadigen, wanneer je die gebruikt om de lens af te nemen. Daarnaast is het belangrijk goed op te letten dat er geen zand op de doek of de lens zit, waardoor je krassen op je lens zou kunnen krijgen. Het is handig als je meer dan één doek meeneemt, zodat je altijd een andere kunt pakken wanneer er één erg vuil is geworden.

Fotograferen-aan-zee-schoonmaakdoek

Lange sluitertijden? Gebruik een grijsfilter

Wil je met een lange sluitertijd fotograferen, gebruik dan een grijsfilter. Bekijk het blog β€˜Lange sluitertijd met grijsfilter’ voor tips.

Met een grijsfilter kun je extra lang belichten, waardoor het water helemaal glad wordt of waardoor je de wolken vervaagt. Let er bij de wolken wel op in welke richting ze bewegen. Zij bepalen de kijkrichting van de foto. Wil je een explosief resultaat, fotografeer dan tegen de wind in om een lijnenspel te creΓ«ren. Daarmee trek je de kijker naar het midden van de foto.

Fotograferen-aan-zee-lange-sluitertijd

9. Bescherm je apparatuur bij het fotograferen aan zee

Wissel geen lenzen op het strand

Probeer het wisselen van objectieven zoveel mogelijk te voorkomen op het strand, zeker bij stormachtig weer. Beschik je over twee camera’s, dan zou ik adviseren om beide camera’s mee te nemen, zodat je niet van objectief hoeft te wisselen. Duurdere camera’s zijn vaak β€˜weatherproof’ en kunnen een lichte regenbui redelijk doorstaan. Met harde wind erbij moet je toch wel erg goed opletten.

Bescherm je camera tegen het water

Zorg er tijdens de storm wel voor dat je voldoende afstand van de zee houdt en dat je goed in de gaten blijft houden dat het water niet te dichtbij komt. Met een zonnekap kun je ook een beetje voorkomen dat er druppels op de voorste lens komen. Controleer dit wel regelmatig. Gebruik eventueel een regenhoes die je camera en objectief volledig beschermt.

Fotograferen-aan-zee-regenhoes

10. Portretten fotograferen aan zee

Op het strand kun je mooie portretten vastleggen van mensen of dieren. Zeker tijdens het gouden uur, wanneer het licht zacht is, kun je sfeervolle portetfoto’s maken. Bij portretfoto’s kun je de regel van derden toepassen. Probeer ook eens een meeuw in beeld te vangen. Meeuwen zie je allicht wel aan zee.Β 

Ga ook aan de slag met tegenlicht. Op het strand kan je met tegenlicht erg mooie silhouetten fotograferen bij zonsopkomst of zonsondergang.

Fotograferen-aan-zee-silhouet

11. De mooiste locaties aan zee in Nederland om te fotograferen

Nederland ligt aan de Noordzee, wat betekent dat er veel strandlocaties in Nederland zijn. Het strand van Scheveningen kennen we allemaal wel. Dat strand is het zeker waard om te bezoeken met je camera. Je vindt daar de beruchte pier met daarnaast het reuzenrad. Je kunt je strandfoto breken door de pier of een vuurtoren in beeld te nemen.

Ben je benieuwd naar nog meer mooie locaties aan zee in Nederland? De website van ANWB vermeldt de volgende 10 prachtige locaties aan de Nederlandse kust:

  1. Hargen aan Zee (Noord-Holland)
  2. Julianadorp (Noord-Holland)
  3. Callantsoog (Noord-Holland)
  4. De Hors (Noord-Holland)
  5. Kijkduin (Zuid-Holland)
  6. Noordwijk (Zuid-Holland)
  7. Ouddorp (Zuid-Holland)
  8. Zoutelande (Zeeland)
  9. Cadzand (Zeeland)
  10. Vrouwenpolder (Zeeland)

Vergeet uiteraard niet je camera en bovenstaande tips mee te nemen als je naar een van deze mooie locaties gaat.

Fotograferen-aan-zee-Marken
Fotograferen-aan-zee-blauw-water
In Nederland is de zee donkergrijs met weinig golven. In andere landen zie je vaak dat de zee mooi blauw is.

Veel plezier! #blijfklikken

Was dit artikel nuttig?
×