We weten allemaal dat een foto meer waard is dan duizend woorden, en portretten vormen daarop geen uitzondering. Een goed gemaakt portret kan de essentie van een persoon vastleggen, of een verhaal vertellen op een manier die geen enkele andere soort foto kan. Maar wat maakt een interessant portret? Hier zijn wat tips om je op weg te helpen.
De basisbeginselen van portretfotografie in 5 stappen
1. Leer je onderwerp kennen. Hoe beter je je onderwerp kent, hoe beter je in staat zult zijn hun persoonlijkheid in je portret vast te leggen.
2. Gebruik rekwisieten en accessoires. Rekwisieten kunnen helpen om interesse en persoonlijkheid aan je portret toe te voegen.
3. Gebruik verschillende hoeken. Hoeken kunnen belangstelling en afwisseling aan je portretten toevoegen.
4. Gebruik verlichting om stemming en sfeer te scheppen. Verlichting kan helpen de stemming voor je portret te bepalen en een interessantere compositie te maken.
5. Experimenteer! Wees creatief en experimenteer met verschillende technieken en composities om unieke portretten te maken die de essentie van je onderwerp vastleggen.
Wat is portretfotografie?
Portretfotografie is een tak van de fotografie die zich richt op het vastleggen van de gelijkenis van een persoon of een groep mensen. Portretten kunnen worden gemaakt in een studio of bij natuurlijk licht, en ze kunnen geposeerd of open zijn. Traditioneel waren portretten formele aangelegenheden, waarbij de geportretteerde rechtstreeks naar de camera keek en op zijn zondagse mooist gekleed ging. Moderne portretfotografen kiezen echter vaak voor een meer ontspannen benadering en experimenteren met verschillende hoeken en composities om de unieke persoonlijkheid van hun onderwerpen vast te leggen.
De sleutel tot succesvolle portretfotografie is het vastleggen van de essentie van de geportretteerde, of dat nu zijn gekke lach is of zijn stille intensiteit. Een goede portretfotograaf heeft verstand van compositie en belichting, en kan deze technieken gebruiken om het beste in zijn onderwerp naar boven te halen. Portretfotografie kan zowel uitdagend als lonend zijn, en het is een populair genre onder zowel amateur- als professionele fotografen.
De kracht van een goed portret
Een goed portret kan de essentie van een persoon vastleggen op een manier die weinig andere dingen kunnen. In een goed gemaakt portret komen de diepste gedachten en gevoelens van de geportretteerde aan de oppervlakte, waardoor er een band ontstaat tussen de geportretteerde en de kijker. Portretten kunnen ook worden gebruikt om de beste eigenschappen van de geportretteerde te benadrukken, waardoor een beeld van kracht en zelfvertrouwen ontstaat. Daarnaast kunnen portretten een gevoel van geschiedenis overbrengen, door een moment in de tijd vast te leggen dat nooit zal worden herhaald. Of ze nu worden gebruikt om de gelijkenis van een dierbare vast te leggen of om een belangrijke gebeurtenis te documenteren, portretten hebben de kracht om emoties op te roepen en blijvende herinneringen te creëren.
Wat heb je nodig om goede portretfoto’s te maken?
Als je goede portretfoto’s wilt maken, zijn er een paar dingen die je aan materiaal nodig hebt.
- Een goede camera, liefst een met een grote sensor want daarmee kun je meer details vastleggen en scherpere foto’s maken. Zelfs met weinig licht.
- Kwalitatief goede lens. Een goede keus is de 50mm f/1.8 lens. Maar met een zoomobjectief kan je natuurlijk meer afstand nemen tot je model.
- Een statief kan handig zijn als je zo’n zoomlens wilt gaan gebruiken. Maar ook bij weinig licht is een statief zeker geen overbodige luxe.
- Wil je meer controle hebben over de belichting van je foto’s dan heb je basis belichtingsapparatuur nodig. Denk aan een losse flitser en een reflectorscherm.
- Tot slot is het altijd handig om een paar props bij de hand te hebben die je kunt gebruiken om je foto’s interessanter te maken.
Door je van tevoren voor te bereiden met de juiste materialen, kun je jezelf voorbereiden op het maken van geweldige portretfoto’s.
Waar moet je op letten bij het maken van portretfoto’s?
Als het om portretfotografie gaat, zijn er een paar belangrijke dingen om in gedachten te houden.
- Ten eerste is het belangrijk om een goede locatie te kiezen. Zoek een plek met zacht, gelijkmatig licht en veel ruimte om te werken.
- Ten tweede moet je ervoor zorgen dat je onderwerp comfortabel en ontspannen is. Vraag hem of haar te gaan zitten of staan in een natuurlijke houding, en geef hem of haar de tijd om aan de camera te wennen.
- Ten derde, let op de compositie. Plaats je onderwerp in het midden van het kader en laat wat negatieve ruimte rondom hem of haar.
- En ten slotte, wees geduldig – goede portretten vergen tijd en oefening om te perfectioneren.
Met deze tips in gedachten maak je vast en zeker prachtige portretten!
Welke instellingen heb je nodig om goede portretfoto’s te maken?
Als je goede portretfoto’s wilt maken, zijn er een paar belangrijke instellingen waar je op moet letten.
Diafragma
De focus bij een portretfoto moet natuurlijk liggen op het onderwerp. Dan wil je niet dat de achtergrond te veel af gaat leiden. Door een groot diafragma te gebruiken (klein f-getal) wordt de achtergrond mooi onscherp, waardoor de focus beter op het onderwerp komt te liggen. Het optimale diafragma gebied ligt tussen de f2.8 en f4. Hierdoor wordt wel de scherptediepte een stuk minder, dus let goed op dat de ogen van je onderwerp goed scherp blijven.
Sluitertijd
Doordat je een groot diafragma gebruikt komt er (vaak) genoeg licht binnen op de sensor om de sluitertijd snel te houden. Dat is fijn omdat je natuurlijk geen bewegingsonscherpte wilt hebben. Is er niet genoeg omgevingslicht, gebruik dan een flitser. Hierdoor kan je nog steeds een snelle sluitertijd gebruiken. Het ligt er een beetje aan wat voor lens je gebruikt en of je bent ingezoomd, maar een sluitertijd van 1/250 – 1/500 is vaak prima. Beweegt je onderwerp veel, bijvoorbeeld bij spelende kinderen, dan moet je misschien de sluitertijd nog sneller maken.
ISO
De ISO wil je zoals altijd zo laag mogelijk houden. Het zou zonde zijn als je mooie portretfoto’s mislukt zijn omdat er ruis is ontstaan. Dit betekend niet dat je de ISO nooit mag verhogen. Als je graag natuurlicht gebruikt, of als anders de sluitertijd te langzaam wordt, kan je gerust de ISO iets verhogen. En als je een camera gebruikt met een grote sensor, zal je minder last hebben van ruis en makkelijker de ISO iets kunnen verhogen.
Welke stand met portretfotografie?
De belangrijkste instelling tijdens het maken van portretfoto’s is je diafragma, want die bepaald je scherptediepte. Als je nog niet zo goed bent in de juiste sluitertijd en ISO kiezen, kan je beste gebruik maken van de diafragmaprioriteit-stand. Die wordt aangegeven met A of Av. De camera kiest dan zelf de juiste sluitertijd en ISO bij je gekozen diafragma. Wil je zelf meer in de hand hebben, ga dan voor de handmatige stand. Hiermee kan je zelf alle instellingen kiezen.
Het juiste licht bij het maken van portretfoto’s.
Licht is een van de belangrijkste elementen in de fotografie, en het kan een grote invloed hebben op het algemene gevoel van een portret. Er zijn een paar verschillende opties voor lichtbronnen, elk met zijn eigen voor- en nadelen. Natuurlijk licht is altijd een goede keuze voor portretten, omdat het zacht en flatterend is. Het kan echter moeilijk te controleren zijn, en schaduwen kunnen een probleem vormen. Met kunstlicht, zoals studioflitsers of continuverlichting, heb je meer controle, maar het kan ook hard en meedogenloos zijn.
Het beste licht voor portretten is meestal zacht en diffuus, omdat dit helpt schaduwen te minimaliseren en een flatterend effect te creëren. Een manier om dit te bereiken is ‘s ochtends vroeg of laat in de middag te fotograferen, wanneer de zon lager aan de hemel staat en het licht zachter is. Het beste kan je een mix van zowel natuurlijk als kunstlicht gebruiken. Zo kun je een zachte, gelijkmatig verlichte foto maken zonder harde schaduwen. Met een beetje experimenteren kun je de perfecte belichting voor je volgende portretsessie vinden.
Portretfotografie binnen
Weinig dingen zijn zo mooi als een goed belicht portret. De warme gloed van het licht, de manier waarop het de kleuren in het gezicht van de geportretteerde naar voren brengt… het is geen wonder dat zoveel mensen ervoor kiezen om hun portret binnenshuis te laten maken. Het kan echter een uitdaging zijn om de belichting precies goed te krijgen. Hier volgen een paar tips voor het maken van prachtige portretten met kunstlicht.
Ten eerste, kies een locatie met veel ramen. Natuurlijk licht is altijd het beste, maar als je binnenshuis fotografeert, zal je het moeten doen met wat je hebt. Zoek een kamer met meerdere grote ramen, of stel je onderwerp op in de buurt van een raam.
Gebruik vervolgens diffusers om het licht te verzachten. Je kunt diffusers kopen die speciaal voor fotografie zijn bedoeld, of je kunt huishoudelijke artikelen gebruiken zoals gordijnen of vellen calqueerpapier. Plaats de diffuser tussen je lichtbron en je onderwerp om het licht te verzachten en harde schaduwen te vermijden.
Experimenteer ten slotte met verschillende soorten kunstlicht. Gloeilampen hebben de neiging een warm, gelig licht te creëren, terwijl fluorescentielampen meer blauwachtig zijn. Probeer verschillende soorten lampen uit en kijk welke je het mooist vindt. Je kunt ook experimenteren met het plaatsen van je lampen onder verschillende hoeken om te zien welk effect dit heeft op het uiteindelijke portret. Met een beetje vallen en opstaan kun je in een handomdraai prachtige portretten maken met kunstlicht!
Portretfotografie buiten
Portretfoto’s buiten maken kan soms een uitdaging zijn. Met fel zonlicht krijg je harde schaduwen waar je model niet echt mooier van wordt. En sowieso heb je buiten het licht niet zelf in de hand, wat het soms nog moeilijker maakt. Maar hopelijk helpen de volgende tips je met het maken van portretfoto’s buiten.
Omdat het beste licht voor portretfoto’s zacht, diffuus licht is, kan het helpen om je foto’s te maken als het bewolkt is. De wolken filteren dan het harde zonlicht voor je. Als het niet bewolkt is, moet je op zoek gaan naar een ander plekje met het juiste licht. Bijvoorbeeld in de schaduw onder de bomen. Als je de juiste locatie hebt gevonden, zorg dan dat je model naar het licht kijkt. Hierdoor krijg je geen gekke schaduwen. Of zorg dat het licht zich achter het model bevindt, dan kan je ook hele leuke effecten krijgen.
Tijdens het gouden uurtje is het licht van nature wat zachter en mooi warm van kleur. Ook staat de zon dan laag, wat een fijnere positie is. Je moet wel opschieten want het gouden uurtje gebeurt alleen maar als de zon bijna onder is. En die wacht niet totdat jij de perfecte foto hebt gemaakt.
Maak vervolgens een paar testopnamen om te zien hoe het licht op het gezicht van je onderwerp valt. Pas indien nodig de positie aan of verplaats jezelf naar verschillende hoeken tot je tevreden bent met het resultaat. Vergeet ten slotte niet de ogen centraal te stellen bij het nemen van de eigenlijke foto. De ogen zijn de vensters naar de ziel, dus zorg ervoor dat ze scherp in beeld zijn voor het beste resultaat. Als je deze eenvoudige tips volgt, kun je buiten prachtige portretten maken met alleen maar natuurlijk licht.
Rekwisieten of props gebruiken bij portretfotografie
Props kunnen een geweldige manier zijn om je portretfotografie interessanter te maken, maar het is belangrijk ze verstandig te gebruiken. Vraag jezelf af wat de rekwisiet over je onderwerp zegt. Is het iets wat hij of zij normaal bij zich heeft, of is het een belangrijk voorwerp dat helpt het verhaal van de geportretteerde te vertellen? Let op de kleur, de textuur en de grote van het object in relatie tot je onderwerp. Een klein, delicaat object kan helpen een gevoel van intimiteit te creëren, terwijl een groot, stoer object de foto meer energie kan geven. En vergeet niet dat rekwisieten ook kunnen worden gebruikt om humor of drama aan een foto toe te voegen. Wat je ook kiest, zorg ervoor dat de rekwisiet je foto versterkt en niet afleidt van je onderwerp.
Werken met een model als portretfotograaf
Het valt niet te ontkennen dat een foto laten maken een beetje ontmoedigend kan zijn. Je wilt er tenslotte op je best uitzien! Maar laat dat je er niet van weerhouden om met een model te werken om het perfecte portret te krijgen. Hier zijn een paar tips om je te helpen je onderwerp op zijn gemak te stellen:
- Praat van tevoren met ze en leer ze een beetje kennen. Zo voelen ze zich op hun gemak als het tijd is om hun foto te maken.
- Zorg ervoor dat je uitlegt wat je gaat doen voordat je foto’s gaat maken. Op die manier weten ze wat ze kunnen verwachten en worden ze niet verrast.
- Neem de tijd en overhaast de sessie niet. Als ze zich opgejaagd voelen, worden ze alleen maar nerveuzer.
- Moedig ze aan om pauzes te nemen als ze die nodig hebben. Dit zal hen helpen te ontspannen en niet het gevoel geven dat ze de hele sessie een pose moeten aanhouden.
- En ten slotte, geef ze veel positieve feedback tijdens de sessie. Hierdoor krijgen ze meer zelfvertrouwen en voelen ze zich goed over zichzelf – wat op de foto’s te zien zal zijn!
Zakelijke portretfoto’s maken
Voor zakelijke portretfoto’s zijn er een aantal factoren waarmee je rekening moet houden, van de belichting tot de hoek van de opname. Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen.
Als het op verlichting aankomt, is het belangrijk om een zachte, diffuse lichtbron te gebruiken. Dit helpt om schaduwen te minimaliseren en geeft je onderwerp een zachtere, meer flatterende uitstraling. Probeer, indien mogelijk, de lichtbron achter jouw te plaatsen, zodat het gezicht van je onderwerp van opzij wordt belicht. Dit geeft de foto een meer driedimensionale uitstraling.
Wat de hoek van de foto betreft, vermijd het om de foto recht op te nemen. Probeer in plaats daarvan onder een hoek te gaan staan, zodat je onderwerp een beetje naar je toe is gedraaid. Dit zorgt voor een dynamischere compositie en helpt de aandacht van de kijker te trekken.
Vergeet ten slotte niet om aandacht te besteden aan de achtergrond. Vermijd rommel en afleiding door een eenvoudige achtergrond te kiezen die je onderwerp complementeert. Een effen witte muur of een neutraal gekleurde achtergrond werkt in de meeste gevallen goed. Als je deze eenvoudige tips volgt, ben je klaar om geweldige zakelijke portretfoto’s te maken die je onderwerpen in hun beste licht laten zien.
Portretfoto’s maken voor Social Media
Bij het maken van portretfoto’s voor sociale media zijn er een paar dingen die je in gedachten moet houden.
- Ten eerste is het belangrijk om dicht bij je onderwerp te staan. Dit helpt om het kader te vullen en een intiemere foto te maken. Een portretfoto voor een Social Media account is vaak erg klein, daarom is het belangrijk om je onderwerp zo groot mogelijk vast te leggen.
- Besteed aandacht aan de achtergrond. Zorg ervoor dat er niets storends is achter je onderwerp. Dit heeft ook weer te maken met de grote van de profielfoto. Het oogt al snel rommelig omdat het een kleine oppervlakte is.
- Denk aan de belichting. Zoek naar zacht, natuurlijk licht en vermijd harde schaduwen.
- Concentreer je op de uitdrukking van je onderwerp. Het vastleggen van een oprechte glimlach of een open moment zal een meer boeiende foto creëren. En mensen zullen eerder een connectie krijgen als ze zien dat het een oprechte foto is.
Als je deze tips in gedachten houdt, kun je geweldige portretfoto’s voor sociale media maken die de aandacht van je volgers zullen trekken.
5 Creatieve portretideeën om te proberen
Soms kan het lastig zijn om ideeën te verzinnen om interessante portretten te maken. Je wilt tenslotte dat je portretten opvallen. Hier zijn 5 tips om je op weg te helpen.
- Laat de geportretteerde zijn ogen sluiten en denken aan zijn of haar gelukkigste herinnering. Vereeuwig dat moment in een portret.
- Laat de geportretteerde een lijst van zijn of haar favoriete dingen opschrijven. Gebruik die voorwerpen als inspiratie voor de achtergrond en de kleuren van het portret.
- Laat de geportretteerde een lijst met zijn of haar angsten opschrijven. Maak een portret waarin die angsten op een interessante of unieke manier naar voren komen.
- Maak een foto van de geportretteerde in zijn dagelijkse omgeving, terwijl hij iets doet wat hij graag doet.
- Vraag de geportretteerde om iemand te kiezen die speciaal voor hem of haar is, en maak samen een portret van hen.