Voorjaarsschoonmaak camera
Nog even en dan is het weer voorjaar! Het mooie seizoen voor fotografie. Dit is het moment om weer op pad te gaan en mooie foto’s te maken. Maar het is verstandig om eerst je camera, objectieven, tas en statief schoon te maken. Je objectieven kunnen vette vingers hebben en er kan stof op je sensor zijn gekomen.
Sensor – speciaalzaak
De sensor is elektronisch en daarom kan de sensor stof aantrekken. Als je op de foto’s steeds dezelfde donkere vlek of vlekken terug ziet komen op dezelfde plaats, dan is het tijd om de sensor te laten reinigen. Veel camera’s hebben een ‘sensorreinigingsfunctie’ in het menu. Door deze te activeren geeft de sensor kleine trillingen met de bedoeling om de eventuele stofdeeltjes eraf te trillen. Dat kan soms voldoende zijn. Je kunt vaak ook kiezen voor handmatig reinigen van je sensor. Dan komt de spiegel vrij te liggen en zou je de sensor kunnen reinigen, maar persoonlijk vind ik het reinigen van de sensor iets wat je beter niet zelf kunt gaan doen. Als je een fout maakt, kan de camerasensor beschadigen en is de camera kapot. De sensor kun je het beste laten reinigen door een speciaalzaak.
Niet doen!
Gebruik geen brillendoekjes of iets dergelijks. Deze zijn vaak geïmpregneerd met schoonmaakmiddel en kunnen de coating van de lens beschadigen. Gebruik ook geen t-shirt of andere stoffen. Deze kunnen deeltjes bevatten die minuscule krassen kunnen veroorzaken op het glas. Gebruik een speciaal microfiberdoekje met eventueel speciale vloeistof die bedoeld is om cameralenzen mee te reinigen. Breng de vloeistof niet direct aan op de lens maar op het microfiberdoekje. Wrijf hiermee zachtjes in cirkels over het lensoppervlak, werk van binnen naar buiten.
Buitenkant camera en objectief
De buitenkant van de camera en het objectief kun je schoonmaken met een vochtige doek.
Objectief
Voorkant objectief
Objectieven moet je ook regelmatig reinigen. Probeer het glas nooit met een vette vinger aan te raken. Het is beter om deze zo min mogelijk aan te raken. Plaats steeds de beschermdop op je objectief als je de camera niet gebruikt. Bij het reinigen van de objectieven begin je met de buitenkant. Dit kun je doen met een vochtige doek. Verwijder eerst het stof met een blaasbalgje, daarna maak je het objectief schoon met speciale schoonmaakdoekjes. Je kunt ook een lenspen gebruiken. Hiermee kun je de lens schoonmaken zonder krassen te veroorzaken. Aan de ene kant zit een stofkwastje, waarmee je oppervlakkig de stofdeeltjes verwijdert. De andere kant van de pen bevat een vilten kop en hiermee verwijder je het overige vuil en stof.
Achterkant objectief
Als je regelmatig van objectief wisselt, dan bestaat de mogelijkheid dat er op de achterkant van je objectief ook vuil/stof komt te zitten. Zodra je wisselt is het belangrijk dat je dus gelijk de beschermdop erop draait. Deze kant kun je op dezelfde manier schoonmaken als de voorkant. De lensvatting van je camera moet je ook af en toe reinigen.
Filters
Je kunt eventueel speciale UV-filters gebruiken op de voorste lens. Hiermee kun je het schoonmaken van je lens verminderen. Maar niet iedereen is hier voorstander van. Men zegt namelijk dat het niet ten goede komt van de foto’s en dat het lensflare en reflectie versterkt. Gebruik je wel een filter, dan zul je deze op dezelfde manier moeten reinigen als de lens. Ook zul je het schroefdraad moeten reinigen, omdat daar zand tussen kan zitten.
Beschermdoppen
Vergeet niet de beschermdoppen schoon te maken. Als je deze niet schoonmaakt, dan kunnen de lenzen weer snel vies worden door het vuil wat mogelijk op de doppen zit.
Tas
Maak je tas eens even helemaal leeg en maak de tas ook eens goed schoon. Je zult zien dat hier best veel stof en vuil uit komt.
Succes met schoonmaken! #blijfklikken
Leer meer over belangrijke fotografie begrippen in onze kennisbank