Macrofilter
Kies voor een macrofilter – ook wel close-upfilter genoemd – wanneer u een bepaald detail of onderwerp uitvergroot in beeld wilt brengen. Deze filters komen in allerlei soorten en maten, met vergrotingen van 1x tot wel 10x.

Polarisatiefilters
Een van de bekendste filters is het polarisatiefilter. Dit filter gebruikt u om reflecterend licht tegen te gaan. Hierdoor is meer detail te zien in de foto en worden bijvoorbeeld wateroppervlaktes doorzichtig. Ook zorgt een polarisatiefilter voor mooiere en sterkere kleuren.

Kleurfilters
Kleurfilters zorgen ervoor dat één bepaalde kleur wordt uitgelicht. Met elke kleur kunt u een ander effect bereiken. Zo gebruikt u een geelfilter om luchten donkerder laten lijken en zorgen groenfilters ervoor dat bladeren lichter van kleur worden.

Grijsfilter / ND-filters
ND staat voor Neutral Density. Dit type filter wordt veel gebruikt bij landschapsfotografie. Met ND filters (ook wel grijsfilter genoemd) kunt u kort gezegd bewegingen en effecten laten zien die het menselijk oog normaal gezien niet kan waarnemen. ND filters zijn er in alle soorten en maten. De meest gebruikte filters komen in sterktes van één t/m drie stops.

Wanneer u besluit een grijsfilter aan te schaffen, zult u in veel gevallen het aantal stops bij een filter zien staan. Dit is een halvering óf verdubbeling van hoeveel licht u nodig heeft om de foto te belichten. Deze stops kunnen voorkomen in ISO-waarde, diafragma en in sluitertijd.

Als u een normaal grijsfilter (of ND-filter) wilt kopen, kan het aantal stops ook aangegeven zijn in ND. In het lijstje hieronder ziet u precies met hoeveel stops dit overeenkomt:

  • ND4 > 2 stops
  • ND8 > 3 stops
  • ND16 > 4 stops
  • ND32 > 5 stops
  • ND64 > 6 stops
  • ND128 > 7 stops (ook wel ND125 genoemd)
  • ND256 > 8 stops (ook wel ND250 genoemd)
  • ND512 > 9 stops (ook wel ND500 genoemd)
  • ND1024 > 10 stops (ook wel ND1000 genoemd)

Grijsverloopfilters
Gradual ND filters worden ook wel grijsverloopfilters genoemd. Mits goed toegepast, zorgen grijsverloopfilters voor een uitgebalanceerde belichting in situaties waarbij de lichtmeter van uw camera het (meestal) laat afweten. Een voorbeeld hiervan is de zonsopkomst en -ondergang waarbij er vaak sprake is van grote verschillen tussen donker en licht. Wanneer u een grijsverloopfilter gebruikt, bent u in staat om de details in de donkere voorgrond te behouden zonder dat de lucht overbelicht is.

Kleurverloopfilter
Om een specifiek kleuraccent aan uw foto toe te voegen, kiest u voor een kleurverloopfilter. Deze filters lenen zich uitstekend voor het creëren van een bepaalde sfeer. Omdat het filter, zoals de naam al zegt, verloopt van neutraal richting een kleur, geeft u een deel van uw foto een kleuraccent mee, maar blijft de rest hetzelfde.

Skylightfilter
Wanneer u vaak landschappen en straatbeelden fotografeert, kan een skylightfilter goed van pas komen. Dankzij de lichtroze kleur van deze filters, worden de blauwe kleuren in uw foto juist warmer. Ideaal wanneer u problemen ondervindt met kleurzweem bij het vastleggen van luchten.

Infraroodfilter
Wilt u een bijzonder effect creëren met uw foto’s? Ga dan eens voor een infraroodfilter. Dit filter legt in plaats van het zichtbare licht alleen de infraroodlijnen vast en zorgt daardoor voor unieke beelden met een mysterieuze uitstraling.

Filtersystemen
Als u als fotograaf gebruik wilt maken van filters, zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kunt u kiezen voor losse filters die u op uw objectief kunt schroeven, maar wanneer u van plan bent meerdere filters op verschillende lenzen te gebruiken, is een filtersysteem vaak een betere oplossing. Eén van de voordelen hiervan is dat u al uw filters op objectieven met verschillende maten kunt gebruiken. Zo hoeft u uw favoriete filter dus niet in verschillende maten aan te schaffen om het te kunnen gebruiken met meerdere objectieven. Met een filtersysteem plaatst u uw filter in een filterhouder, die u vervolgens weer met een verloopring aan uw objectief kunt bevestigen

Wist je dat?

  • Met een filtersysteem is het mogelijk om meerdere filters met elkaar te combineren.
  • Moet u snel zijn en heeft u geen tijd om een filterhouder aan uw objectief te bevestigen? Dan kunt u in geval van nood uw filter ook los voor de lens houden.
  • Wist u dat er ook speciale filters verkrijgbaar zijn voor smartphones? Hiermee tilt u uw smartphonefotografie naar een nog hoger niveau.
  • Zorg ervoor dat uw filter voor gebruik helemaal schoon is om lensflare te voorkomen.
  • Weet u niet welk filter geschikt is voor uw wensen? Kom dan langs in één van onze winkels. Wij geven u graag uitgebreid advies.
×

Hoi!

Klik hieronder om te Whatsappen of verstuur een e-mail naar info@fotografieploeg.nl.

×