1. Home
  2. Knowledge Base
  3. Fotografie Vraagbaak
  4. Hoe maak je een wazige achtergrond in je foto?

Hoe maak je een wazige achtergrond in je foto?

Maak mooie zachte achtergronden

Foto’s maken met een wazige achtergrond, waarbij het onderwerp helemaal of gedeeltelijk scherp is, hoe doe je dat? Elke fotograaf wil graag foto’s kunnen maken met een wazige/onscherpe achtergrond, zodat de aandacht vooral naar het onderwerp gaat. Je ziet dat vaak terug bij portretfotografie. Maar natuurlijk kun je een onscherpe achtergrond creëren met heel veel onderwerpen. Ik ga uitleggen op welke manieren je dit zelf kan maken.

wazige achtergrond

Waarom een wazige achtergrond?

Bij sommige soorten fotografie wil je dat je onderwerp het meeste opvalt, het gaat dus niet om de achtergrond. Om alle aandacht naar het onderwerp te laten gaan wil je dus een wazige achtergrond hebben.

Dit is belangrijk bij bijvoorbeeld portretfotografie. Je wilt dat alle aandacht naar je model gaat en niet naar de achtergrond. Je kan het zelfs zo fotograferen dat alleen de ogen scherp zijn, dus alleen tussen de neus en de oren. Al het andere is onscherp. Dit alles heeft te maken met de scherptediepte.

Wat is scherptediepte?

Een wazige achtergrond heeft te maken met de scherptediepte. De scherptediepte is het deel/gebied in een foto wat scherp is. De scherptediepte kan heel groot zijn: bijna alles scherp. Maar het kan ook heel klein zijn: een heel klein deel in de foto is scherp en je krijgt dus veel sneller een wazige achtergrond.

Bij landschapsfotografie wil je meestal dat de foto van voor tot achter scherp is. Dat betekent dat de foto een grote scherptediepte heeft. Bij portretfotografie wil je niet dat de achtergrond teveel afleidt van de persoon, dus wil je een kleinere scherptediepte hebben.

Hoe maak je de achtergrond wazig?

Om een wazige achtergrond te krijgen moet je op de volgende dingen letten:

  • De afstand tussen het onderwerp en de achtergrond
  • De afstand tussen de camera en het onderwerp
  • Hoever je inzoomt

De afstand tussen het onderwerp en de achtergrond

De afstand tussen het onderwerp en de achtergrond bepaald hoe wazig de achtergrond wordt. Als je bijvoorbeeld een foto wilt maken waarbij het onderwerp tegen de muur aan staat is het lastiger om de muur onscherp te krijgen. Als je het onderwerp verder van de muur afzet zal dat makkelijker gaan.

De afstand tussen de camera en het onderwerp

De afstand tussen de camera en het onderwerp bepaald ook hoe scherp of onscherp de achtergrond zal worden. Wil je een wazige achtergrond, probeer dan zo dicht mogelijk bij het onderwerp te gaan staan. Bij een groot onderwerp krijg je dan maar een gedeelte van het onderwerp op de foto. Een vlinder krijg je dan bijvoorbeeld nog wel helemaal op de foto.

wazige achtergrond
Wazige achtergrond van dichtbij gefotografeerd

Merk je dat je camera niet scherpstelt, dan sta je net te dicht op het onderwerp. Neem dan iets meer afstand totdat de camera wel scherpstelt.

Inzoomen op je onderwerp

Als je verder van het onderwerp af gaat staan en je meer in gaat zoomen op je onderwerp, zal je zien dat de achtergrond ook waziger wordt. Dit is goed te gebruiken bij portretfotografie. Je kan dan wat meer afstand nemen van je onderwerp. Maar ook zeker bij macrofotografie, zo kan je ervoor zorgen dat de insecten niet wegvliegen omdat je te dichtbij komt.

wazige achtergrond
Wazige achtergrond gemaakt met meer afstand van het onderwerp en ingezoomd

Je camera instellen voor een wazige achtergrond

Je hebt hierboven gelezen waar je allemaal op moet letten, nu gaan we het hebben over de instellingen die je het beste kan gebruiken.

Camera Av-/A-stand

Zet de camera in de Av-/A-stand, ofwel de diafragmavoorkeur-stand. Met het diafragma bepaal je of de foto helemaal, alleen op het onderwerp of een bepaald gedeelte scherp is. Het diafragma wordt aangegeven met een ‘f’. De camera zal zelf de sluitertijd bepalen om een goed belicht foto te krijgen.

Zorg dat de ISO op automatisch ingesteld staat, dan regelt de camera zelf hoe hoog deze ingesteld moet worden.

Wil je zelf ook de sluitertijd kunnen instellen, dan zal je gebruik moeten maken van de handmatige stand (M-stand).

Diafragma

Eerst zal ik even uitleggen hoe het diafragma in een camera precies werkt. Door middel van lamellen wordt de opening bepaald. Hoe kleiner de opening van de lens, hoe scherper het resultaat zal zijn van voor tot achter op de foto. Dan is er sprake van een grote scherptediepte. Een groot diafragma (grote opening) geeft een kleine scherptediepte en dus een wazige achtergrond.

diafragma-wazige achtergrond
Hoe lager het getal hoe waziger de achtergrond
diafragma-wazige achtergrond voorbeelden
Diafragma verschil tussen f/1.8 en f/11

Diafragma instellen

Om een wazige achtergrond te krijgen stel je het diafragma dus groot in (klein getal). Het diafragma kan niet bij elk objectief of elke lens hetzelfde ingesteld worden. Het ene objectief gaat tot f/1.4 en andere gaan maar tot f/5.6. Dit staat vermeld op het objectief.

Achteraf een wazige achtergrond maken

Als de foto toch niet zo’n hele mooie wazige achtergrond heeft als je had gehoopt, kan je dat achteraf in een bewerkingsprogramma nog aanpassen. Je kan dan meestal hetgeen selecteren wat je scherp wilt houden en het programma maakt dan de achtergrond wazig. Je kan zelfs een mooi Bokeh effect toevoegen als je dat zou willen. Ik laat je hier zien hoe je dat doet.

Bokeh

Bokeh is Japans voor vervaging of waas en zegt iets over de onscherpe delen van een foto. Je foto krijgt een wat dromerige uitstraling. Met een sterke Bokeh worden de lichtbronnen op de foto zachte lichtbollen. Dit is een erg gewild effect geworden in de fotografie, maar een wazige achtergrond zonder sterke Bokeh is ook al een mooi.

Samengevat wazige/onscherpe achtergrond in je foto 

  • Av-/A-stand of M-stand (Manueel) als je zelf ook de ISO en sluitertijd wilt instellen.
  • Groot diafragma (hoe kleiner het ‘f’-getal, hoe waziger de achtergrond).
  • Zorg dat er wat ruimte is tussen het onderwerp en achtergrond.
  • Ga dichtbij het onderwerp staan of ga juist verder weg staan en zoom in.

Veel plezier! #blijfklikken

Was dit artikel nuttig?
×