Fotograferen met sterretjes
Het einde van het jaar is weer in zicht! Normaal gesproken kan je dan gaan proberen om siervuurwerk te fotografen. Dit jaar mag er helaas geen vuurwerk afgestoken worden, maar met sterretjes kun je ook leuke foto’s maken. Dat is nog best lastig, dus ga ik je tips geven om te fotograferen met sterretjes. Als je mijn tips opvolgt gaat dat zeker lukken.
Voorbereiding
De voorbereiding is heel belangrijk. Je kunt het fotograferen van sterretjes niet even snel doen.
Statief
Bij het fotograferen met sterretjes en van vuurwerk is het belangrijk dat je een statief gebruikt. Meestal gebruik je een langere sluitertijd waardoor je geen foto uit de hand kunt maken.
Stabilisatie
Als je vanaf statief fotografeert, moet je niet vergeten om de stabilisatie uit zetten.
Schouderband/-riem camera
Zorg dat de schouderband/-riem van je camera goed vast zit, zodat deze niet kan bewegen door eventuele wind. Er mag absoluut geen beweging in zitten.
Afstandsbediening of zelfontspanner
Gebruik een afstandsbediening of timer. Dit is om te voorkomen dat er beweging ontstaat.
M-stand
Het is belangrijk dat je de camera op de M-stand instelt. Met de manuele stand kun je alle instellingen zelf bepalen en dat is belangrijk bij het fotograferen van sterretje en vuurwerk.
Diafragma
Het diafragma kun je instellen op f/11. Met deze instelling zorg je ervoor dat alles goed scherp op de foto komt.
ISO
Stel de ISO zo laag mogelijk in. Als je de ISO hoger in gaat stellen, zul je al snel ruis op de foto gaan zien.
Sluitertijd
Het is donker dus je gaat gebruik maken van een langere sluitertijd. Begin bijvoorbeeld eerst bij 1 seconde en maak het steeds langzamer. Je kunt tot 30 seconden gaan. In bijna elke camera kun je de sluitertijd instellen op ‘bulb’. Dit doe je door de sluitertijd naar de laatste stand, voorbij de 30 seconden, te draaien. Deze stand zorgt ervoor dat het licht en beeld de camera binnenkomt totdat je de ontspanknop of afstandsbediening loslaat. Jij bepaalt dus zelf hoe lang de sluiter open blijft en kunt er dus ook voor kiezen om dit langer dan 30 seconden open te houden. Meestal zal dit niet nodig zijn. Bij het fotograferen van sterretjes of vuurwerkfotografie maakt de bulb-modus het fotograferen van vuurwerk wel gemakkelijker.
Scherpstellen
Probeer op iets scherp te stellen dicht in de buurt van waar je het sterretje wilt gaan fotograferen, bijvoorbeeld een auto, lantaarnpaal of muurtje. Zodra je scherp hebt gesteld zet je de autofocus uit.
Geen statief? Gebruik dan de flitser
Heb je geen statief, dan kun je ook sterretjes fotograferen door de flitser te gebruiken. Door te flitsen hoef je geen lange sluitertijd te gebruiken. Bij vuurwerk gaat dat niet, want vuurwerk is te ver weg.
Schrijven
Met sterretjes is het ook erg leuk om te schrijven, bijvoorbeeld het getal van het nieuwe jaar. Let op dat je dat in spiegelbeeld schrijft. Je kan zelf alle cijfers schrijven, maar met vier personen gaat dat beter omdat je het dan niet aan elkaar hoeft te schrijven. Je camera moet wel op statief staan.
Oefenen
Ga gewoon oefenen met sterretjes fotograferen. Het zal misschien niet gelijk lukken. Probeer verschillende sluitertijdsinstellingen. Probeer ook eens een close-up foto te maken door in te zoomen, want je kunt natuurlijk niet dicht op het sterretje gaan staan met je camera.
Samengevat
- Gebruik een statief;
- Zet de stabilisatie uit;
- Schouderband/-riem goed vast maken;
- Gebruik een afstandsbediening of de timer;
- Manuele stand;
- Diafragma f/11;
- ISO zo laag mogelijk (ISO 100);
- Sluitertijd van 1 tot 30 seconden of bulb;
- Stel scherp op iets wat stil staat, dichtbij waar de sterretjes worden afgestoken;
- Houd voldoende afstand met je camera.
Veel plezier! #blijfklikken