Wat is het verschil tussen JPEG en RAW?
Laten we beginnen bij JPEG.
Dit is het standaard formaat waar alle foto’s mee worden opgeslagen. Het is direct gebruiksklaar om te delen. Wanneer jij op de ontspanknop van je camera drukt maakt je camera de foto én bewerkt hem heel snel!
Compact formaat
Het voordeel van een JPEG bestand is dat deze redelijk compact is qua geheugen. Een gemiddelde foto zal tussen de 3,5 en 5 mb zijn. Een klein compact formaat die je gemakkelijk per e-mail kan versturen.
Foto’s worden bewerkt
Tijdens het maken van de foto bewerkt je camera de foto, met verzadiging, verscherping en contrast. Hierdoor krijg je overwegend een mooie foto te zien. Na de bewerking gooit de camera alle overbodige informatie weg, waardoor je dus een klein bestand (qua ma’s) krijgt.
Wanneer je een JPEG foto wilt gaan bewerken kan dit zeker wel, maar je gaat een al bewerkte foto nog verder bewerken. Dit gaat altijd ten koste van de kwaliteit.
Het verschil tussen JPEG en RAW: de voordelen van RAW
Wat de nadelen zijn van JPEG, zijn de voordelen van RAW. De foto’s worden niet bewerkt door je camera, waardoor jij maximale controle krijgt over de foto.
RAW bewerken
Omdat de foto’s nog niet zijn bewerkt door je camera zien de foto’s (in RAW) en niet altijd even goed uit. Ze missen wat pit, zullen we maar zeggen. Je zult dan ook altijd de foto’s nog moeten bewerken.
RAW foto’s bekijken
Wanneer je RAW foto’s op je computer of laptop zet zal je niet direct de foto’s zien. Je hebt hiervoor een viewer voor nodig. Maar omdat je de foto’s toch wilt/moet gaan bewerken, kan je het beste de foto’s daarin bekijken.
Fotobewerkingsprogramma RAW
De meest bekende fotobewerkingsprogramma’s zijn Lightroom en Luminar. Beide programma’s zijn eenvoudig in gebruik, je kan een RAW foto eigenlijk binnen een aantal klikken omtoveren tot een prachtige foto.
Witbalans aanpassen
Heb je foto’s gemaakt waarbij de witbalans verkeerd stond? Geen enkel probleem met een RAW bestand. Je bent in staat om dit nog aan te passen, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit.
Geheugen
Werk je of ga je werken met RAW foto’s gebruik dan een SD kaart die hiervoor geschikt is. Metname de schrijfsnelheid is belangrijk. Een gemiddeld RAW bestand is 40/50mb groot. Wanneer je een schrijfsnelheid hebt van bv. 30mb/s dan zal je erachter komen dat je even moet wachten tot dat je de volgende foto kunt maken. Lees hier alles over in het artikel: “SD kaarten welke heb ik nodig”
Extensies
Per merk is het verschillend hoe de RAW foto’s worden opgeslagen, qua extensie. Hieronder het rijtje met merken en bijbehorende extensies:
Canon .CR2
Nikon .NEF
Sony .ARW .SRF of .SR2
Pentax .PEF
Olympus .ORF
Panasonic .RW2
Fujifilm .RAW
Samsung .SRW
Adobe .DNG (universeel)
Complete fotografie cursus
online | nu: 39,95
42 videolessen
meer informatie6 praktijkopdrachten
professionele feedback
alles in eigen tempo