SD card – welke heb je nodig?
SD Cards voor je fotocamera zijn er in vele soorten, maten รฉn merken! Persoonlijk werk ik alleen met SanDisk en Lexar. Maar waarom dan zal je je afvragen?

Beide merken, SanDisk en Lexar, zijn van hoge kwaliteit. Kwaliteit waar je als fotograaf op kan bouwen. Je moet er toch niet aan denken dat je na een fotoshoot je SD Card niet meer werkt!!!

Er zijn veel merken op de markt. Ook eigen huismerken van drogisterijen. Maar doe jezelf een plezier. Investeer net een paar euro meer, want voorkomen is beter dan genezen.

Type SD-Cards
Er zijn twee verschillende type SD-Cards op de markt: SDHC en SDXC cards. Allebei de kaarten hebben hetzelfde formaat, alleen de SDXC kan meer รฉn sneller opslaan dan de SDHC.

Let op! Niet iedere camera kan een SDXC kaart aan. Controleer daarom, voor de aankoop van zo’n SD Card, of je camera geschikt ervoor is. SanDisk heeft op zijn website een tool beschikbaar gesteld om de juiste kaart voor je camera te bepalen.

Snelheid
Op iedere SD Card zie je ook een omschrijving staan van de snelheid. Bijvoorbeeld 80 MB/s. Let wel dit is de leessnelheid, dus NIET de schrijfsnelheid. En deze (de schrijfsnelheid) is echt veel belangrijker dan de leessnelheid.

Wanneer je met RAW foto’s aan de slag gaat dan is een foto gemiddeld 25MB groot. Wanneer je er meerdere snel achter elkaar gaat maken kan je SD Card dit niet kwijt. Gelukkig heeft iedere camera een buffer, waardoor je nog even door kan gaan. Maar deze raakt ook een keer verstopt. Het is dus verstandig dat je een snelle SD Card aanschaft, zeker wanneer je met RAW aan de slag gaat.

Wanneer er op een SD Card staat: 80MB/s leessnelheid dan moet je rekening houden met de helft aan schrijfsnelheid. Dus 40MB/s aan schrijfsnelheid.

Sandisk sd cards - sdhc

Fotografie Ploeg Benelux B.V. SanDisk Ultra 32GB 80MB 2

SanDisk

Ultra SDHC

Fotografie Ploeg Benelux B.V.

 

SanDisk

Extreme SDHC

Fotografie Ploeg Benelux B.V.

 

SanDisk

Extreme Pro SDHC

Fotografie Ploeg Benelux B.V.

 

SanDisk

Extreme Pro SDHC

sd cards bij cameranu.nl

Sandisk sd cards - sdXC

Fotografie Ploeg Benelux B.V. SanDisk Ultra 128GB 80MB SDXC 1

SanDisk

Ultra SDXC

Fotografie Ploeg Benelux B.V. SanDisk Ultra 64GB 150MB SDXC

 

SanDisk

Extreme SDXC

Fotografie Ploeg Benelux B.V. SanDisk Ultra 128GB 170MB SDXC

 

SanDisk

Extreme Pro SDXC

Fotografie Ploeg Benelux B.V. SanDisk Ultra 128GB 300MB SDXC

 

SanDisk

Extreme Pro SDXC

×