Fotograferen op grauwe en bewolkte dagen
Fotograferen op grauwe en bewolkte dagen. Dit soort dagen kunnen het hele jaar voorkomen, dus ook in de zomer. Het zal snel wat donkerder zijn op dit soort dagen. Vergeet daarom niet om je statief mee te nemen of werk met een hoge ISO.
Natuurlijk vinden we het heerlijk als de zon schijnt. Maar in de zomer is het licht overdag vaak erg hard. Op een grauwe en bewolkte dag is het licht veel zachter en zullen de schaduwen zachter zijn. In dit blog leg ik je uit waarom het met bewolkt weer meestal fijner is om te fotograferen.
Dreigende luchten
Dreigende luchten zijn perfect voor fotoβs. Wanneer je gaat fotograferen op grauwe en bewolkte dagen en de lucht is grijs en bewolkt, dan lijkt het altijd extra donker en onheilspellend. Vooral als deze zich vlak achter een zonverlicht landschap bevindt. Er is dan veel contrast te zien. Als de zon weer achter de wolken verdwijnt, is dit grote contrast meteen weer weg.
Minder licht
Op een bewolkte dag heb je te maken met minder licht. Je zult de instellingen dus aan moeten passen. Bij stilstaande onderwerpen zoals een landschap kun je gebruikmaken van een statief. Bij bewegende onderwerpen zal de sluitertijd sneller ingesteld moeten worden, waardoor je eventueel het diafragma en/of de ISO aan zal moeten passen om een goed belichte foto te krijgen.
Effect van bewolkt weer
Het licht is een stuk zachter en meer verspreid doordat de lichtbron groter is. De wolken verspreiden namelijk het licht van de zon. Bij portretten zal je minder last hebben van harde schaduwen en heeft het model meestal geen last van dichtgeknepen ogen.
Kleur
Op een grauwe en bewolkte dag heb je te maken met minder licht, maar ook met minder kleur. Bewolkte fotoβs komen altijd wat grauwer over. Door een kleurrijk onderwerp te gebruiken, zoals de groene bladeren, de gekleurde bladeren in de herfst, of iets met veel kleur op de voorgrond te plaatsen, springt deze kleur er juist extra uit.
Regenbui
Tijdens regen trek je er meestal niet snel op uit om te gaan fotograferen. Maar na de regenbui kun je vaak hele mooie fotoβs maken. Doordat alles nat is komen de kleuren beter uit. Het groen ziet er vaak erg fris uit. In de herfst wordt de kleurenpracht extra versterkt. Daarnaast hangt er een mooie glans over alles heen. Er zullen dus ook veel mooie reflecties te vinden zijn, vooral als het wat donkerder wordt. Trek je er op uit tijdens regenbuien, zorg er dan wel voor dat je je apparatuur goed beschermt.
Kleurrijke zonsondergang
Wie houdt er nu niet van een mooie kleurrijke zonsondergang? Vooral spectaculaire en kleurrijke zonsondergangen zie je niet snel in combinatie met een strak blauwe lucht. Deze zonsondergangen zie je voornamelijk wanneer het bewolkt is. Het ligt er wel aan waar de bewolking zich bevindt en hoeveel bewolking er is. Het is meestal ideaal wanneer er lage bewolking in het westen hangt bij zonsondergang. Er moet wel een open plek aan de horizon zijn, zodat het zonlicht langs de wolken kan strijken. Wanneer het helemaal dicht bewolkt is, zal je geen mooie zonsondergang zien.
Bij regenachtige dagen is het dus de moeite waard om tegen zonsondergang het weer in de gaten te houden. βs Avonds kan het toch ineens opklaren en krijg je misschien wel die hele mooie en kleurrijke zonsondergang te zien. Ook hoge bewolking kan voor een mooie zonsondergang zorgen.
Soorten bewolking
Er zijn verschillende soorten bewolking. Met welke bewolking heb je te maken tijdens het fotograferen en hoeveel licht komt er binnen?
- Bij lichte of sluierbewolking heb je vaak nog voldoende licht om uit de hand te fotograferen.
- Heb je te maken met zware bewolking dan, zul je de instellingen van je camera aan moeten passen omdat er dan minder licht binnenkomt. Gebruik eventueel een statief.
- Bij schapenwolken kunnen de instellingen van je camera steeds anders zijn, omdat de lichtomstandigheden steeds veranderen.
Witbalans
In veel gevallen kun je de witbalans prima op automatisch instellen en laten kiezen door de camera. Op je camera heb je ook een voorinstelling voor bewolkt weer. Deze kun je goed gebruiken wanneer er overdag witte bewolking hangt of wanneer de zon tussen de wolken door piept.
Lange sluitertijd
Als het bewolkt is en er minder licht binnenkomt, moet je er rekening mee houden dat je de instellingen van je camera aan moet passen. Bij landschapsfotografie kun je gebruik maken van een statief en de sluitertijd verlengen. Bij een langere sluitertijd kan je de beweging van de wolken vastleggen. Het ligt eraan hoe donker het is en hoe lang de sluitertijd ingesteld kan worden. Gebruik eventueel een ND-filter als je het effect wilt bereiken. Bekijk het blog βLange sluitertijd met grijsfilterβ voor meer informatie.
Wil je juist geen beweging van de wolken, dan zul je de sluitertijd sneller moeten instellen.
ISO
Probeer de ISO zo laag mogelijk te houden voor minder ruis. Bekijk of je het diafragma wat groter (kleiner getal) in kunt stellen, zodat er meer licht binnenkomt en pas daarna eventueel de ISO aan.
RAW
Fotografeer ook in RAW, zodat je achteraf de foto altijd kunt bewerken in bijvoorbeeld Lightroom of Luminar. Dan kun je onder andere de witbalans nog aanpassen.
Door je fotoβs na te bewerken zul je zien dat je ook de kleuren nog wat meer op kunt halen door het contrast of de verzadiging wat hoger te zetten.
Zwart-wit
In de nabewerking kun je eventueel de foto omzetten in zwart-wit.
Tot slot
Fotograferen hoeft dus bij grauw en bewolkt weer geen excuus te zijn om niet te gaan fotograferen. Ook op grauwe en bewolkte dagen kun je mooie plaatjes maken en er is kans op een mooie zonsondergang.
Veel plezier! #blijfklikken