Leidende lijnen in je foto
Leidende lijnen in je foto. Onze ogen worden van nature aangetrokken tot lijnen en vormen. Wanneer je lijnen/vormen gebruikt in de foto kan je de manier waarop de kijker naar de foto kijkt veranderen. Met lijnen heb je een natuurlijke manier om de ogen van de kijker te leiden. Lijnen zijn dan ook perfect om de aandacht te vestigen op het uiteindelijke onderwerp of de uiteindelijke onderwerpen.
Wat is een leidende lijn?
Met een leidende lijn in je foto trek je de aandacht van de kijker als het ware het beeld in. Leidende lijnen vind je in de natuur, maar bijvoorbeeld ook in gebouwen, bloemen of op de straat. Lijnen kom je overal tegen.
Wegen, bruggen en zelfs gangen zijn geweldig om de ogen te laten leiden. Omdat de lijnen naar het einde toe smal worden, worden de ogen uiteindelijk geleid naar de plaats van het onderwerp.
Praktijk
Wanneer je bezig bent met leidende lijnen, zal je merken dat vormen ook overal om je heen zijn. Je vindt vaak duidelijk gedefinieerde vormen in huizen (ramen en deuren) en andere architectonische constructies. Maar je kunt ook samengestelde vormen vinden – vooral als je goed genoeg kijkt – in elke multidimensionale scène, zoals hieronder.
Krachtige lijnen
De compositie bepaalt waar het oog van de kijker naartoe gaat. Met je compositie maak je aan de kijker duidelijk wat het onderwerp is van de foto. Door krachtige lijnen te gebruiken in je foto trek je de kijker de foto in. Je zorgt ervoor dat het onderwerp eruit springt doordat je de lijn naar het onderwerp laat wijzen.
Regel van derden
Zorg bij een leidende lijn dat het onderwerp op een derde staat waar de lijn naar toe leidt. Daardoor creëer je een interessant beeld om naar te kijken.
Diagonale lijnen
De meest krachtige lijnen zijn diagonale lijnen. Zeker wanneer de lijn begint of lijnen beginnen in een hoek van de foto en de kijker de foto in wordt gezogen. Aarzel daarom ook niet om te bewegen en de hoek van je frame/foto te veranderen om die interessante vormen te vinden. Een diagonale lijn zorgt voor diepte in de foto.
Horizontale lijnen
Maak je gebruik van horizontale lijnen in je foto, zorg er dan ook voor dat de lijnen echt horizontaal lopen en niet scheef. Bij een horizontale lijn in de portretstand voeg je extra nadruk toe aan de lijnen, bijvoorbeeld een hek of houten huis.
Probeer de horizon niet in het midden van je foto te plaatsen, hiermee creëer je vaak 2 beelden. Probeer de horizon op één derde of op twee derde van het beeld te plaatsen. De keuze maak je door te kijken wat belangrijker is in de foto: het landschap en de voorgrond of juist de lucht.
Verticale lijnen
Verticale lijnen benadrukken de lengte van het onderwerp. Daardoor kun je een gebouw hoger laten lijken als je ze in de portretstand fotografeert. Fotografeer je verticale lijnen in de landscape-stand en breek je de verticale lijn(en) af in de foto (omdat deze er niet op past/passen), dan creëer je dat er meer is dan het beeld laat zien.
Lijnen die samenkomen
Probeer bij het zoeken van lijnen ook eens te letten op meerdere lijnen die bij het onderwerp samenkomen.
Lichtstrepen
Lichtstrepen kun je ook heel goed gebruiken als leidende lijn op je foto. De strepen van onderstaande foto nemen je mee de brug op.
Leidende lijnen en symmetrie
In het voorbeeld hieronder zie je een foto waarbij de lijn in het midden van de foto loopt. Daarnaast zie je dat de foto symmetrie bevat.
Hoe vind je een leidende lijn?
Leidende lijnen zijn lijnen die gelijk zichtbaar zijn. Bekijk je onderwerp en de situatie vanuit verschillende standpunten. De lijn is niet altijd vanuit alle hoeken zichtbaar. Wanneer werkt de lijn het beste? Werkt het beter bij een laag standpunt of vanaf een hoger standpunt?
Ga oefenen met leidende lijnen, ga bewust op zoek en probeer ze op de juiste manier vast te leggen.
Bij de ‘online cursus compositie’ komen verschillende composities aan bod, ook leidende lijnen. Bij deze cursus leer ik je anders kijken. Wellicht is deze cursus iets voor jou!
Veel plezier! #blijfklikken