1. Home
  2. Knowledge Base
  3. Natuurfotografie
  4. Bronsttijd, het beste moment om herten te fotograferen – 10 tips

Bronsttijd, het beste moment om herten te fotograferen – 10 tips

Bronsttijd

De bronsttijd begint weer! De burlende herten gaan de strijd aan om een hinde voor zich te winnen. Soms gaat dat er erg agressief aan toe. We gaan je wat tips geven hoe je deze burlende dieren tijdens deze periode kunt fotograferen en waar je de herten kunt vinden. 

Fotografie Ploeg Benelux B.V. de Regel van Derden voorbeeld hert

Leg het magische moment vast!

Verbeter je hertenfotografie tijdens de bronsttijd met onze Foto Buddy hulpkaarten.

1. In deze maanden kun je tijdens de bronsttijd fotograferen

De burltijd/bronsttijd van de edelherten begint in september en van de damherten in de tweede helft van oktober. De mannetjes proberen de vrouwtjes te imponeren door zo hard mogelijk te burlen. Edelherten zijn de grootste hertensoort die in Nederland voorkomt. Tijdens de bronst maken herten een bronstgeluid dat burlen heet. Het bronstgeluid van een edelhert is een diep, laag geburl en dat van een damhert is wat hoger.

Bronstijd-burlende-herten

2. Het gewei

Het gewei van de herten bestaat uit bot. De functie van het gewei is vooral om indruk te maken op de andere mannetjes en om te gebruiken tijdens het gevecht. Het gewei wordt ieder jaar afgeworpen. Daarna groeit het in een paar maanden tijd weer aan. Het gewei wordt meestal ieder jaar iets groter en zwaarder met meer vertakkingen, ook wel enden genoemd, en kent een maximum van dertien enden. Een eenjarig mannetje herken je aan de twee rechte “stokken” en wordt een spitser genoemd.

Er zit een fluweelachtige huid over het gewei totdat het gewei volgroeid is. Dit wordt het bastgewei genoemd. Rond augustus verwijderen de mannetjes de basthuid door deze langs takken en boomstammen te schuren. Daarna is het gewei gevoelloos en klaar om te gebruiken in gevechten gedurende de bronst.

Bronstijd-bastgewei

3. Hier kun je de herten vinden

In heidegebieden en bossen zoals op de Veluwe zijn vooral edelherten te vinden. Damherten leven in bossen op de Veluwe, maar ook in de duinen. Ik geef je hieronder twee voorbeelden waar herten te vinden zijn.

De Wildbaan in Nationaal Park De Hoge Veluwe

De Wildbaan in Nationaal Park De Hoge Veluwe is een veilige en populaire plaats om de hertenbronst mee te maken en te fotograferen. De dieren zijn redelijk gewend aan mensen en komen soms ook wat dichterbij. De kans dat je hier een hert ziet is groot.

Bronstijd-hert

Amsterdamse Waterleidingduinen

Damherten kom je in de Amsterdamse Waterleidingduinen overal tegen. Je hebt grote kans dat je burlende en vechtende herten tegenkomt. De Amsterdamse Waterleidingduinen is een natuurgebied dat ongeveer 10 kilometer lang en 5 kilometer breed is en het ligt aan de kust tussen Zandvoort, Aerdenhout, De Zilk en Noordwijk.

Bronstijd-damhert

4. Dit is het beste tijdstip om burlende herten te fotograferen

In de vroege ochtend of late namiddag kun je de burlende herten het beste fotograferen. Het licht is dan ook het mooist. Let er wel op dat je niet in een afgesloten deel gaat staan, want dat is een rustgebied.

Bronstijd-herten-gewei

5. Beweeg tegen de wind in en wees zo stil mogelijk

Het is aan te raden om zoveel mogelijk geluid en beweging te voorkomen, want herten kunnen je heel goed horen. Kijk dus goed hoe je beweegt en voorkom ritselende blaadjes of krakende takken. Het is vaak een beter idee om op een goede plek te gaan zitten en te wachten tot de dieren langskomen dan dat je achter het geluid aan gaat. Daarnaast hebben herten een uitstekend reukvermogen. Gebruik daarom geen extra geurtjes, zoals deodorant of parfum. Als je je tegen de wind in beweegt is de kans kleiner dat een hert je geur ruikt.

Bronstijd-gewei

6. Onopvallende kleding tijdens het fotograferen van herten

Zorg ervoor dat je zo min mogelijk opvalt. Draag geen opvallend gekleurde kleding. Felle kleuren kunnen de herten afschrikken, waardoor ze uit je beeld verdwijnen. Dat wil je natuurlijk niet. Draag het liefst kleding met camouflerende kleuren.

7. Houd afstand van de herten

Zorg dat je voldoende afstand houdt van de herten. Door te dicht bij de herten te komen kan je dieren onnodig verstoren of kunnen er zelfs gevaarlijke situaties ontstaan. Houd vooral tijdens het gevecht voldoende afstand. Herten zijn zelden agressief, ze vluchten liever. Zorg ervoor dat ze rustig weg kunnen en dat je niet in hun vluchtroute staat. Geef ze de ruimte.

Bronstijd-herten-burlen

8. De beste lens om herten tijdens de bronsttijd te fotograferen

Je kunt meestal niet dicht bij de herten komen. Het is dus aan te raden een telelens met een brandpuntsafstand van minimaal 300 mm te gebruiken. Een andere lens kun je natuurlijk ook gebruiken, je komt alleen wat minder dichtbij.

Bronstijd-hert-gewei

9. Statief: een handig hulpmiddel bij het fotograferen van burlende herten

Een statief kan erg handig zijn bij het fotograferen van burlende herten. Tijdens het ochtend- of avondlicht is er minder licht waardoor je een langzamere sluitertijd zult moeten gebruiken. Je kunt ook een rijstzak of plastic zak meenemen om liggend op de grond foto’s te maken.  

10. Dit zijn de beste instellingen bij het fotograferen van herten tijdens de bronsttijd

Zorg ervoor dat je snel kunt gaan fotograferen wanneer er een hert voor je camera komt. Het dier kan snel weer weg zijn. Gebruik de autofocus en de stand ‘continu opname’. Stel de ISO hoger in als dat nodig is, want de sluitertijd mag niet te langzaam zijn. Je kunt beter wat ruis op de foto’s hebben dan onscherpe foto’s.

Sluitertijd bij het fotograferen van herten

Let goed op de sluitertijd, zeker wanneer je met een telelens gaat fotograferen. Hoe groter de brandpuntsafstand is, des te meer kans je hebt op bewegingsonscherpte.

Ik adviseer altijd: brandpuntsafstand x 2 = sluitertijd. Wanneer je deze formule aanhoudt, zit je altijd goed. Voorbeeld bij een brandpuntsafstand van 300 mm: 300 mm x 2 = 600, dus 1/600 sluitertijd.

Diafragma bij het fotograferen van herten

Wil je fotograferen met een wazige achtergrond, gebruik dan een groter diafragma van bijvoorbeeld f/4. Let er wel op dat bij een grote afstand de achtergrond minder wazig zal zijn. Wil je alles van voor tot achter scherp, gebruik dan een diafragma van f/11.

De hertenbronst is een bijzondere ervaring om mee te mogen maken.

Veel plezier! #blijfklikken

Was this article helpful?

Related Articles

×