Fotograferen van druppels

Druppelfotografie voor de creatieve geest

Macrofotografie is door de jaren heen voor veel mensen een populaire hobby geworden en een van de meest boeiende onderwerpen is het vastleggen van waterdruppels. Of je nu een amateur of een ervaren fotograaf bent, het fotograferen van druppels is een geweldige manier om te experimenteren met licht en hoeken om prachtige foto’s te maken. Van dauwdruppels op bloemen tot druppels die in water vallen, er zijn tal van soorten druppels die kunnen worden gefotografeerd.

macrofoto van druppels
Foto gemaakt door Hette (cursist)

Dauwdruppels in de natuur

Het fotograferen van dauwdruppels in het vroege ochtendlicht is een geweldige manier om je foto’s te laten opvallen. Na een nacht met hoge luchtvochtigheid kan de natuur bedekt zijn met kleine dauwdruppels die fonkelen en glanzen in de ochtendzon. Met een paar tips en trucs kun je prachtige foto’s maken van deze magische momenten in de natuur.

Dauwdruppels en spinnenwebben

Spinnenwebben zijn erg leuk om te fotograferen, voeg daar dauwdruppels aan toe en de foto wordt vele malen mooier. De beste tijd om foto’s van deze druppels te maken is net na zonsopgang. Er moet wel voldoende licht zijn om de spinnenwebben en de druppels mooi te verlichten. 

Ga op zoek naar een locatie met een veel bomen of andere vegetatie voor een interessante achtergrond. Gebruik een statief omdat je waarschijnlijk een langere sluitertijd moet gebruiken omdat er minder licht aanwezig is. Een macrolens maakt het allemaal net iets makkelijker omdat je dichterbij kan komen.

fotograferen van druppels
Foto gemaakt door Lyanne (cursist)

Dauwdruppels en insecten

Als je al macrofoto’s van insecten maakt dan weet je vast dat het in de ochtend veel makkelijker is om dichtbij te komen. Dat komt doordat insecten koudbloedig zijn en pas sneller worden als ze lekker warm zijn van de zon. Maar als het erg vochtig is geweest, kan je ook insecten tegenkomen die bedekt zijn met dauwdruppels. Dit ziet er erg tof uit en de insecten kunnen vaak geen kant op omdat ze nat zijn.

Een statief is prima te gebruiken omdat je wat meer de tijd kan nemen. Gebruik een macrolens met een langere brandpuntsafstand zodat je iets meer afstand kan houden. Let goed op waar de zon staat, omdat hij nu nog heel laag staat.

macrofoto van druppels
Foto gemaakt door Henk (cursist)

Na een regenbui

Als je gaat fotograferen in de natuur na een regenbui krijg je hele mooie foto’s. Terwijl de zon achter de wolken tevoorschijn komt, lichte de druppels die zich nog aan de planten en bloemen hechten allemaal op. Weelderig groen gras glinstert en fonkelt als sterren en voegen nog meer diepte en textuur toe aan je foto’s. 

Bokeh na een regenbui

Na een regenbui, met overal druppels, is het ook heel makkelijk om een mooi Bokeh effect te krijgen. Door al die druppels die het zonlicht reflecteren, krijg je allemaal lichtpuntjes. Door een groot diafragma te gebruiken, veranderen die lichtpuntjes allemaal in mooie Bokeh-bollen. Dit is makkelijker te doen met een macrolens

Als het niet net heeft geregend, en je wilt dit effect toch graag hebben, kan je eventueel hetzelfde resultaat krijgen als je zelf even spuit met een spuitflesje water. Spuit niet teveel water en kijk regelmatig wat het voor effect heeft in je foto’s. Houdt er rekening mee dat op een warme dag het water snel weer verdampt. 

macrofoto van druppels
Foto gemaakt door Jolanda (cursist)

Druppels die iets reflecteren

Reflecterende druppels fotograferen wordt steeds populairder, en het is niet moeilijk te begrijpen waarom. Ongelooflijk gedetailleerde beelden van alles wat in de druppel wordt weerspiegelt zijn ideale onderwerpen. Dit kan gewoon met water, maar om het jezelf makkelijker te maken kun je beter een combinatie gebruiken van water en glycerine. Het voordeel van glycerine is dat het een veel scherpere reflectie geeft, en het zorgt voor wat meer stroperige druppels. Dat is fijn omdat je dan meer de tijd kan nemen.

Gebruik een macrolens omdat dit snelle lenzen zijn en je die snelheid nodig hebt. Maar ook omdat je veel dichterbij kan komen met een macrolens en daardoor veel meer details kan zien. 

Houdt er wel rekening mee dat alles wat wordt gereflecteerd in de druppel op zijn kop komt te staan. Als je bijvoorbeeld een ronde bloem neemt wat wordt gereflecteerd is dat niet zo erg, die ziet er tenslotte altijd hetzelfde uit. Maar bij andere voorwerpen die worden weergegeven in de druppel zal het meer opvallen. Je kan dit eventueel rechtzetten met een bewerkingsprogramma. 

macrofoto van druppels
Foto gemaakt door Veerle (cursist)

Glazen bol fotografie

Een makkelijkere versie hierop is het fotograferen van een glazen lensbal. Dit is een kristal glazen bol gemaakt van 100% helder glas. Het is wat makkelijker dan reflecterende druppels omdat de lensbal rond de 8cm is en dus vele malen groter is dan een druppel. Perfect dus om mee te oefenen.

Splash fotografie

Splash fotografie is het fotograferen van voorwerpen die in het water vallen. Als je dit doet in een glazen vaas kan je ook nog eens door de vaas heen kijken en het voorwerp zien. Het moeilijkste hiermee is de foto op het juiste moment maken. Een snelle sluitertijd en voldoende licht zijn hierbij erg belangrijk. Ook leuk is om verschillende gekleurde achtergronden te gebruiken. Omdat je werkt met doorzichtige producten kan je het vallende voorwerp er mooi uit laten springen. 

Vallende druppels in water

Ook steeds populairder is het fotograferen van vallende druppels in water. Het water maakt mooie patronen als er een enkele druppel in valt. De kunst ook hierbij is de timing, die moet precies goed zijn om de juiste foto te krijgen. 

Het gaat hierbij niet zozeer om een hele snelle sluitertijd, dit lukt vaak ook niet omdat er dan niet genoeg licht binnenkomt. Dat los je op door gebruik te maken van een losse reportage flitser. Die zorgt er voor dat er meer licht binnenkomt, maar ook dat door de flits het beeld als het ware wordt bevroren. Plaats de flitser achter de plek waar de druppel valt zodat het licht er mooi doorheen kan schijnen.

Dit is al makkelijk zelf te realiseren gewoon bij de keukenkraan. Pak een kom of schaal, liefst doorzichtig en vul die met water. Zet hem op een verhoging in de wasbak. Gebruik een statief en zorg dat je camera net over de kom heen kijkt en dat je niet de randen kan zien. Je kan ook eventueel een gekleurde achtergrond gebruiken. Draai de kraan heel zachtjes open en wacht op de druppel. Houdt er rekening mee dat je een hoop foto’s zal moeten maken voordat je een mooie hebt.

Je hebt ook eventueel een druppelaar met timer. Die maakt het fotograferen van druppels een stuk makkelijker. Op internet zijn er genoeg te vinden, van vrij simpel tot zo ver dat ze ook je flitser en camera kunnen bedienen. Genoeg opties om het fotograferen van druppels makkelijker te maken.

Als je op een budget zit is hier een leuke DIY uitleg om zelf een druppelaar te maken!

Olie en water

We weten allemaal dat olie en water niet mengen met elkaar. Maar wist je ook dat je daarmee hele bijzondere dingen kan maken? Het werkt als volgt; neem een glazen schaal en vul die met water, daarna leg je onder de schaal mooi gekleurd papier. Vervolgens druppel je voorzichtig een paar druppels olie in het water. Als het goed is blijven die druppels drijven op het water en kan jij daar mooie foto’s van maken.

Was this article helpful?

Related Articles

×