Lensbalfotografie – tips

Lensbalfotografie – tips

Lensbalfotografie is erg populair. De lensbal of glazen bol is een leuke gadget om mooie creatieve foto’s mee te maken. Je kunt deze foto’s maken met je camera, maar ook met je smartphone. Ik ga je wat tips geven hoe het fotograferen met een lensbal werkt. De lensbal is gemaakt van 100% helder glas waar je doorheen kunt kijken. Doordat het kristal rond is kijk je er niet op een normale manier doorheen. De bolle vorm van de lensbal werkt als een soort fish-eyelens en het achterliggende beeld wordt in de bol op zijn kop weergegeven.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. 164839 puria berenji JKt55OsmUts unsplash

Lensbal kopen

Een lensbal hoeft niet duur te zijn maar het is wel belangrijk dat de kwaliteit echt goed is. Er mogen geen oneffenheden of luchtbellen in het glas zitten. Vaak zit er ook een opbergzak en schoonmaakdoekje bij. Er zijn verschillende maten te koop, de middenweg is een glazen bol van acht centimeter. Hiermee kun je prima een hele omgeving fotograferen en het gewicht valt ook nog wel mee. De lensbal kun je via deze link kopen. Er zit een zakje omheen en een doekje bij om de bal schoon te kunnen maken.

Glazenbol - Lensbal

Lensbalfotografie, waarbij gebruiken?

De lensbal kun je gebruiken voor landschaps-, stads- en architectuurfotografie. Maar je kunt hem ook heel goed gebruiken voor patronen of herhalingen. 

Lensbal vasthouden of neerzetten?

De lensbal kun je (laten) vasthouden. Op de voorgrond zie je dan vaak een hand of gezicht. De lensbal laat dan de omgeving zien. Verder kun je de lensbal op de grond in het bos leggen met wat bladeren eromheen. Leg de bal ook eens in het water of bij de zee.

Ooghoogte

Als je met een lensbal aan de slag gaat, is het standpunt belangrijk. Zorg dat de lensbal recht in het midden voor je lens is, want in een hoek is het effect minder sterk.

Waterplas

Zet de lensbal eens in een waterplas en kijk wat voor weerspiegeling er ontstaat.

Lichtval

Zorg ervoor dat het licht goed op de lensbal terechtkomt. Komt het licht vanaf de achterkant of zijkant op de lensbal, dan ontstaat er een fijn lichtrandje rondom de bal. Dit zorgt ervoor dat je op de foto goed kunt zien dat er een lensbal is gebruikt.

Lensbal scherpstellen

https://fotografieploeg.nl/fotografie-kennisbank/scherpstellen-6-redenen-waarom-je-camera-niet-scherp-stelt/

Om het beeld op de lensbal scherp te krijgen kun je het beste handmatig scherpstellen met je camera. Het automatisch scherpstellen zal wat lastiger zijn met een lensbal. Gebruik één scherpstelpunt in het midden van de lens. Met je smartphone tik je op je scherm waar het scherp moet zijn.

Wazige achtergrond

Kies voor een groot diafragma (klein getal) bijvoorbeeld f/3.5 of f/4, neem wat afstand van de lensbal en zoom in op de bal. Zo krijg je sneller een wazige achtergrond.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Lensbal glazenbol fotografie

Alles scherp, ook de achtergrond

Wil je alles scherp, dan is het belangrijk om een klein diafragma (groot getal) te kiezen van bijvoorbeeld f/22. Zoom helemaal uit. Zo krijg je het makkelijkst een scherpe achtergrond.

Compositie

De compositie is belangrijk bij het fotograferen met een lensbal. Bekijk goed wat je in de lensbal ziet. Wil je de lensbal ook helemaal op de foto? Wil je bijvoorbeeld de hand die de lensbal vasthoudt er wel of niet op?

Lens

Een macrolens is erg handig bij lensbalfotografie. Met een macrolens kun je heel mooi het bokeh-effect (wazige achtergrond) krijgen en de focus leggen op het onderwerp in de lensbal. Een groothoeklens kun je goed gebruiken bij lensbalfotografie als je landschappen en stadviews vast wilt leggen. Maar je kunt ook gewoon de kitlens gebruiken die standaard bij je camera zit.

Lensbal met kleurrijke achtergrond op het computer-/laptopscherm

Je kan je computer- of laptopscherm gebruiken voor de creativiteit. Daarop ga je een beeldvullende afbeelding laten zien. Zorg dat de ondergrond waar je de glazen bol op zet donker is. Daarop leg je een perspex of glazen plaat voor de reflectie. Let er wel op dat deze helemaal kras en vlekvrij is. Zet de bal voor het scherm. Probeer verschillende afstanden om te kijken wat het effect in de bal is. Met een heel klein stukje kauwgum kan je de bal goed stil laten liggen. Wel een heel klein stukje, anders zie je dit weer terug in de bol! Je kan de bal ook op een houder of een klein ringetje zetten. Zorg dat de kamer of ruimte donker is, anders zie je dat terug in de lensbal. Zet je camera op statief (zet je stabilisatie uit) en zorg dat de lens gelijk staat met de glazen bol. Zet de camera op Liveview. Daarna zoom je in op de glazen bol en stel je handmatig scherp. Vervolgens zet je de live-view weer uit en ga je de foto maken. Gebruik een afstandsbediening of de timer om beweging te voorkomen.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. glazenbol fotografie toos
Foto gemaakt door cursist Toos

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Achtergrond Glazenbol Fotografie Raster
Een voorbeeld van afbeelding voor op het scherm

Lensbal gooien

Probeer de lensbal ook eens iets omhoog te gooien en dan de foto te maken. Hierdoor krijg je een leuk effect. Let er wel op dat je hem niet laat vallen.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Lensbal glazenbol fotografie gooien

Hoe zet ik beeld in de bol recht?

Achteraf kun je het beeld 180 graden draaien door de foto te bewerken in bijvoorbeeld Lightroom of Luminar, maar je kunt ook Snapseed gebruiken.

Brandgevaar

Zorg ervoor dat de lensbal nooit in direct zonlicht komt. Een lensbal werkt als een vergrootglas, dus als de zon er direct op schijnt kan er brand ontstaan. Leg de bal daarom niet gewoon buiten neer. Je kunt jezelf ook aan de lensbal branden.

Beschadigingen

Voorkom beschadigingen op de glazen bol. Gebruik het bijgeleverde hoesje om de bol goed op te bergen. Kijk ook uit met het gebruik in combinatie met sieraden, omdat deze krassen kunnen veroorzaken.

Schoonmaken

Maak de glazen bol iedere keer schoon, net voordat je de foto gaat maken. Onze handen kunnen, ook al zijn ze net gewassen, wat vet afgeven. Dit ga je ook weer terugzien op de foto.

Veel plezier! #blijfklikken

Was dit artikel nuttig?
×