Macrofotografie – verlichting

Macrofotografie – verlichting

Bij macrofotografie heb je veel licht en vaak een snelle sluitertijd nodig om een hele scherpe foto te kunnen maken. Om meer licht te krijgen kun je gebruik maken van bijvoorbeeld een ringflitser. Met een flitser heb je altijd genoeg licht om voldoende scherptediepte in de foto te krijgen en om bewegingen te ‘bevriezen’. Als je geen vaste handen heb of met een extreme vergroting fotografeert, dan heb je echt een flitser nodig. Als je ook de achtergrond mee wilt laten spelen, zul je ondanks je flitser wel een wat langere sluitertijd moeten gebruiken, anders wordt deze al snel erg donker. Wat voor soorten flitsers kun je gebruiken en hoe werk je ermee?

Macrofotografie verlichting

Ringflitser

Een ringflitser plaats je met behulp van een adapter aan de voorzijde van je objectief. De ringflitser geeft gelijkmatige belichting op je onderwerp. De afstand van de flitser tot je onderwerp is vrij kort. Het licht kan op deze manier ook niet geblokkeerd worden door je objectief. Door het egale licht heb je geen last van schaduwen. Er zijn ook ringflitsers waarbij het mogelijk is om de linker- en rechterzijde apart in of uit te schakelen. Een ringflitser werkt eigenlijk heel makkelijk. Je hebt alleen wel een beperkte belichtingshoek.

Macrofotografie-verlichting-ringflitser
Ringlamp met Flitser

Twin light flitser

Een twin light flitser heeft, zoals de naam het al zegt, twee flitskoppen. Deze plaats je net als de ringflitser op je objectief met behulp van een adapter. Er zijn verschillende twin light flitsers te koop. Zo zijn er twin light flitsers met flexibele armen waarop de flitskoppen bevestigd zijn, maar er zijn ook twin light flitsers met twee kantel- en buigbare flitskoppen, die je naar wens op de ring kunt plaatsen. Met een twin light flitser kun je het licht heel goed richten op de plaatsen waar jij het hebben wilt. Met de twin light flitser kun je dus heel gericht op je onderwerp flitsen en is het licht heel nauwkeurig af te stemmen. De twin light flitser is wel wat lastiger in gebruik dan de ringflitser. Daarnaast zijn er ook kleurfilters verkrijgbaar.

Macrofotografie-verlichting
Macrofotografie-verlichting

Reportageflitser

Je kunt een reportageflitser ook bij macrofotografie gebruiken. Je kunt dan het beste een triggersetje erbij gebruiken, zodat je de reportageflitser los van je camera kunt gebruiken. Bij het gebruik van de reportageflitser op je camera krijg je namelijk harde schaduwen. Ook kun je een diffuser gebruiken om het licht te verspreiden en te verzachten.

Macrofotografie-verlichting
Reportageflitser

Om de reportageflitser vanuit verschillende hoeken vast te kunnen houden of neer te zetten met een speciaal voetje, plaats je de zender op je hotshoe van de camera en de ontvanger bevestig je aan de flitser.

Macrofotografie-verlichting-trigger
Trigger set

Voordelen

Het voordeel van het flitsen bij macrofotografie is dat je makkelijk uit de hand kunt fotograferen, omdat je een snelle sluitertijd kunt gebruiken. Verder zijn de schaduwen minder zichtbaar.

Nadelen

Het nadeel van flitsen bij macrofotografie is dat je de flits terug kan zien in de reflectie van bijvoorbeeld de ogen van insecten of op glimmende onderwerpen. Daarnaast maakt de flitser je camera wat groter en zwaarder waardoor je soms wat lastiger kunt bewegen.

Automatisch of handmatig flitsen

Bij de meeste macroflitsers kun je de intensiteit van de flits handmatig instellen. Ook zijn er macroflitsers met een TTL-functie (‘Trough the lens’). Deze past de intensiteit van de flits automatisch aan. Dan hoef je het niet zelf in te stellen. Voor de mooiste macrofoto’s is het wel verstandig om een flitser te gebruiken, waarbij je de flitser handmatig instelt, omdat je dan zelf de controle hebt over het licht en het uiteindelijke resultaat.

Constante verlichting

Je kunt ook zorgen voor constante verlichting. Eventueel kun je er een reflectiescherm bij gebruiken.

Macrofotografie-verlichting-reflectiescherm
Reflectieschermen

Zie ook mijn blog ‘Macrofotografie‘.

Veel plezier! #blijfklikken

Was dit artikel nuttig?
×