Ik zoek een fotocamera?

Ik krijg heel vaak deze vraag. Je zoekt een goede fotocamera voor beginner/starter. In dit artikel tracht ik je mee te nemen langs alle verschillende soorten camera’s die er op de markt verkrijgbaar zijn.

verschillende soorten camera's

Compact camera

Zoals de naam al zegt, deze fotocamera’s zijn compact. Overwegend heel licht in gewicht en handzaam. De camera’s zijn wel wat beperkt als het gaat om het instellen. Zo zijn het Diafragma en Sluitertijd veelal beperkt qua mogelijkheden.

Ideaal voor degene die mooie foto’s wil maken zonder alle instellingen te hoeven instellen.

Canon Compact Camera

Bridge- / Superzoomcamera

Deze camera’s hebben een vaste lens met veelal ver bereik. Je kunt onderwerpen heel dichtbij halen. Deze camera’s zijn qua Diafragma en Sluitertijd goed in te stellen. Weliswaar met wat beperking, de meeste camera’s hebben een bereik van f8 als kleinste Diafragma. Ook zijn bij sommige bridgecamera’s de sluitertijd beperkt, vooral bij lang belichten. De sluitertijd kan dan vaak niet langer dan 4″ (seconde) worden ingesteld.

Ideaal voor iemand die niet met lenzen wilt wisselen en ook geen hoge eisen stelt aan de instel mogelijkheden voor o.a. Diafragma en Sluitertijd.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Bridge Superzoom Camera

Systeemcamera

Een systeemcamera is een compacte camera met de eigenschappen van een spiegelreflexcamera. Het voordeel van deze camera’s is vaak het gewicht en het compacte formaat. 

De mogelijkheden bij een systeemcamera zijn eigenlijk onbeperkt. Zo kan je Diafragma vaak worden ingesteld (afhankelijk van de lens) tussen f3.5 en f22. Ook de Sluitertijd is in te stellen van 1/4000 (sommige zelfs met 1/8000) tot 30″ of langer.  

Ideaal voor iemand die een compacte camera wilt hebben en maximale grip op de instelmogelijkheden.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Systeem Camera Sony

Spiegelreflexcamera

Spiegelreflexcamera’s hebben heel veel mogelijkheden. Zowel qua instellingen als losse lenzen die er verkrijgbaar zijn. De camera’s hebben wel als nadeel dat deze gemiddeld zwaarder zijn dan alle eerder genoemde type fotocamera’s.

De meeste professionals gebruiken nog steeds een spiegelreflexcamera. Dit komt ook door de verkrijgbaarheid van heel veel verschillende lenzen. Met spiegelreflexcamera’s (en tegenwoordig ook veel systeemcamera’s) kan je veruit de meest creatieve foto’s maken.

Als gewicht en grote niets uitmaakt is een spiegelreflexcamera een hele goede optie om te beginnen. De meeste instapmodellen zijn redelijk betaalbaar, waardoor een spiegelreflexcamera voor iedereen toegankelijk is.

Canon 4000D

aankoop tips fotocamera

Neem bovenstaande verschillen goed door. Stel jezelf ook de vraag, wat ga ik ermee doen? Is het alleen voor het maken van zomaar wat foto’s of denk je dat je er echt een hobby van wilt maken. Of zelfs wel iets gaan doen in de fotografie.

Bezoek een winkel, neem de camera’s eens in de hand. Een camera is heel erg persoonlijk. Bij de één zal hij makkelijk in de hand liggen, bij de andere niet/minder.

Ben je er nog niet helemaal uit welk camera type voor jou geschikt is. Neem dan deel aan de Fotocamera – Keuzehulp.

×

Hoi!

Klik hieronder om te Whatsappen of verstuur een e-mail naar [email protected]l.

× Kan ik je helpen?