Hoe maak je mooie foto’s in de dierentuin? Dat gaan we je in dit artikel uitleggen

Binnenkort een dagje dierentuin? De hoogste tijd om je camera erbij te pakken. In dit artikel gaan we je uitleggen hoe je de mooiste dierentuinfoto’s maakt zodat je na je bezoek nog kan nagenieten van alle dieren die je hebt gezien.

Een van de belangrijkste dingen begint eigenlijk voordat je naar het dierenpark toe gaat al. Je moet een dierenpark uitkiezen om naar toe te gaan, en het lijkt misschien niet zo belangrijk of dat de dierentuin om de hoek is of die van 50 km verder op, maar in de foto kan je het verschil wel merken. Iedere dierentuin heeft namelijk zijn eigen manier voor het houden van de dieren en zijn er andere verblijven. Doordat de verblijven anders zijn, levert het andere foto’s op. Zo is het bijvoorbeeld heel anders of je vanachter een glas de dieren moet fotograferen of vanuit een open verblijf. Sommige dierentuinen hebben zelfs safari’s, waarbij je een weg baant door de dieren en deze dus erg dichtbij kunnen komen. Als je dus de mogelijkheid hebt om te kiezen naar welke dierentuin je gaat, bedenk dan eerst wat voor foto’s je wilt maken en kies op basis daarvan een geschikte dierentuin uit.

Voor dierentuin fotografie heb je gelukkig geen hele uitgebreide uitrusting nodig die je mee moet nemen naar het park. De dierentuin verblijven zijn meestal zo gebouwd dat je de dieren optimaal kan bekijken, de dieren hebben zichzelf hierop aangepast en bewegen meestal niet zo heel snel door het verblijf heen waardoor je rustig de tijd kan nemen om foto’s te nemen. Hierdoor kun je het beste gebruik maken van lange brandpuntafstanden en grote diafragma instellingen, deze zijn goed te combineren met een kleine scherptediepte. Die scherptediepte is een groot pluspunt bij dierentuin fotografie, omdat het originele leefgebied van het dier niet altijd mooi nagebootst is in het verblijf waarin het dier zit. Doordat je met scherptediepte werkt wordt de achtergrond wazig en komt de focus op het dier en gaat er maar weinig aandacht naar het verblijf.

Natuurlijk zijn niet alle verblijven open en zul je ook wel eens een foto door het glas willen maken, dit is meestal wel een uitdaging. Vaak zijn de ramen zo dik of zijn de ramen vies en heeft de camera moeite met schepstellen, een oplossing is om deze dan handmatig scherp te stellen. De scherptediepte kan in combinatie met het glas ook een wazig effect geven, dit vergt dus wel enig geduld en oefening. Maar gelukkig is er een hulpmiddeltje dat het makkelijker maakt, een polarisatiefilter. De polarisatiefilter filtert de onnodige reflecties weg waardoor deze minder naar voren zullen komen in het beeld. Daarnaast is het handig als u zelfs iets donkers aan heeft, dit weerkaatst namelijk geen licht. Loopt er iemand voorbij in een feloranje shirt, wacht dan even met de foto maken.

Dierentuin fotografie blijft een onderdeel van outdoor fotografie, hierdoor kan de tijd en het weer een groot effect hebben op je foto. Dit is een belangrijke factor om rekening mee te houden. Als er bijvoorbeeld een felle zon staat weerspiegelt deze op glas en creëert schaduwen in de foto. Bewolkte dagen zijn hierdoor het beste om te gaan fotograferen, vaak is het dan niet te warm voor de dieren en zullen deze dan ook actief zijn. Ga je op een warme dag naar de dierentuin dan zijn de dieren niet actief en zul je dus geen actiefoto’s kunnen maken, maar wel close-ups. Het ligt er dus aan wat je persoonlijk het fijnst vindt.

Het klinkt misschien raar maar focus niet alleen maar op de dieren. In de dierentuin zijn namelijk nog genoeg andere dingen te zien, er lopen veel mensen, er staan planten, thematisering, etc. Er zijn genoeg plekken die geschikt zijn voor een foto, en natuurlijk kom je voor de dieren maar kijk ook verder dan de dieren.

Nu ben je op de hoogte hoe je het beste foto’s kan maken tijdens jouw dagje dierentuin, er is nog een ding wat we willen meegeven. Het zijn en blijven natuurlijk wilde dieren en dat ze in een verblijf zitten betekent niet dat ze fotomodellen zijn geworden. Daarom moet je veel geduld hebben en net op het goede moment een foto kunnen schieten, geef dus niet op als het niet lukt maar blijf vooral klikken!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

×

Hoi!

Klik hieronder om te Whatsappen of verstuur een e-mail naar [email protected].

× Kan ik je helpen?