Vuurwerk fotograferen

Hoe maak je de beste vuurwerkfoto?

Voorbereiding

Vuurwerk fotograferen hangt vooral af van de voorbereiding. Je hele foto wordt hierdoor beïnvloed. Neem dus vooral de tijd om voorbereidingen te treffen, dit zie je uiteindelijk terug in een mooie foto.Kies een plek uit om te gaan staan, waar geen storende objecten zijn. Bijvoorbeeld lantarenpalen, boten, hoge gebouwen, dit belemmert het vuurwerkeffect in je foto. Je hoeft niet alles uit je beeld weg te werken, sommige voorwerpen maken juist de sfeer of creëert diepte in een foto. Neem bijvoorbeeld onderstaande foto’s
In deze foto zie je de menigte in je beeld staan, en zie je wat meer van de omgeving. Deze elementen zorgen voor sfeer en creëert diepte in je foto. Dit verschilt per situatie, dit is een kwestie van aftasten. Je moet vooral zorgen dat er niets in het beeld staat dat het vuurwerk belemmert.
Een andere optie is om je camera wat meer omhoog te richten. Deze stand wordt ook wel het kikvorsperspectief genoemd. Hierbij staat het vuurwerk dan ook centraal en gaat het meer om het vuurwerk en niet om de omgeving.Bedenk in de voorbereiding dus vooral welk perspectief je wilt gaan gebruiken en op welke plaats je gaat staan. Hierdoor heb je op het moment zelf, meer tijd om je camera in te stellen en de laatste voorbereidingen te treffen.

Stand van de camera

Om vuurwerk te fotograferen, kan je de automatische stand niet gebruiken. Dit omdat de camera moeite heeft om het juiste effect vast te leggen. Zet daarom je camera op de manuele (M) stand en stel deze handmatig in.

Diafragma

Gebruik een diafragma van rond f7.1. Het is wel belangrijk goed scherp te stellen. Wanneer je camera vast staat op statief kan je heel goed scherpstellen. Dit hoef je dan maar eenmalig te doen, voor de rest van de foto’s hoef je niet meer scherp te stellen. Werkwijze scherpstellen: stel scherp op een onderwerp dat in de buurt van het vuurwerk is, dit kan bijvoorbeeld een lantaarnpaal zijn. Eenmaal scherpgesteld zet je de AutoFocus (AF) op je lens uit. Zo voorkom je dat je camera continue gaat scherpstellen tijdens het vuurwerk.

Sluitertijd

De sluitertijd van je camera is een persoonlijke keuze, de lengte van de sluitertijd is bepalend voor het effect dat je wilt bereiken. Bij een lange sluitertijd (+/- 3 seconden) zie je de lichtstrepen van het vuurwerk terug in de foto. Het verschilt wel per situatie, als er meerdere pijlen tegelijk worden afgestoken moet je de sluitertijd zo laag mogelijk houden om te voorkomen dat er een grote lichtvlek ontstaat.

ISO

De ISO-waarde is het beste om laag te houden, hoe hoger de ISO hoe meer ruis terug te zien is op je foto. Het licht van het vuurwerk is fel genoeg waardoor een hoog ISO getal niet nodig is. Ruis zie je als eerste op een foto die gemaakt is in het donker.Zorg ervoor dat je camera ingesteld staat op RAW, hierdoor kan je later je foto’s nog makkelijk nabewerken in bijvoorbeeld Adobe Lightroom of Luminar.

Statief en ontspanner

Het belangrijkste element bij vuurwerkfotografie is het statief, gebruik je deze niet dan zijn je foto’s bewogen door de langzame sluitertijd die je gebruikt. Hierdoor is het statief essentieel bij dit soort fotografie. TIP: Zorg dat je koppelplaatje (Het voorloopje dat je onder je camera vastmaakt zodat je snel je camera in het statief kan klikken) al aan je camera zit. Op locatie is het misschien al donker en moeilijker te bevestigen door het beperkte licht. Daarnaast is dit ook het onderdeel dat vaak thuis vergeten wordt.
Elke kleine beweging kan door de camera opgenomen worden, een klein tikje is al genoeg om een onscherpe foto te krijgen. Dit kan dus ook al veroorzaakt worden door het indrukken van de ontspanknop.Dit risico wil je liever niet lopen, hierdoor is het handig om een draadloze ontspanner in gebruik te nemen. Zorg er ook voor dat je schouderband niet kan bewegen door bijvoorbeeld de wind, bindt deze desnoods vast aan je statief.
Qua lens is het je persoonlijke voorkeur die een rol speelt, je kunt bijvoorbeeld de standaardlens die bij je camera is geleverd gebruiken. Per lens is het effect van de foto anders, dit spreekt natuurlijk voor zich. Wat wij aanraden is om een groothoeklens (bijvoorbeeld 18 mm) te gebruiken, omdat vuurwerk onvoorspelbaar is.  Je weet van tevoren niet wat voor vuurwerk het is en waar het in de lucht terecht komt. Door het gebruik van een groothoeklens is de kans groter dat je het volledig in beeld hebt, de foto kun je in de nabewerking nog bijsnijden (croppen). Kortom, niet inzoomen.

Tips

Je kan nu bijna aan de slag, nog een paar laatste tips. Blijf vooral klikken, maak zoveel mogelijk foto’s. Het vuurwerk is heel onvoorspelbaar, maak daarom veel foto’s met verschillende sluitertijden.  En dan als laatste tip: Bekijk goed waar de wind vandaan komt, en voorkom dat je in de rook van het vuurwerk komt te staan, dit belemmert het zicht.Heel veel succes en vooral veel plezier!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×