Fotograferen in de sneeuw, de mooie witte beelden tijdens de winter!
Als het heeft gesneeuwd, ziet het er buiten heel anders uit. Fotograferen in de winter van een sneeuwlandschap wordt in Nederland helaas steeds zeldzamer. Toch wil ik je wat tips geven om deze momenten vast te leggen, want zo kan je sneeuw fotograferen op elke locatie in Nederland of buitenland, en die mooie foto’s maken van sneeuwlandschappen!
Fotograferen in de sneeuw, bereid je goed voor!
Sneeuw is er vaak maar heel kort. Als de zon tevoorschijn komt of de temperatuur stijgt, is het witte landschap zo weer verdwenen. Bedenk dus van te voren wat je zou willen fotograferen in de sneeuw. Door sneeuw verdwijnen storende elementen zodat je makkelijker rustige beelden kunt vastleggen. Zoek een eenzame boom, kerk of schuur, omringd door de witte wereld. Doordat er niet veel storende onderwerpen te zien zijn komen de onderwerpen het beste tot zijn recht.
Winter Wonderland door Jouw Lens!
Met de Foto Buddy voor landschapsfotografie
transformeer je winterse taferelen in meesterwerken.
Statief
Gebruik bij landschapsfotografie het liefst een statief. Zorg dan wel dat je stabilisatie uit staat en de schouderband goed vast zit, zodat er verder geen enkele trilling plaats kan vinden.
De beste camera instellingen voor foto’s bij sneeuw
Met handmatige instellingen kom je vaak tot het beste resultaat en dit geldt helemaal met het fotograferen van sneeuw en sneeuw landschappen. Witbalans, diafragma en nog meer instellingen bespreken we hier onder voor het beste resultaat.
Witbalans – Voor de juiste kleur sneeuw in de foto’s
Bij het fotograferen van sneeuw op een bewolkte dag worden de sneeuwfoto’s al snel blauw als je camera op de automatische witbalans is ingesteld. De witbalans kun je beter op een warme kleurtemperatuur instellen. Schaduw is meestal de warmste witbalansinstelling. Door in RAW te fotograferen kun je in de nabewerking de witbalans altijd nog makkelijk wijzigen.
Diafragma – Om het sneeuw scherp op de foto’s te krijgen
Wil je een winterlandschap fotograferen, gebruik dan zoveel mogelijk een diafragma van f/11 voor maximale scherpte. Voor detailfoto’s is het juist weer mooier een groter diafragma (kleiner getal) te gebruiken zodat je een wazige achtergrond (bokeh-effect) krijgt.
ISO – Een lage ISO waarde is vaak voldoende
Lage ISO waarden kan je het beste gebruiken bij zonnige winterdagen denk aan de waarden tussen de 100 en 200.
Is het wat meer bewolkt dan zijn de waarden van 400 ruim voldoende voor mooie scherpe en heldere sneeuw foto’s.
Lichtmeting – Om echte witte sneeuw foto’s te maken
De kans is ook groot dat de foto snel te donker wordt doordat de lichtmeting in de sneeuw vaak van slag is. Je kunt het beste iets overbelichten. Door het histogram te controleren, kun je zien dat een foto met een hoge piek aan de rechterkant een foto betreft met veel wit/sneeuw. Bij tegenlicht in de sneeuw is het ook belangrijk om de lichtmeting te controleren.
Flitsen – Voor leuke effecten in je sneeuw foto’s
Als je sneeuwvlokken wilt fotograferen, probeer dan eens te flitsen of gebruik een zaklamp om ze beter op te laten vallen. Sneeuwvlokken weerkaatsen het licht waardoor je ze beter zichtbaar maakt op de foto. Zet het diafragma op f/4. Als je het hoger instelt vallen de sneeuwvlokken minder op.
Wanneer fotograferen in de sneeuw?
De sneeuw fotograferen is het mooiste als het net gevallen is. Dan ligt er een witte deken over het landschap, zonder voetstappen of autobanden. Op takken zie je dan ook vaak een poederlaagje sneeuw. Meestal is dit ’s morgens vroeg. Wacht je te lang, dan kan de sneeuw al snel weer weg zijn of veranderen in drab.
Zonnekap
Sneeuwt het op het moment dat je gaat fotograferen dan is het verstandig om een zonnekap te gebruiken. Daarmee voorkom je dat er sneeuwvlokjes op je lens vallen.
Zoek naar contrast
Op een bewolkte dag bevat een sneeuwlandschap vaak erg veel wit. Probeer op zoek te gaan naar contrast. Ga op zoek naar kleurrijke huisjes, kleurrijke bessen in het bos of planten die groen blijven in de winter. Bij een zonnige dag is de zonsopkomst of zonsondergang erg kleurrijk. Het blauwe uurtje is op ijskoude dagen vaak het mooist, door de blauw/roze kleur. Ook als de lucht blauw is geeft dit een mooi contrast met witte sneeuw.
Zoek naar details
Sneeuw fotograferen tijdens de winter is natuurlijk niet het enige, er zijn een hoop andere elementen die je kan vastleggen op camera.
Let in de winter ook eens op de kleinere details. Maak close-upfoto’s van bijvoorbeeld de rijp aan de takken van de bomen, spinnenwebben, ijspegels aan een dak of de ijsbloemen op een raam.
Voorbereiding
Het is belangrijk om je goed voor te bereiden voordat je gaat fotograferen in de sneeuw of winter. Bedenk van te voren welke locaties je wilt fotograferen. De batterij van je camera kan slecht tegen kou, dus zorg voor een extra batterij. Zorg dat je warm gekleed bent en warme schoenen aan hebt.
Kinderen fotograferen in de sneeuw
Maak leuke foto’s van spelende kinderen in de sneeuw. Zorg er daarbij wel voor dat je een korte sluitertijd heb en de camera op continuopnames zet, omdat er vaak snelle bewegingen zijn.
Condens
Neem een schoonmaakdoek mee om de condens op je lens weg te kunnen halen. Als je weer naar huis gaat, stop dan je materiaal niet gelijk in een tas en laat het thuis even acclimatiseren in een koelere ruimte. Neem het niet gelijk een warme woonkamer mee in.
Veel plezier! #blijfklikken