verschillende soorten filters

UV-filter

Een UV filter blokkeert de onzichtbare ultraviolette stralen, die vaak onscherpte veroorzaken. Daarnaast zorgt het UV filter voor een betere kleurweergave en een hoger contrast in de foto’s. Het kleurloze UV filter geeft géén verlenging van de belichtingstijd en kan dus altijd op het objectief blijven zitten. UV filter beschermt ook het glas van je lens.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. product top
UV Filters

Polarisatiefilter

Een van de bekendste filters is het polarisatiefilter. Dit filter gebruikt u om reflecterend licht tegen te gaan. Hierdoor is meer detail te zien in de foto en worden bijvoorbeeld wateroppervlaktes doorzichtig. Ook zorgt een polarisatiefilter voor mooiere en sterkere kleuren van bv. de lucht.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. polarisatie
Polarisatie filters

Grijsfilter/ND-filter

ND staat voor Neutral Density. Dit type filter wordt veel gebruikt bij landschapsfotografie. Met ND filters (ook wel grijsfilter genoemd) kan je kort gezegd bewegingen en effecten laten zien die het menselijk oog normaal gezien niet kan waarnemen. ND filters zijn er in alle soorten en maten.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. ndfilter
Grijs/ND filters

gebruik grijs/nd-filters

ND-filter

Hoe hoger het aantal stops, hoe langer de sluitertijd. Naarmate de sluitertijd langer wordt, zal er meer beweging worden weergegeven.

β€’ 1 stop ND geeft 2 keer langere sluitertijden
β€’ 2 stops = 4 keer
β€’ 3 stops = 8 keer
β€’ 5 stops = 32 keer
β€’ 6 stops = 64 keer
β€’ 10 stops = 1024 keer
β€’ 11 stops = 2048 keer

Fotografie Ploeg Benelux B.V. ndfilter

Sluitertijd instellen

Stel: zonder filter heb je een sluitertijd van 1/60. Zoek deze (1/60) op in de bovenste rij van het schema. Bij gebruik van een ND filter stel je de volgende sluitertijd in:

1 stop -> 1/30
2 stops -> 1/15
3 stops -> 1/8
4 stops -> 1/4
etc.

Fotografie Ploeg Benelux B.V. Conversie ND
alle Grijs/ND-filters