1. Home
  2. Knowledge Base
  3. Fotocamera's - Lenzen - Accessoires
  4. Fotograferen met een groothoekobjectief – waar moet je op letten?

Fotograferen met een groothoekobjectief – waar moet je op letten?

Fotograferen met een groothoekobjectief – waar moet je op letten?

Fotograferen met een groothoekobjectief – waar moet je op letten? Een groothoekobjectief wordt ook wel een wijdhoek- of breedhoekobjectief genoemd. Het is een objectief met een grote beeldhoek. Een groothoekobjectief is daarom ideaal voor het fotograferen van landschappen en gebouwen. Een groothoekobjectief heeft een brede beeldhoek door de korte brandpuntsafstand van slechts 7 mm tót 50 mm. Daardoor krijg je meer in het kader. Bij het fotograferen van een landschap krijg je dus veel meer op de foto.

Een groothoekobjectief mag niet ontbreken in je cameratas. Je kunt het objectief voor verschillende soorten fotografie gebruiken, zoals voor landschappen, huwelijken, architectuur, fotojournalistiek. Zelfs voor macrofotografie is het objectief vaak heel goed te gebruiken, door de korte scherpstelafstand en de grote scherpte.

Let wel op de eventuele cropfactor van je camera. Bij Canon is dat 1.5 en bij Nikon 1.6. Bij een 200mm-objectief wordt dat al snel 300-320 mm door de cropfactor. Je verliest dus beeld. Bij een fullframecamera is 200mm ook 200mm.

Fotograferen-met-een-groothoek-en-waar-moet-je-op-letten-Groothoek-objectief-Canon-ef-16-35mm-f-2-8l-iii-usm-objectief

Beeldhoek

Beeldhoek is de hoek waarmee je het onderwerp met je camera registreert. Het is de diagonaal gemeten hoek van de sensor. Je beeldhoek wordt volledig bepaald door de brandpuntsafstand van je objectief. Het is ook bepalend hoe groot je sensor is.

kijkhoek-brandpuntafstand-1

Vervorming

Door de grote hoek krijg je ook snel vervorming. Richt de camera even omhoog en naar beneden en je zult zien dat rechte lijnen krom trekken. Heb je bijvoorbeeld lantaarnpalen in de hoeken staan dan moet je er goed op letten dat ze wel recht op de foto komen. Zoek dus het juiste standpunt op en neem eventueel wat meer afstand, zorg voor wat ruimte aan de zijkanten. Als je mensen gaat fotograferen met een groothoekobjectief, moet je ook goed opletten. Voor je het weet is de neus ineens veel groter of zijn de armen veel langer dan in het echt. Dit komt door de bolling van de lens. 

Vignettering

Door opzetfilters te gebruiken kan er sneller vignettering ontstaan. Dit komt door de extreme hoek. Je ziet dan randen in het beeld, zeker als het om meerdere filters gaat die bovenop elkaar zitten, dan heb je op de wijdste stand al snel een rand in beeld. Dit hoeven niet meteen donkerzwarte randen te zijn, maar kan een vrij subtiele cirkel zijn (soms is het erg mooi om dit zelf toe te voegen om de kijker nog eens extra op het onderwerp te wijzen). Dit kan ook ontstaan bij het gebruik van een zonnekap, doordat deze dan net op de rand zit. Een zonnekap is trouwens wel belangrijk, want door de grote hoek loop je ook meer kans op lensflare in beeld, reflecties in de lens door invallend licht.

Kleine ruimte

Wanneer je van een kleine ruimte, bijvoorbeeld een badkamer of kleine slaapkamer, toch een goede foto wilt maken, is een groothoekobjectief enorm handig. Als je aan het werk moet gaan in zo’n beperkte ruimte is het goed om een groothoekobjectief bij je te hebben, want zonder een objectief met een weidse beeldhoek kun je gewoonweg geen foto maken van een dergelijke ruimte.

Alles wat je ermee fotografeert lijkt veel groter dan het in werkelijkheid is. Een kleine ruimte lijkt ineens een balzaal en een bescheiden tuintje lijkt opeens een heel park. Daarom laat de makelaar de foto’s maken met een groothoekobjectief.

Landschap

Vooral bij landschappen is het aan te raden een groothoekobjectief te gebruiken. Door het groothoekobjectief lijkt het landschap nog weidser. Met een groothoekobjectief krijg je gewoon meer in beeld, waardoor je vaak interessantere foto’s kunt maken. Een groothoekobjectief en zeker een ultragroothoekobjectief kunnen van een saai landschap een adembenemend landschap maken, vooral wanneer je enige ervaring hebt en snapt hoe je een groothoekobjectief in de natuur kunt gebruiken.

Creëer diepte in je foto’s

Creëer diepte door iets mee te nemen op de voorgrond. Daardoor krijg je dieptewerking, wat een krachtige eigenschap is van een groothoekobjectief. Door een groothoekobjectief lijken onderwerpen snel klein en daardoor kun je op hele korte afstand van het onderwerp scherpstellen. Hoe dichter je bij het onderwerp staat, hoe groter het in beeld komt, hoe meer diepte je foto krijgt. Zorg ook voor lijnen in het beeld, want daarmee wordt de kijker de foto ingetrokken.

Fotograferen-met-een-groothoek-en-waar-moet-je-op-letten

Plaats je onderwerp in het midden

Bij het gebruik van een groothoekobjectief is het belangrijk dat je er op let waar je iemand of het onderwerp plaatst. Wanneer je dicht bij iemand staat of iemand aan de rand van een foto plaatst, zal het gezicht of het lichaam behoorlijk vervormd in beeld komen. Dat kan natuurlijk een grappig effect hebben, maar dat is niet wat je wilt. Het is aan te raden om het onderwerp meer in het midden te plaatsen. Probeer eventueel gebruik te maken van een kadering, zodat je het onderwerp wat meer in het midden kan plaatsen.

Let er bij het maken van een groepsfoto op dat je aan de linker- en rechterkant wat ruimte overhoudt, zodat de personen aan de zijkanten er net zo goed op staan als de rest. Mijn advies is ruim twee meter van de zijkant. Je kan de vrije ruimte later nog bijsnijden in de nabewerking.

Wat komt er in je beeld?

Bij het fotograferen met een groothoekobjectief moet je goed letten op wat er allemaal in je beeld komt. Het kan zomaar zo zijn dat je eigen voeten op de foto komen. Dit komt door de grote hoek.

Lenscorrecties

Bij het kopje ‘Ontwikkelen’ in Lightroom kun je ‘Correcties profiel inschakelen’ aanvinken (het paneel ‘Lenscorrecties’ vind je aan de rechterkant van je scherm). Lightroom kan zelf het bijpassende objectief vinden, op basis van de EXIF-gegevens die met je foto meegeleverd worden. Het merk, model en profiel worden automatisch ingevuld. Je zal ook meteen merken dat de tonvormige vervorming verdwenen is. Daarnaast wordt de vignettering onder handen genomen.

Ben je nog niet helemaal tevreden, dan kun je met de schuifknoppen nog wat corrigeren.

Fotograferen-met-een-groothoek-en-waar-moet-je-op-letten-Lightroom-lenscorrectie

Tot slot

Een groothoekobjectief kun je dus voor vele soorten fotografie gebruiken. Kijk goed vanaf welk standpunt je de foto gaat nemen in verband met vervorming. De vervorming is goed te bewerken in een fotobewerkingsprogramma, maar het is beter om vervorming zoveel mogelijk te voorkomen door er tijdens het fotograferen al goed op te letten.

Veel plezier! #blijfklikken

Was dit artikel nuttig?
×

Hoi!

Klik hieronder om te Whatsappen of verstuur een e-mail naar info@fotografieploeg.nl.

×