Wat zijn EXIF-gegevens?
Wat zijn EXIF-gegevens? Als je al een tijdje met fotografie bezig bent, heb je vast ook weleens van EXIF-gegevens gehoord. Alle digitale camera’s, maar ook de foto’s van je smartphone, slaan EXIF-gegevens van je afbeelding op. Deze informatie kan erg waardevol zijn.
Wat is EXIF?
EXIF is een afkorting voor “Exchangeable image file format”, dit is de metadata voor afbeeldingsbestanden. Metadata is de data over data. In de EXIF-gegevens van een foto kun je de onderstaande informatie lezen:
- Datum en tijd wanneer de foto gemaakt is
- Afmetingen van de foto
- Grootte van het bestand
- Merk en model van de camera en het objectief
- Eigenaar van de camera en eventueel copyrightinformatie
- Je gebruikte instellingen, zoals diafragma, sluitertijd en ISO
- Brandpuntsafstand (zoomafstand)
- Bestandsgrootte en aanwezige pixels
- Eventuele aanwezige accessoires, zoals een externe flitser
- De GPS-gegevens (alleen als de camera deze functie heeft)
De datum en tijd van een foto zijn erg belangrijk. Hiermee kun je de foto’s makkelijk sorteren. Ook is het weleens makkelijk om terug te kunnen kijken welke camera of objectief je gebruikt hebt. Door de copyrightgegevens kun je je foto’s beschermen. Wanneer iemand jouw foto wilt downloaden, staan jouw copyrightgegevens bij deze foto opgeslagen. Je kunt natuurlijk ook een logo op je foto plaatsen. Wil je weten waar de foto gemaakt is, dan kun je de exacte locatie achterhalen in de EXIF-gegevens. Sommige gegevens kun je alleen achterhalen met een speciaal fotobewerkingsprogramma. Heb je de foto na de bewerking opgeslagen, dan zie je in het EXIF-bestand van je opgeslagen foto ook waarin je de foto bewerkt hebt.
Instellen
Bepaalde EXIF-gegevens zul je van te voren in moeten stellen, bijvoorbeeld de datum en de tijd. GPS kun je aan of juist uit zetten als dat op je camera zit. Daarnaast kun je in je camera ook je naam noteren, Bij elke foto zal nu je naam te zien zijn in de EXIF-gegevens. Wil je geen EXIF-informatie opslaan bij het exporteren, dan kun je er ook voor kiezen om de foto’s te exporteren zonder de EXIF-gegevens.
Waar vind ik de EXIF-gegevens?
Als je een Windows-computer hebt, kun je heel makkelijk de informatie achterhalen door met de rechtermuisknop op de foto te klikken en te kiezen voor ‘Eigenschappen’. Bij ‘Details’ vind je de EXIF-informatie. Bij een Apple-computer klik je ook met de rechtermuisknop op de foto en ga je naar ‘Toon info’. Onder het kopje ‘Meer info’ vind je de EXIF informatie. Daarnaast kun je de gegevens ook terugvinden in fotobewerkingsprogramma’s zoals Lightroom en Luminar. Deze laten nog wat meer gegevens zien.
GPS
GPS zie je steeds vaker bij camera’s. De meeste smartphones beschikken al over deze functie. Met de GPS-coördinaten in foto’s kun je precies achterhalen waar de foto gemaakt is. Dit moet je dan wel instellen op je camera of telefoon. Op zich is dat erg handig voor bijvoorbeeld vakantiefoto’s. Zet je de foto’s op internet met de GPS-informatie, dan kan iedereen achterhalen waar de foto gemaakt is. Dus bij foto’s van bijvoorbeeld je achtertuin kunnen mensen zien waar je woont.
EXIF-gegevens verwijderen en wijzigen
Wil je om een bepaalde reden de gegevens verwijderen, dan kan je dat met Windows doen door bij het tabblad ‘Details’ bij de eigenschappen van de foto. Je ziet dan onderin de keuze ‘Eigenschappen en persoonlijke gegevens verwijderen’. Door de EXIF-gegevens te verwijderen wordt het bestand ook kleiner. De foto blijft gewoon dezelfde kwaliteit. In bijvoorbeeld de programma’s Lightroom en Luminar is het ook mogelijk om gegevens te verwijderen en te wijzigen.
EXIF-gegevens exporteren vanuit Lightroom
In Lightroom kun je bij het exporteren van je foto’s ervoor kiezen welke gegevens je wel of niet zou willen exporteren.
EXIF-gegevens en een goede of slechte foto
Aan de EXIF-gegevens alleen kun je niet ziet of een foto goed of slecht is. De foto heb je daar ook bij nodig. Wanneer je nog aan het leren en oefenen bent met fotograferen, is het wel eens handig om terug te kunnen kijken waarom een bepaalde foto bijvoorbeeld zo’n mooie wazige achtergrond heeft. In de EXIF-gegevens kun je heel makkelijk zien welk diafragma je gebruikt hebt en hoe ver je ingezoomd bent. Ook je fouten kun je nakijken. Als je een foto hebt die niet helemaal scherp is, kun je bijvoorbeeld aan de sluitertijd zien dat deze misschien te langzaam is geweest.
Veel plezier! #blijfklikken