Maak je foto’s nog interessanter met Bokeh
Bokeh is het Japanse woord voor onscherpte. Het wordt gebruikt om de esthetische kwaliteit te beschrijven van de onscherpe delen van een foto. Bokeh kan gebruikt worden om je foto’s interessanter en kunstzinniger te maken. In dit artikel leer je hoe je bokeh kunt gebruiken om je foto’s interessanter te maken.
Wat is Bokeh?
Bokeh is een Japans woord dat de manier beschrijft waarop een lens onscherpe lichtpunten weergeeft. Wanneer bokeh aanwezig is, lijken de lichtbronnen op zachte, gloeiende lichtbollen. Dit type weergave wordt vaak als esthetisch aantrekkelijk beschouwd, en daardoor is bokeh een populair effect in de fotografie geworden.
Bokeh komt van het Japanse woord boke (ボ ケ), wat “vervaging” of “waas” betekent. Bokeh wordt uitgesproken als BOH-kay (of op zijn Nederlands: Boo-kee).
Er zijn verschillende manieren om bokeh te creëren, maar een van de meest gebruikelijke is het gebruik van een snelle, lichtsterke lens met een groot diafragma. Hierdoor kan meer licht de camera binnendringen, waardoor grotere en meer uitgesproken lichtpunten ontstaan. Bokeh kan ook worden versterkt door langere brandpuntsafstanden te gebruiken of door dichter bij het onderwerp te gaan staan. Door te begrijpen hoe bokeh ontstaat, kunnen fotografen leren dit effect te beheersen en het te gebruiken om prachtige beelden te maken.
Wat zijn de voordelen van het gebruik van Bokeh?
Hoewel bokeh vroeger als een gebrek in foto’s werd beschouwd, is het nu een gewild effect geworden. Bokeh kan worden gebruikt om foto’s een dromerige, romantische uitstraling te geven, of om een vleugje mysterie toe te voegen. Het kan ook worden gebruikt om de aandacht te vestigen op een bepaald element in de scène. Als je bokeh vakkundig gebruikt, kun je je foto’s naar een hoger niveau tillen. Dus als je op zoek bent naar een manier om wat extra flair aan je foto’s toe te voegen, experimenteer dan eens met het gebruik van bokeh.
Hoe krijg je het Bokeh-effect?
Er zijn een paar verschillende manieren om het bokeh-effect te bereiken. Eén manier is het gebruik van een camera en/of lens met een groot diafragma (f/2.8 of groter). Het diafragma is de opening in de lens waar het licht doorheen valt. Hoe groter het diafragma, hoe meer licht de camera binnenkomt. Dit betekent ook dat een groter diafragma resulteert in een kleinere scherptediepte. De scherptediepte is het gebied voor en achter het onderwerp dat scherp is. Een kleine scherptediepte betekent dat slechts een klein deel van het beeld scherp is, terwijl de rest wazig is. Dit kan de illusie wekken van een driedimensionaal beeld, zelfs als het met een tweedimensionale camera is gemaakt.
Een andere manier om bokeh te bereiken is door een lens met een lange brandpuntsafstand te gebruiken. Een brandpuntsafstand is de afstand tussen de lens en de sensor. Een langere brandpuntsafstand resulteert in een smaller gezichtsveld en een grotere uitvergroting van objecten in de verte. Dit kan ook helpen om de indruk van diepte en dimensie te wekken.
Ten slotte kan je ook bokeh bereiken door dichter bij je onderwerp te gaan staan en al het andere op afstand te houden. Zo kun je je onderwerp isoleren en de achtergrond onscherp maken. Ook heb je dan minder achtergrond in je foto, en wordt je onderwerp dus veel groter vastgelegd.
Stap voor stap bokeh in je foto’s
- Gebruik een lens met een diafragma van f/2.8 of groter (liefst groter).
- Zet de camera op diafragmavoorkeur of handmatig en stel in op de groots mogelijke diafragma (klein getal).
- Kies een onderwerp met een rustige achtergrond en met een grote afstand tussen onderwerp en de achtergrond.
- Voor een nog zachtere achtergrond zoom je in op je onderwerp (als je een zoomlens gebruikt).
Welke materialen en instellingen heb ik nodig?
Als je een mooie bokeh aan je foto’s wilt toevoegen, heb je een paar dingen nodig. Ten eerste heb je een camera nodig met een lens met een groot diafragma (klein getal). Hiermee kun je een kleine scherptediepte creëren, wat essentieel is voor bokeh. De beste lenzen hiervoor zijn vaak de 50mm-lenzen met een diafragmabereik van f/1.8 of f/1.4. Je hebt ook een onderwerp nodig dat goed contrasteert met de achtergrond. Ten slotte moet je je bewust zijn van je achtergrond en ervoor zorgen dat er geen storende elementen zijn. Je moet er ook voor zorgen dat je camera is ingesteld op diafragmavoorkeur of handmatig en dat je een groot diafragma hebt gekozen (een klein diafragmagetal).
Wanneer gebruik je bokeh in fotografie?
Over het algemeen is bokeh fotografie het meest effectief bij portretten of andere close-up opnamen, omdat het de kenmerken van je onderwerp kan helpen accentueren. Het kan ook worden gebruikt om landschappen of stadsgezichten interessanter te maken door de aandacht te vestigen op specifieke elementen in de scène. Experimenteer dus met verschillende diafragma-instellingen om te zien hoe bokeh je foto’s kan verbeteren.
De beste tijden om bokeh in je foto’s te gebruiken
Je kunt op elke moment van de dag mooie bokeh foto’s maken. Licht is erg belangrijk, maar het maakt niet uit of dat natuurlijk of kunstlicht is. Met natuurlijk licht kan het erg mooi zijn om je foto’s te maken tijdens het gouden uurtje. Dit omdat er een mooie warme gloed ontstaan. Maar met kunstlicht en in het donker krijg je ook hele mooie effecten. Kunstlicht hoeft overigens niet altijd elektrisch te zijn, met kaarslicht kan het ook!
Hoe maak je verschillende soorten bokeh
Er zijn niet echt verschillende soorten bokeh. Een foto kan meer of minder bokeh vertonen, wat je kan aanpassen door een groter diafragma te kiezen. Maar je kan de lichtbollen die je ziet verschijnen als je veel bokeh hebt in je foto wel van vorm doen veranderen. Dit kan je bereiken door een uitsnede van de vorm die je wilt hebben, voor je lens te plaatsen. Je zult zien dat de lichtbollen dan van vorm veranderen.
Om je dit wat makkelijker te maken, hebben we de bokeh-kit ontwikkeld. Hiermee krijg je 5 sjablonen al kant en klaar, zodat je niet zelf hoeft te knippen en plakken. Inclusief een online video met instructies en tips.
Hoe controleer je bokeh
Bokeh kan lastig te controleren zijn, en het is maar al te gemakkelijk om een foto te krijgen die er wazig en onscherp uitziet. Dus hoe krijg je controle over bokeh in je foto’s? Het belangrijkste is dat je begrijpt hoe het diafragma werkt. Het diafragma is de opening in de lens waardoor licht binnenvalt, en de grootte van het diafragma beïnvloedt de hoeveelheid bokeh in een foto. Een groter diafragma zorgt voor meer bokeh, terwijl een kleiner diafragma resulteert in minder bokeh. Als je begrijpt hoe het diafragma werkt, kun je de hoeveelheid bokeh in je foto’s gaan controleren en elke keer de perfecte foto maken. Laat je dus niet uit het veld slaan door bokeh – neem het heft in eigen hand en maak prachtige foto’s waar je zeker indruk op zult maken.
Voorbeelden van hoe je bokeh kunt gebruiken voor een creatief effect
6 Tips om het meeste uit bokeh in je foto’s te halen
Bokeh is een van de populairste effecten in de fotografie, en dat is niet voor niets. Als je het goed doet, kan het diepte en dimensie toevoegen aan een foto, en helpen het onderwerp in beeld te brengen terwijl de achtergrond vervaagt. Hier zijn zes tips om je te helpen bokeh optimaal in je foto’s te gebruiken.
- Gebruik een lange brandpuntsafstand. Hoe langer de brandpuntsafstand, hoe groter het effect. Om te beginnen kun je een telelens gebruiken of inzoomen op je onderwerp.
- Houd de achtergrond zo eenvoudig mogelijk. Drukke patronen of felle kleuren kunnen het bokeh te veel doen opvallen en het effect van de foto tenietdoen.
- Ga dichter bij je onderwerp staan. Hoe dichterbij je bent, hoe sterker het effect zal zijn.
- Gebruik een groot diafragma. Hoe groter het diafragma (of hoe kleiner het diafragmagetal), hoe meer onscherpte je in de achtergrond creëert.
- Plaats je onderwerp niet in het midden. Dit helpt om het effect verder te accentueren door het duidelijker te maken dat je onderwerp scherp is terwijl de achtergrond onscherp is.
- Experimenteer met verschillende lichtbronnen. Tegenlicht en zijlicht zijn beide zeer geschikt voor het creëren van prachtige bokeh-effecten.
Tips voor fotobewerking om verbluffende bokeh-effecten te creëren
Als je foto niet zo’n sterke bokeh heeft als dat je had gewild of gehoopt, dan kan je dat achteraf ook nog aanpassen. Met verschillende software programma’s kan je achteraf een sterkere bokeh creëren in de achtergrond. Het wordt niet zo goed als dat je de foto gelijk goed neemt, maar het kan wel helpen. Helaas blijf je altijd wel een beetje zien dat de foto achteraf is aangepast.
Ik heb het programma Affinity Photo gebruikt om de aanpassingen te maken. Het programma is niet gratis, maar voor eenmalig 55 euro heb je toegang tot alles. Dus je hoeft niet voor sommige functies nog eens extra te betalen. Er is een 10 dagen demo als je het wilt proberen. Hieronder laat ik de verschillen zien.
Zoals je kan zien is het zeker te doen om achteraf je foto aan te passen. Zo op het eerste gezicht is het een mooie foto geworden met een mooie dromerige achtergrond. Ga je wat beter kijken dan valt op dat de drie bloemen op de voorgrond wel heel strak “uitgeknipt” zijn. Maar met wat oefenen wordt dat misschien nog beter.